Τον συναντήσαμε στα γραφεία της εταιρείας του, Καρυάτιδες στον Στρόβολο. Σεμνός και ταπεινός, ο Μισιέλ Νικολαΐδης μας μίλησε για το όνειρό του να πρασινίσει ο τόπος μας και το πώς οι αρχές της τιμιότητας και της καθαρότητας που τους δίδαξε ο πατέρας του, στάθηκαν ως φωτεινός φάρος στο να εξελίξει την οικογενειακή επιχείρησή τους και να την καταστήσει μιαν από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης γης της Κύπρου.
Ποιος πρωτοίδρυσε την εταιρεία και ποιες οι προσδοκίες του;
Την εταιρεία πρωτοίδρυσαν οι γονείς μου. Ο Χρίστος και η Νίκη Νικολαίδου που ήρθαν από το Λονδίνο το 1979. Δεν έβλεπαν το Λονδίνο ως έναν ασφαλή τόπο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και έτσι αποφάσισαν να έρθουμε στην Κύπρο για μια καλύτερη ζωή.
Ο πατέρας μου ήταν developper στο Λονδίνο , οπότε τη δουλειά που γνώριζε αποφάσισε να κάνει και εδώ.
Ποια η μετεξέλιξη της εταιρείας;
Είναι μια οικογενειακή επιχέιρηση. Είμαστε εδώ ο αδερφός μου, η μητέρα μου, η αδερφή μου και εγώ. Τον πατέρα μου δυστυχώς τον χάσαμε πρόσφατα. Ο καθένας έχει το ρόλο του, όλοι όμως σκεφτόμαστε το ίδιο. Με το πέρασμα του χρόνου η εταιρεία μεγάλωσε και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους developpers στη Λευκωσία. Κάνουμε οικιστικές αναπτύξεις και τρέχουμε κάθε φορά ταυτόχρονα δύο έργα , ένα εγώ και ένα ο αδερφός μου. Τώρα κάνουμε ένα οικιστικό έργο στον Στρόβολο και ένα στη Μακεδονίτισσα.
Ποια η κοινωνική εταιρική ευθύνη της εταιρείας σας;
Πάντοτε προσπαθούμε να βοηθούμε όπου υπάρχει ανάγκη, πάντοτε ανώνυμα . Δεν μου αρέσει να γνωρίζει κανένας ότι βοηθούμε. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την κοινωνική μας προσφορά ως διαφήμιση. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον προσπαθούμε να φυτεύουμε ΄δεντρα , στηρίζοντας προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, πάντοτε στα σπίτια που κτίζουμε κάνουμε περισσότερα απ’ όσα προνοεί ο νόμος για την ενεργειακή απόδοση. Πράγματα τα οποία ακόμα δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως νόμοι. εμείς τα κάνουμε ήδη.
Έχουμε πληροφορίες ότι ενώ δικαιούστε 90% συντελεστή δόμησης , χρησιμοποιείτε μόνο το 60%. Ισχύει αυτό;
Ναι , στο σύνολο του έργου έχουμε χρησιμοποιήσει το 65,7%. Αφήνουμε περισσότερο χώρο ανάμεσα στα σπίτια έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερους κήπους, φυτεύουμε τα δέντρα και ο κήπος είναι έτοιμος διαμορφωμένος και περιλαμβάνεται στην τιμή. Έτσι ο κήπος γίνεται βάση σχεδίου ώστε τα δεντρα να μπορούν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται σωστά. Σε 10 χρόνια γίνεται μια όαση εκεί. Επίσης ανάμεσα σε 35 σπίτια φτιάχνουμε 5 χώρους πρασίνου.
Ποια η άποψή σας για το έργο της Youreforestcyprus της Πράσινης Ασπίδας;
Πιστεύω είναι πολύ σημαντικό και αν τα δεντράκια ποτίζονται θα πρασινίσει ο τόπος. Πριν δύο χρόνια ήμουν στο Johannesburg το οποίο είναι ένας τόπος καταπράσινος. Κάποιοι φίλοι από κει μου εξήγησαν ότι πριν 25-30 χρόνια τους έδωσαν όλους από ένα ΄δέντρο και το φύτεψαν. όλοι φύτεψαν τα δέντρα τους σε δρόμους, κήπους, σχολεία, πλατείες και έτσι μετά από 25 χρόνια το Johannesburg είναι το πιο μεγάλο ανθρωποδημιούργητο δάσος του κόσμου. Εμείς προσωπικά θα στηρίξουμε το έργο και θα βοηθήσουμε σε όσα έργα δεντροφύτευσης μπορούμε.
Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Μετά την απώλεια του πατέρα μου, αισθάνομαι ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας. Τόσο στη γυναίκα μου και τα παιδιά μας, όσο και στον αδερφό μου , στην αδερφή μου και στη μητέρα μου. Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι ως οικογένεια, ο ένας προσέχει τον άλλο και προσπαθούμε να τηρούμε τις αρχές που μας έχουν διδάξει οι γονείς μας και επαγγελματικά και οικογενειακά. Τιμιότητα , η σημαντικότητα της ενδυνάμωσης των οικογενειακών δεσμών, η ταπεινοφροσύνη. Πάντα μου έλεγε ο πατέρας μου: “ Αν φάεις φαι με χρυσό κουτάλι, πάλι το ίδιο φαγητό τρώς.” Όλοι μας αγαπούμε το πράσινο και έχω θέσει επίσης ως στόχο να κάνω μια μεγάλη δεντροφύτευση στον Στρόβολο εις μνήμην του πατέρα μας για να γίνει πάρκο.
Ο Μισιέλ με μέλη της οικογένειάς του στην Αλάμπρα όπου διά μέσου του προγράμματος Υoureforestcyprus πρόσφεραν 1000 δέντρα τα οποία φυτεύτηκαν εις μνήμην του θείου του. Η Πράσινη Ασπίδα παρέδωσε τιμητική πλακέτα στη θεία του για την πράξη της.
Leave a Reply