Έναν υβριδικό τροχό ποδηλάτου που παράγει ενέργεια και μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε ποδήλατο μετατρέποντάς το σευβριδικό ανέπτυξαν επιστήμονες του Τεχνολογικού
Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ.
Ο τροχός που ονομάστηκε Copenhagen παράγει και αποθηκεύει ενέργεια κάθε φορά που ο αναβάτης φρενάρει, για να τη χρησιμοποιήσει στη συνέχεια όταν θα δυσκολευτεί στην πορεία του (πχ σε κάποια ανηφόρα).
«Αυτό που κάνει ο τροχός είναι ότι δεν επιτρέπει να χαθεί ενέργεια» εξηγεί ο Ασάφ Μπίντερμαν, ερευνητής του ΜΙΤ, μιλώντας στο δίκτυο FoxNews. «Συνήθως, όταν φρενάρουμε χάνουμε ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια επιστρέφει και δίνει ώθηση στο ποδήλατο» προσθέτει ο Μπίντερμαν.
Ο ενεργειακός τροχός Copenhagen ενσωματώνει μια μπαταρία ώστε να είναι εφικτή η αποθήκευση ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Το προϊόν δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμος στο κοινό καθώς οι δοκιμές για τη βελτίωσή του συνεχίζονται.
Το βέβαιο είναι ότι για πόλεις με τη γεωμορφολογία της Αθήνας θα αποδειχτεί πολύτιμος για τους ποδηλάτες.
Δείτε πώς λειτουργεί ο ενεργειακός τροχός.
—Αντίστοιχη τεχνολογία
Την ίδια δουλειά αλλά με διαφορετικό τρόπο κάνει και το σύστημα Rubbee, ένα αποσπώμενο ηλεκτρικό μοτέρ που μετατρέπει άμεσα ένα συμβατικό ποδήλατο σε υβριδικό.
Το αδιάβροχο Rubbee αγκιστρώνεται εύκολα στο λαιμό της σέλας και εκτείνεται στο πίσω τροχό του ποδηλάτου.
Ένας βραχίονας απορρόφησης των κραδασμών το διατηρεί στη θέση του στη ρόδα, ώστε ο κύλινδρος να βρίσκεται σε επαφή με το πάνω μέρος της.
Το Rubbee λειτουργεί και σε ποδήλατα με ανάρτηση στην πίσω ρόδα.