Οξυγόνο στην περιοχή Βατί θα δώσει ο σταθμός επεξεργασίας λυμάτων

by

bati-cyprus

 Η απίστευτη δυσωδία από την παρουσία οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, περίσσειας υγρής λάσπης από σταθμούς μικρών κοινοτήτων και στραγγισμάτων στην περιοχή Βατί, αναμένεται μέχρι το 2016 να εκλείψει χάριν στο έργο που προωθείται με κατασκευή σταθμού επεξεργασίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο

του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Ελβετίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει ως στόχο τη συνεισφορά στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ της Κύπρου και των πιο ανεπτυγμένων χωρών της διευρυμένης ΕΕ, καθώς και τη συνεισφορά στην αειφόρο περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου.

Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Κυριάκος Κύρου, ανέφερε ότι ο γενικός στόχος του έργου είναι να συμβάλει στην εφαρμογή της οδηγίας πλαίσιο για τα ύδατα με την επίτευξη καλής διαχείρισης των υδάτων στο φράγμα Πολεμιδιών που βρίσκεται κοντά στο Βατί. Πρόσθεσε ότι το φράγμα βρίσκεται σε κακή κατάσταση και καταλήγει εκεί κόκκινο νερό. Ο τερματισμός της ρύπανσης του φράγματος, συμπλήρωσε, θα γίνει πραγματικότητα με την περάτωση των υφιστάμενων χωμάτινων δεξαμενών στο Βατί και την κατασκευή ενός κατάλληλου σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων. 

Υπογράμμισε τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνουν τη βελτίωση του περιβάλλοντος στο Βατί, τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στο φράγμα Πολεμιδιών και την παραγωγή καλής ποιότητας επεξεργασμένου νερού για άρδευση.

Θετικές επιπτώσεις αναμένονται με την υλοποίηση του έργου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη διασφάλιση ασφαλέστερου περιβάλλοντος διαβίωσης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στην υδρολογική λεκάνη Πολεμιδιών.

Η υγειονομικός μηχανικός του ΤΑΥ Άντρη Κακονίτη, ανέφερε στον «Φ» ότι η υλοποίηση του έργου συνδέεται άμεσα με το κλείσιμο και την αποκατάσταση του σκυβαλότοπου στο Βατί και την επιτυχή υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος κατασκευής των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Πεντάκωμο, έργο το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ανέφερε ότι η Ελβετική Συνομοσπονδία συγχρηματοδοτεί το έργο κατά 85%, επιχορηγώντας την κατασκευή και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ο οποίος αφορά το χρόνο διόρθωσης των ελαττωμάτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό €3.767.392 με σημερινό συνάλλαγμα (CHF 4.629.235) και το Ελβετικό Κράτος συγχρηματοδοτεί το έργο σε ποσοστό 85% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών του έργου. Η συνεισφορά του κράτους αντιστοιχεί στους μισθούς του προσωπικού του ΤΑΥ.

Σύμφωνα με την κ. Κακονίτη, το ΤΑΥ σύντομα θα βγει σε προσφορές για το έργο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι κατασκευαστικές εργασίες τέλος 2015.
Πράσινο φως από έφορο

Δεν δίδεται κρατική ενίσχυση στο έργο που προωθείται για «Σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία για περίοδο 10 ετών, σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, περίσσειας υγρής λάσπης και σταγγισμάτων στην περιοχή Βατί», όπως αναφέρεται σε γνωμάτευση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Στη γνωμάτευσή του, ο έφορος Ονούφριος Κουλλά αναφέρει ότι μετά τη θετική γνωμάτευση του δύναται το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να προχωρήσει αμέσως στην προκήρυξη των εγγράφων του διαγωνισμού. Η επένδυση αναμένεται να αρχίσει εντός του 2014 και να ολοκληρωθεί το 2015. Σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με αυστηρή τήρηση της κυπριακής και κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι η υπηρεσία θα παρασχεθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κοινωνικό σύνολο. Σε περίπτωση που προκύψει μία και μοναδική προσφορά, τότε η αρμόδια Αρχή, σημειώνει, θα πρέπει άμεσα να αποστείλει το θέμα στο γραφείο μου για επανεξέταση, πριν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης».