Οι συνθήκες εκτροφής που πρέπει να τηρούνται για να εξασφαλίζεται η υγεία και ευημερία των χοίρων πάνε… περίπατο. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύεται μέσα από έρευνα που πραγματοποίησε σε 10 χοιροστάσια της Κύπρου η διεθνής ΜΚΟ Compassion in World Farming.
Μέσα από πρόσφατη έρευνά της η οργάνωση αποκαλύπτει εφιαλτικές συνθήκες διαβίωσης των χοίρων στην Κύπρο, αφήνοντας εκτεθειμένες τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που έχουν ευθύνη να επιθεωρούν τα χοιροστάσια. Αυτό βέβαια εφόσον οι εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες της οργάνωσης στα 10 από τα 57 χοιροστάσια που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι καθημερινό φαινόμενο και διαπιστώνεται και μέσα από τις επιθεωρήσεις των αρμόδιων επιθεωρητών.
Μέσα από εικόνες αποκαλύπτεται η σκληρότητα, η εγκατάλειψη και η συστηματική έλλειψη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τη χώρα μας να γίνεται για μια ακόμα φορά διεθνές ρεζίλι αφού οι σχετικές εικόνες κάνουν από χθες τον γύρο του κόσμου μέσα από σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube.
Μέλος του τμήματος ερευνών της CIWF αναφέρει ότι «πολλοί από τους χοίρους κρατούνταν συνωστισμένοι σε πολύ βρόμικους στάβλους. Μερικοί είχαν εντελώς καλυφθεί από τα περιττώματά τους. Άρρωστα ζώα ήταν συχνά παραμελημένα με μύγες να καλύπτουν το σώμα τους. Είχαν αφεθεί να υποφέρουν σε διαδρόμους ή έτρεμαν παρατημένα σε απόμερα σημεία των χοιροτροφείων».
Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, τα ζώα σε όλα τα χοιροτροφεία ζούσαν σε άγονες συνθήκες χωρίς άχυρο ή άλλα υλικά όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε όλα τα ζώα, τονίζει, είχαν κοπεί οι ουρές τους και μερικά υπέφεραν καθώς είχαν σοβαρά τραύματα, συμπληρώνοντας ότι η συστηματική κοπή της ουράς χωρίς να έχουν δοκιμαστεί εναλλακτικές λύσεις είναι παράνομη. Σε εννέα από τα δέκα χοιροτροφεία που επισκέφθηκε η οργάνωση παρατηρήθηκαν άρρωστα και τραυματισμένα ζώα χωρίς καμία φροντίδα. Σε μια από τις μονάδες, αναφέρεται, υπήρχαν πολλά τραυματισμένα και άρρωστα ζώα, συμπεριλαμβανομένων τριών νεκρών ζώων που κείτονταν στο έδαφος, τα σώματά τους καλυμμένα με μύγες, μια χοιρομητέρα με πληγή στο μπροστινό της πόδι και ένα μικρό γουρουνάκι που είχε μεγάλη δυσκολία να σταθεί όρθιο.
Οι ερευνητές της CIWF διαπίστωσαν κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί δημόσιος κίνδυνος σε ένα χοιροστάσιο, όπου νεκρά ζώα έμειναν ακάλυπτα, πεταμένα να σαπίσουν στην πλευρά του δημόσιου δρόμου.
Ο υπεύθυνος πολιτικών της οργάνωσης, Peter Stevenson, έχει στείλει επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, στην οποία αναφέρεται ότι «οι συνθήκες που διαπιστώσαμε στα δέκα χοιροστάσια ήταν απαράδεκτες και δείχνουν πλήρη έλλειψη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ που έχει ως στόχο να προστατεύσει την ευζωία των χοίρων. Οι κυπριακές Αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα για να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των νόμων».