Η ΕΕ, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και την Ινδία προχωρεί στην κατασκευή του ITER, του πρώτου πειραματικού αντιδραστήρα σύντηξης που υπόσχεται απεριόριστη και ασφαλή ηλεκτρική ενέργεια.
Ωστόσο τίποτα δεν είναι εύκολο και για τον εισηγητή του
ΕΚ για το πρόγραμμα ITER, πρώην κοσμοναύτη Vladimír Remek (GUE, Τσεχία) θα είναι μεγάλη επιτυχία αν η σύντηξη έχει γίνει πραγματικότητα το 2050. Στο γράφημά μας, τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργεί ο αντιδραστήρας σύντηξης.
Που βρισκόμαστε με το πρόγραμμα; Οι πόροι επαρκούν; Το χρονοδιάγραμμα τηρείται;Η ΕΕ ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της αν και οι δυσκολίες δεν λείπουν και ο ρόλος του ΕΚ στη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης δεν είναι αμελητέος.
Τα έργο στο Cadarache της Γαλλίας, όπου θα εγκατασταθεί ο αντιδραστήρας άρχισαν το 2007 και ήδη παρελήφθηκαν τα δύο πρώτα κτίρια, ενώ προχωρεί και η κατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει τον ίδιο τον αντιδραστήρα ΤΟΚΑΜΑΚ.
Περιμένουμε πως του χρόνου θα αρχίσουμε να παραλαμβάνονται τα πρώτα τμήματα του αντιδραστήρα μέσω Μασσαλίας.
Το πρόγραμμα έχει καθυστέρηση περίπου δύο ετών όμως όλα τα μέλη του διεθνούς κονσόρτσιουμ ελπίζουν ότι σταδιακά αυτό θα μειωθεί και ότι η πρώτη λειτουργία θα είναι το 2021.
Αν αυτά τα πρώτα πειράματα στεφθούν από επιτυχία τι θα ακολουθήσει;
Αν η δοκιμή είναι επιτυχής θα χτιστεί ο πρώτος θερμοπυρηνικός σταθμό ηλεκτροπαραγωγής (με την επωνυμία DEMO) που θα είναι και το τελικό βήμα πριν από την εμπορική εκμετάλλευση.
Αν μπορέσουμε να έχουμε εμπορική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη σύντηξη περί το 2050 τότε θα μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία.
Δεδομένου ότι ουσιαστικά αναπαράγουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ήλιος, ο δρόμος δεν θα είναι σύντομος.
Σκεφτείτε μόνο από πότε προσπαθεί να ελέγξει τη φωτιά η ανθρωπότητα και ακόμα δεν το έχουμε πετύχει απόλυτα