Τα νέα για την κατάσταση της θαλάσσιας ζωής στους ωκεανούς της Γης μόνο θετικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τον τελευταίο καιρό. Οξίνιση των υδάτων, ρύπανση από πλαστικά και χημικές ουσίες, αλλά και παράνομη αλίευση σπάνιων ειδών εξαφανίζουν τη βιοποικιλότητα με πρωτοφανείς ρυθμούς.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Ο πληθυσμός της σπάνιας μαύρης φάλαινας του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού που κάποτε αποδεκατιζόταν εξαιτίας συγκρούσεων με πλοία έχει επανακάμψει στα 500 άτομα, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του είδους πριν από τρεις δεκαετίες.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Yarmouth County Vanguard της Νέας Σκωτίας του Καναδά, ο πληθυσμός της μαύρης φάλαινας στον Κόλπο του Φάντυ έχει αυξηθεί κατά 300 νεαρά άτομα σε σύγκριση με το 1998.
Η ανάκαμψη της φάλαινα
ς αποδίδεται στις συντονισμένες ενέργειες της εταιρείας πετρελαίου Irving Oil σε συνεργασία με ερευνητές, οργανώσεις θαλάσσιας προστασίας, περιβαλλοντικές ομάδες, την καναδική κυβέρνηση και τη Διεθνή Ναυτιλιακή Ένωση.
Το 2003 η παραπάνω συμμαχία πέτυχε αλλαγή των θαλάσσιων οδών στον Κόλπο του Φάντυ, ο οποίος θεωρείται σημαντική περιοχή αναπαραγωγής και εύρεσης τροφής για το συγκεκριμένο κητώδες.
Η μαύρη φάλαινα, η σπανιότερη από τις μεγάλες φάλαινες, διακρίνεται για το τεράστιο κεφάλι και σιαγόνες που αποτελούν το ένα τρίτο του σώματός της.
Οι μαύρες φάλαινες κυνηγήθηκαν μέχρι εξαφάνισης από τους φαλαινοθήρες που ονόμασαν το κητώδες “σωστή φάλαινα” (σσ. right whale στα αγγλικά) χάρη στις μεγάλες ποσότητες λίπους, ελαίου και μπαλενών που μπορούσαν να τους αποφέρει το κυνήγι του.
—Επιστρέφουν οι Ιάπωνες
Στα δυσάρεστα τώρα, οι Ιάπωνες δεν το βάζουν κάτω και επιθυμούν να επανεκκινήσουν τις φαλαινοθηρικές επιχειρήσεις τους στην Ανταρκτική.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε σε κυβερνητική επιτροπή ότι επιθυμεί την επιτάχυνση των προσπαθειών επανεκκίνησης της εμπορικής φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική μετά την απαγόρευση που επέβαλε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το Μάρτιο.
“Θέλω να επαναληφθεί η εμπορική φαλαινοθηρία για επιστημονικούς σκοπούς προκειμένου να συγκεντρωθούν επιστημονικά στοιχεία απαραίτητα για τη διαχείριση των πόρων των φαλαινών” δήλωσε ο Άμπε.
Εντωμεταξύ η Ιαπωνία θανάτωσε 30 ρυγχοφάλαινες στη βορειοδυτική της ακτή, στο πρώτο οργανωμένο κυνήγι μετά την απαγόρευση του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών.
Η υπηρεσία αλιευμάτων της χώρας επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της αποστολής την προηγούμενη εβδομάδα.
Το συγκεκριμένο κυνήγι, παρουσιάζεται με “ερευνητικό” μανδύα και δεν εμπίπτει στην απαγόρευση που αφορά αποκλειστικά στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό.