Συνέντευξη με τον Νίκο Νικολαΐδη: «Η Λεμεσός αντιμετωπίζει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα»

Ο Νίκος Νικολαΐδης πιστεύει ότι η συλλογικότητα – ένα χαρακτηριστικό που αποδίδει στην πόλη του – επιβάλλει να υπάρχει αλλαγή της σκυτάλης του δημάρχου. Και εξηγείται χωρίς περιστροφές: διαβλέπει τον κίνδυνο να παγιωθεί η Λεμεσός ως μια πόλη- περιτύλιγμα. «Είναι μια πόλη με ωραία πρόσοψη αλλά όχι τόσο ωραίο περιεχόμενο», τονίζει στη συνέντευξή του στην «ΠΑ». Παραδέχεται το επίτευγμα του Ανδρέα Χρίστου, χαρακτηρίζοντας ωραίο το παραλιακό μέτωπο, αλλά την ίδια ώρα διαπιστώνει ότι πίσω από αυτή την όμορφη βιτρίνα η Λεμεσός είναι μια πόλη με αρκετά ανοιχτά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία τα περιβαλλοντικά, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τεράστια: από την καθαριότητα και τα ρύπανση της θάλασσας μέχρι την ηχορύπανση και την έλλειψη πρασίνου.
Ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Λεμεσού θεωρεί ότι η ανεξάρτητη του υποψηφιότητα αποτελεί το δυνατό του χαρτί στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Λέει ότι εξήγγειλε την υποψηφιότητά του χωρίς να περιμένει να αρχίσουν τα κομματικά παζάρια και ο διαμοιρασμός των δήμων μεταξύ κάποιων κομμάτων. «Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται σήμερα έναν ανεξάρτητο υποψήφιο» τονίζει ο κ. Νικολαΐδης «και όχι έναν κομματικό υποψήφιο, διότι τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν λύνονται μέσα από κομματικές προσεγγίσεις ή κομματικές ντιρεκτίβες».

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

κ. Νικολαΐδη, η Λεμεσός έχει κάνει ήδη μεγάλα βήματα προόδου. Γιατί η σκυτάλη της δημαρχίας να αλλάξει χέρια;
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της Λεμεσού είναι η συλλογικότητα. Η Λεμεσός προοδεύει συνέχεια γιατί υπάρχει μια συλλογική δουλειά, υπάρχει μια καθολική διάθεση για προσφορά προς την πόλη. Ό,τι γίνεται, γίνεται με τη συμβολή πάρα πολλών παραγόντων, από το δήμαρχο, τους 26 δημοτικούς συμβούλους, τους φορείς και τα οργανωμένα σύνολα τα πόλης, την ιδιωτική και επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλά και από τον ενεργό πολίτη, ο οποίος είτε με τις απόψεις του, είτε με τις εισηγήσεις του προσφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή λοιπόν η συλλογικότητα επιβάλλει να υπάρχει αλλαγή της σκυτάλης του δημάρχου, ούτως ώστε όταν κλείνει ένας κύκλος να ανοίγει ένας άλλος κύκλος για την πρόοδο της πόλης. Ξέρετε ο μεγάλος κίνδυνος για τη Λεμεσό είναι να παγιωθεί ως μια πόλη δύο όψεων. Να είναι μια πόλη με ωραία πρόσοψη αλλά όχι με ανάλογα ωραίο περιεχόμενο. Είναι γεγονός η Λεμεσός έχει ένα ωραίο παραλιακό μέτωπο. Είναι όμως εξίσου γεγονός ότι πίσω από αυτή την όμορφη βιτρίνα η Λεμεσός είναι μια πόλη με αρκετά ανοιχτά προβλήματα.
Θα εννοείτε τις δυτικές συνοικίες που μοιάζουν ξεχασμένες. Τι θα κάνετε γι’ αυτό σε περίπτωση εκλογής σας;
Ακριβώς. Υπάρχουν ολόκληρες συνοικίες, από το Ζακάκι μέχρι την Αγία Φύλα, που έμειναν πίσω αναπτυξιακά, πολιτισμικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Είναι καιρός λοιπόν αυτές οι συνοικίες να περάσουν στο προσκήνιο, γιατί σε αυτές διαμένει η μεγάλη μάζα των δημοτών. Είναι η ώρα να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, σε δίκτυα υπηρεσιών, να αλλάξει η όψη τους, να αποκτήσουν νέα ποιότητα ζωής οι κάτοικοί τους.
Θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση ο δήμος να στρέψει την προσοχή του και προς αυτή την κατεύθυνση, να προγραμματιστούν έργα και να διεκδικηθεί το μερίδιο από ευρωπαϊκά κονδύλια και γι’ αυτές τις πολύ σημαντικές, αλλά υποβαθμισμένες συνοικίες τα Λεμεσού.

