Charalambidou Eirini2 (1)

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μιλά στην «ΠΑ»

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου μιλά στην «ΠΑ»

«Ο Βγενόπουλος να λογοδοτήσει»

 Charalambidou Eirini2 (1)

  • -Πώς μεταφέρονταν τα κεφάλαια της Λαϊκής στη Μαρφιν Εγνατία
  •  
  • Κάκιστη συμφωνία η εξαγορά των κυπριακών καταστημάτων»

 

 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Ειρήνη Χαραλαμπίδου δίνει αποκλειστική συνέντευξη στην «ΠΑ» αποκαλύπτοντας και ερμηνεύοντας συνταρακτικά στοιχεία που αφορούν τη μεταφορά κεφαλαίων της Λαϊκής στην Ελλάδα και την εξαγορά των ελληνικών καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς.

Η κ. Χαραλαμπίδου στηριζόμενη σε στοιχεία της διαχειρίστριας της Λαϊκής αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον κ. Βγενόπουλο «ως άτομο που  διαχειρίστηκε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου όπως ο ίδιος αποφάσιζε», με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κεφάλαια της Λαϊκής σε τρίτες τράπεζες και από εκεί στη Μαρφίν Εγνατία. Όσον αφορά τη συμφωνία των υποκαταστημάτων, «αυτή ήταν μια κάκιστη συμφωνία», σημειώνει. «Υπεγράφη στις 26 Μαρτίου και στις 31 Μαρτίου η Πειραιώς ανακοίνωνε κέρδη 3,6 δις εκ των οποίων τα 3,4 ήταν λόγω της αρνητικής υπεραξίας από την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών. Μέσα  σε 5 μέρες από την πώληση των υποκαταστημάτων τόσο κερδος;».

Τέλος όσον αφορά τις διαδικασίες έρευνας του οικονομικού εγκλήματος η Βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτάται γιατί εδώ και ένα μήνα παρά τις παρεμβάσεις της δεν έχει ακόμη λάβει εξήγηση για το μη κλείδωμα τα αρχείων των τραπεζών και του υπουργού οικονομικών.

 Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

Πρόσφατα αποκαλύψατε στοιχεία που αφορούν την εξαγορά των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς και τη μεταφορά κεφαλαίων της Λαϊκής στην Ελλάδα. Από αυτά τα στοιχεία τι θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα;

Καταρχάς, η ανύπαρκτη εποπτεία και κατα δεύτερον, το γεγονός ότι ενας άνθρωπος, ο κ. Βγενόπουλος , διαχειρίστηκε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου όπως ο ίδιος αποφάσιζε με αποτέλεσμα να τα πάρει όλα και να φύγει . Από τη Λαϊκή έφευγαν κεφάλαια και πήγαιναν στην Ελλαδα για να δοθούν δάνεια σε επιχειρηματίες της αρεσκείας του κ. Βγενόπουλου ή σε εταιρίες του ομίλου MIG και μαλιστα χωρίς ικανοποιητικές εξασφαλίσεις. Η Μαρφίν Εγνατία ήταν θυγατρική  πριν το Μάρτη του 2011, συνεπώς προκείμενου να παρέχεται έμμεση ρευστότητα μεταφέρονταν κεφάλαια σε τρίτες τράπεζες και απ’ εκεί στη Μαρφιν Εγνατία. Ενδεικτικό είναι το  παράδειγμα Γερμανικής Τράπεζας μέσω της οποίας  διακινήθηκαν €239.318.646 προς την ΜΕΤ κατα το Μάρτη του 2011.  Οι εποπτικές αρχές της Κύπρου που ηταν λοιπόν;

Τώρα όσον αφορά στα υποκαταστήματα, αυτά ήταν μια κάκιστη συμφωνία, ό,τι και να λενε. Υπεγράφη στις 26 Μαρτίου και στις 31 Μαρτίου η Πειραιώς ανακοίνωνε κέρδη 3,6 δις εκ των οποίων τα 3,4 ήταν λόγω της αρνητικής υπεραξίας από την εξαγορά των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών. Μέσα  σε 5 μέρες από την πώληση των υποκαταστημάτων τόσο κερδος ; Και επουδενί δέχομαι ότι πρόκειται για πλασματικό κέρδος. Τι σημαίνει αυτό; Πώς η Κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επέτρεψε στην Τράπεζα Πειραιώς να αυξανει τα ίδια κεφάλαιά της με 3,4 δις όταν γνώριζε ότι θα αντιλογήσει; Και αν επιμένουν εδώ στην Κύπρο ότι πρόκειται για πλασματικά κέρδη για να δικαιολογήσουν τη συμφωνία, ας ζητήσουν από την Τράπεζα Πειραιώς να κάνει δηλώσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών ότι θα αντιλογήσει αυτά τα κέρδη. Θα το κανει ; δεν νομίζω.

