Η μείωση της βιοποικιλότητας φέρνει παιδική εργασία και σύγχρονα σκλαβοπάζαρα

by

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η παγκόσμια μείωση της βιοποικιλότητας συνδέεται με αύξηση της παιδικής εργασίας και της εμπορίας ανθρώπων (τράφικινγκ).

Οικολογικές οργανώσεις αναφέρουν ότι η μείωση των πληθυσμών των άγριων ζώων σε πολλές χώρες προκαλεί αύξηση της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης για την ανεύρεση τροφής.

Τα παιδιά γεμίζουν αυτό το κενό ως φθηνά εργατικά χέρια, κυρίως στην αλιευτική βιομηχανία.

Η έρευνα αναφέρει ακόμα ότι η εξαφάνιση των ειδών ευνοεί την εκδήλωση τρομοκρατικών ενεργειών και την αποσταθεροποίηση ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση

Science αναφέρει ότι η εκμετάλευση άγριων ζώων από τη στεριά και τη θάλασσα είναι μια αγορά της τάξης των 400 δισ. δολαρίων ετησίως που υποστηρίζει την επιβίωση του 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ωστόσο, η εξάντληση του ζωικού αποθέματος, λόγου χάρη των ψαριών εξαιτίας της υπεραλίευσης, αυξάνει την ανάγκη για καταναγκαστική εργασία με τα αλιευτικά να μετατρέπονται σε σύγχρονα δουλεμπορικά. Η μείωση των αλιευμάτων σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι τα σκάφη πρέπει να απομακρυνθούν περισσότερο από τη βάση τους για να βρουν ψάρια.

Για αυτό το λόγο πρέπει να προσέχουμε τι ψάρια και ψαρικά καταναλώνουμε.

Στην Ασία, άνθρωποι από τη Βιρμανία, την Καμπότζη και την Ταϋλάνδη πωλούνται σε αλιευτικά σκάφη όπου παραμένουν επί σειρά ετών χωρίς να αμείβονται για να εργαστούν 18 ως 20 ώρες κάθε μέρα.

“Υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στην έλλειψη της άγριας ζωής, τη ζήτηση φθηνών εργατικών χεριών και τη δραματική αύξηση στην παιδική εργασία” αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Καθηγητής Τζάστιν Μπράσαρς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

“Πολλές κοινότητες που βασίζουν την επιβίωσή τους στους πόρους από την άγρια ζωή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους και έτσι στρέφονται στην αναζήτηση φθηνής εργασίας που σε πολλές περιοχές περιλαμβάνει την πώληση παιδιών σε σκλαβοπάζαρα”, επισημαίνει.

Αυτού του είδους η εκμετάλλευση συμβαίνει και στην Αφρική, όπου οι άνθρωποι κάποτε έβρισκαν τροφή στα παρακείμενα δάση και τώρα πρέπει να ταξιδέψουν για μέρες ώστε να συναντήσουν θηράματα.

Ο Μπρασάρς συνδέει επίσης της μείωση των αλιευμάτων με την άνθηση της πειρατίας στη Σομαλία.

“Οι ψαράδες ξεκίνησαν να βγαίνουν στη θάλασσα αρματωμένοι για να σταματήσουν πλοία που ψάρευαν παράνομα στα νερά τους” αναφέρει.

“Δυστυχώς, ορισμένοι εξ αυτών θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη καταλαμβάνοντας εμπορικά πλοία για λύτρα”.

Η καταστροφή της βιοποικιλότητας οφείλεται επίσης στην αύξηση της τιμής ειδών όπως το ελεφαντόδοντο λόγω της ανάπτυξης της λαθροθηρίας.

Από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες χρηματοδοτούνται διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, η Janjaweed στο Σουδάν και το Τσαντ και ο Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου στην Ουγκάντα και το νότιο Σουδάν και η Al-Shabab στη Σομαλία.