Άλλες προτεραιότητές σας ποιες θα είναι;
Υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα της καθημερινότητας που είναι άλυτα και ταλαιπωρούν τους πολίτες, όπως το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η έλλειψη πρασίνου, η ρύπανση της θάλασσας και του αέρα και πάρα πολλά άλλα. Υπάρχουν και κάποιου άλλου είδους προβλήματα, όπως η ανάγκη – κι αυτό είναι διάχυτο μέσα στους πολίτες – να βελτιωθεί ριζικά η σχέση του δήμου με το δημότη. Ο πολίτης θέλει να λαμβάνεται περισσότερο υπόψη η άποψη του, να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερο σεβασμό και ευαισθησία τα προβλήματά του, να τοποθετηθεί δηλαδή στο επίκεντρο του δήμου ο δημότης. Επίσης υπάρχει μια γενικότερη άποψη για την ανάγκη να βελτιωθεί η δημοτική μηχανή, να αυξηθεί η αποδοτικότητα της, να υπάρξει μια τεχνολογική αναβάθμιση στις διαδικασίες και στην υλικοτεχνική υποδομή της, να εισαχθούν διαδικασίες περισσότερου ελέγχου και περισσότερης διαφάνειας. Κυρίως όμως οι πολίτες θέλουν να γίνουν τομές σε θέματα δημόσιας διαβούλευσης και ενημέρωσης τους. Όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με άλλα λόγια, είναι καλό το παραλιακό μέτωπο, αλλά οι πολίτες δεν ζουν στο παραλιακό μέτωπο. Εκεί πάνε το σαββατοκύριακο. Τις καθημερινές ζουν, κινούνται και εργάζονται στην υπόλοιπη Λεμεσό, με τα προβλήματα, τα καθημερινά προβλήματα, και εδώ είναι που πρέπει να δώσουμε τη σημασία που δεν δόθηκε, κατά την άποψή μου, σε ικανοποιητικό βαθμό.

limassol

Έχετε κάνει αναφορά στο ζήτημα της ρύπανσης της θάλασσας. Είναι ένα θέμα για το οποίο η εφημερίδα μας δέχεται κάθε χρόνο παράπονα, τόσο από κατοίκους όσο και από επισκέπτες της πόλης. Την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο. Εσείς σε περίπτωση που οι δημότες της Λεμεσού σας τιμήσουν με την ψήφο τους τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να δοθεί κάποια λύση στο θέμα;
Έχετε απόλυτο δίκαιο. Δεν είναι φυσικά μόνο το θέμα της ποιότητας των νερών. Η Λεμεσός αντιμετωπίζει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα. Από την καθαριότητα μέχρι την ηχορύπανση και την έλλειψη πρασίνου. Δεν είναι μια πράσινη πόλη η Λεμεσός σήμερα, όπως θα έπρεπε να ήταν.
Ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη ρύπανση της θάλασσας ελέχθη πολλές φορές ότι «μα ξέρετε δεν είναι ευθύνη δική μας, δεν είναι ευθύνη του δημάρχου, είναι ευθύνη του Τμήματος Αλιείας, του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Υπουργείου Εσωτερικών κτλ.». Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ό,τι γίνεται και δεν γίνεται στην πόλη είναι ευθύνη του δημάρχου που είναι οικοδεσπότης της πόλης. Ο δήμαρχος πρέπει να μεριμνήσει να κινηθούν όλες οι διαδικασίες ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά αυτά τα προβλήματα. Δεν είναι σοβαρή προσέγγιση να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας τον Αύγουστο που οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο. Πρέπει να αρχίζουμε πολύ νωρίτερα. Ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται πολλοί παράγοντες, όπως τα πλοία, τα ιχθυοτροφία και τα όμβρια ύδατα. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο συνολικό, σοβαρό, συντεταγμένο και έγκαιρα, όχι την τελευταία στιγμή. Δεν σηκώνει λύσεις της τελευταίας στιγμής. Χρειάζεται σε ό,τι αφορά τη θάλασσα, και σοβαρή προσπάθεια για την πρόληψη, αλλά και σοβαρή προσπάθεια για την επιτήρηση των όποιων μέτρων ληφθούν για να καταπολεμηθεί η ρύπανση. Εάν δεν καταπολεμηθεί, πέρα από την περιβαλλοντική ζημιά θα υπάρξει και μια τεράστια οικονομική ζημιά από τη μείωση του τουρισμού.

limssol

Καταλήγοντας το δικό σας «δυνατό χαρτί» στη μάχη των δημοτικών εκλογών ποιο πιστεύετε ότι είναι;
Πρώτα απ’ όλα εγώ είμαι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος, και αυτό είναι σημαντικό, σε αντιπαράθεση με κάποιους οι οποίοι είναι κομματικοί υποψήφιοι. Εγώ εξήγγειλα την υποψηφιότητά μου σε μία ανοιχτή συγκέντρωση εκατοντάδων πολιτών τα Λεμεσού χωρίς καμία προσυνεννόηση ή συμφωνία με κανένα κόμμα. Πήρα την απόφασή μου ένα μήνα πριν αρχίσουν τα κόμματα να αποφασίζουν για τους υποψηφίους τους. Επίσης εξήγγειλα την υποψηφιότητά μου χωρίς να περιμένω να αρχίσουν τα κομματικά παζάρια και ο διαμοιρασμών των δήμων μεταξύ κάποιων κομμάτων, όπως είδαμε να γίνεται και στην περίπτωση των δήμων της μείζονος Λεμεσού. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται σήμερα έναν ανεξάρτητο υποψήφιο και όχι έναν κομματικό υποψήφιο, διότι τα προβλήματα είναι τεράστια και δεν λύνονται μέσα από κομματικές προσεγγίσεις ή κομματικές ντιρεκτίβες. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα χρειάζεται μελέτη, τεκμηρίωση, προτάσεις. Χρειάζεται για όλα αυτά να υπάρξουν νέες προσεγγίσεις, που δεν υπήρξαν τα τελευταία χρόνια. Η Λεμεσός χρειάζεται σήμερα μια νέα δυναμική, χρειάζεται ανανέωση της προσπάθειας, χρειάζονται νέα αποθέματα δύναμης, ιδεών και οράματος. Και αυτό είναι που καταθέτω ως πρόταση μου στην κρίση των πολιτών.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *