Ο Πλάτανος του Ιπποκράτη συμβάλλει με το DNA του στη σύγχρονη ιατρική

by

Γενετική ανάλυση στον Πλάτανο του Ιπποκράτηπου δεσπόζει εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Κω θα πραγματοποιήσουν ερευνητές του ΙδρύματοςSmithsonian με στόχο η γενετική του “υπογραφή” να καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων που καταρτίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος DNA Barcode of Life.

Στη συγκεκριμένη βάση περιλαμβάνονται μέχρι σήμερα περίπου 200.000 είδη και στόχος είναι να συμπεριληφθεί το σύνολο των οργανισμών που βρίσκονται στη Γη.

Σύμφωνα με τον μύθο, κάτω από τη σκιά του πλατάνου με την επιστημονική ονομασία  Platanus orientalis, ο Ιπποκράτης, πατέρας της δυτικής ιατρικής, δίδασκε πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια.

Στον Ιπποκράτη ανήκει η ιδέα ότι άνθρωποι που πάσχουν από την ίδια ασθένεια εκδηλώνουν παρόμοια συμπτώματα. Το βιβλίο του “Πρόγνωσις” ήταν η πρώτη συγκριτική, οργανωμένη μελέτη

ιατρικών περιστατικών και αποτελεί τη βάση της θεωρίας των σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων.

—Η συλλογή του DNA

Το γενετικό υλικό συλλέχθηκε από έναν κλώνο του δέντρου που βρισκόταν από το 1962 έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, στα περίχωρα της Ουάσινγκτον.

Οι επιστήμονες απομόνωσαν γενετικές αλληλουχίες (το λεγόμενο DNA barcode ή γραμμωτός κώδικας DNA) μοναδικές στο συγκεκριμένο είδος πλατάνου που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πλάτανος της Ουάσιγκτον πέθανε φέτος, ωστόσο οι ερευνητές είχαν προλάβει να συλλέξουν μοσχεύματα για να ολοκληρώσουν την έρευνα, αλλά και για να φυτέψουν έναν κλώνο του στην ίδια θέση στις 25 Απριλίου.

Κλώνος βέβαια είναι και ο “Πλάτανος του Ιπποκράτη” που βρίσκεται στο κέντρο της Κω, αφού έχει ηλικία μόλις 500 ετών και προέρχεται από μοσχεύματα του αρχαίου δέντρου. Από το ίδιο δεντρο έχει αποσταλεί υλικό εκτός από την Ουάσιγκτον,

Μοσχεύματα του δέντρου, του οποίου η ηλικία εκτιμάται στα 500 χρόνια, έχουν επίσης σταλεί σε ιδρύματα Ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

—Οι ιατρικές προεκτάσεις

“Πρόκειται για τη μελέτη της ίδιας της ζωής” αναφέρει στο BBC σχολιάζοντας την έρευνα o Δρ Κωνσταντίνος Στρατάκης, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παίδων και Ανάπτυξης του Ανθρώπου “Eunice Kennedy” κοντά στην Ουάσιγκτον.

“Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φροντίζουμε εδώ πάσχουν από σπάνιες ασθένειες και η ανακάλυψη της αιτίας τους γίνεται με την ανάλυση του γονιδιώματος. Ο τρόπος που λειτουργεί το DNA είναι ο ίδιος είτε πρόκειται για φυτό, είτε για μικρό οργανισμό είτε για τον άνθρωπο ή οποιοδήποτε άλλο ζώο” προσθέτει.