Απ’ εκεί και πέρα ναι μεν ήταν μια συμφωνία που έτυχε διαπραγμάτευσης μεταξυ υπουργών οικονομικων και Τρόικας , εκλεισε στο Εurogroup, αλλα τη δεδομένη στιγμή, όταν αποφάσιζαν το αντίτιμο, γνώριζαν οτι ο αγοραστής ειχε οφειλές στην Λαϊκή ύψους 150 εκ;

 

Πότε έγινε η μεταφορά κεφαλαίων; 

Ξεκίνησε απο το 2006. Μέχρι το Μάρτη του 2011 παρείχετο ρευστότητα στην ΜΕΤ με έμμεσους τρόπους. Μετά τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατία σε υποκατάστημα, η οποία έγινε με εγκριση – θυμίζω – της ΚΤΚ, από τον Απρίλη δηλαδή και μετα παρατηρείται μια κάθετη άνοδος άμεσης ρευστότητας απο τη Λαϊκή στην Μαρφίν Εγνατία που φτάνει μέχρι και 6,9 δις κατά τους τελευταίους μήνες . Συγκριτικά αναφέρω ότι μέχρι το Μάρτη η άμεση αποστολή ρευστότητας ήταν γύρω στο 1,1 δις ενώ ακολούθησε αυξητική πορεία και κατά τους τελευταίους 4 μηνες ξεπερνούσε τα 6,8 δις.

 

Ποια ποινικά αδικήματα θα πρέπει να ερευνηθούν κατά τη γνώμη σας και όσον αφορά ποιούς;

Σαφώς και θα πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων. Δεδομένης, λοιπόν και της έκθεσης  των εποπτικών αρχών (κεντρική τραπεζα Ελλάδας και Κυπρου) του 2009 που έχω στα χέρια μου και η οποία καταλήγει σε πόρισμα σε σχέση με τους κινδύνους που υπήρχαν από τη διαχείριση κεφαλαίων, τους δανεισμούς  χωρίς ικανοποιητικές εξασφαλίσεις και οι οποίοι δεν ήταν, όπως καταγραφει η έκθεση, συμβατοί με τη συνετή και συνήθη τραπεζική πρακτική, θεωρώ ότι ευθύνες  θα πρέπει  να αναζητηθούν στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη. Ο κ. Βγενόπουλος θα πρέπει επίσης  να λογοδοτήσει για τα όσα καταλογίζονται στην έκθεση αυτή και όχι μόνο, με εκατομμύρια να φεύγουν ακόμα και σε μονές  – π.χ η Ιερά Μονή Σιμώνος Πέτρας 83,3 εκ,  εκ των οποίων τα 50,25 εκ δοθηκαν για αγορά μετοχών της Mαρφίν Investment Group (MIG). Ευθύνες έχει και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Προβόπουλος, δεδομένου ότι γνώριζε, αφού η έκθεση ετοιμάστηκε απο το τμήμα κινδύνου της ΚΤΕ. Να θυμίσω επίσης  την επιστολή του Δημήτρη Τσιρώνη (Πρόεδρος εξεταστικής επιτροπής του Ελληνικού κοινοβουλίου για το Βατοπέδι) ο οποίος σε επιστολή του στον Άρειο Πάγο στην τελευταία παράγραφο  γράφει: “Η συνέχιση της ανεξέλεγκτης λειτουργείας του ομίλου Μαρφίν θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικο και το χρηματιστηριακό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο, δεδομένου ότι η Marfin popular bank είναι η 2η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου. Η επιστολή ειναι προφητική και έχει ημερομηνία 18 Οκτ 2012. Τότε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος συνέβαλε στην αρχειοθέτηση του θέματος με δική του Παρέμβαση, διαβεβαιώνοντας για τις πρακτικές της Μαρφίν. Εκ του αποτελέσματος και της καταστροφής της Κυπριακής οικονομίας είναι εμφανές ποιος δικαιώνεται, ο Τσιρώνης ή ο Προβόπουλος. Μετά εκτελεστικοί διευθυντές δεν γνώριζαν τί γινόταν στην Μαρφιν ή γνώριζαν και δεν μιλούσαν ; Άλλα ανώτατα διευθυντικά στελέχη, αλλά και τα ΔΣ των τραπεζών. Και σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοι ασκούσαν επιρροή στον τέως διοικητή και ποια ήταν η σχέση τους. Αν  είχαν πάρει ευνοϊκά δανεια απο τον κ. Βγενόπουλο. Είναι μακρύς ο κατάλογος και αυτό που με κάνει επιφυλακτική είναι ότι όταν εμπλέκονται πολλοί μπαίνουν άπειρες τρικλοποδιές για να μην καταλήξει το θέμα πουθενά.

 

Μετά από την αποκάλυψη των στοιχείων ποιες είναι οι επόμενες ενέργειές σας;

Ήδη απο τη διαχειρίστρια της Λαϊκής αλλά και την κεντρική τράπεζα έχω συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας. Συγκεκριμένα με νέα επιστολή μου προς τον Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας ζητώ όπως εξεταστεί, ίσως μέσω εξειδικευμένου οικονομικού οργανισμού, κατά πόσο οι ως άνω πρακτικές της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου αποσκοπούσαν ουσιαστικά στην παράκαμψη οποιονδήποτε κανονισμών ρευστότητας ή και κεφαλαιουχικής επάρκειας στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου ή και στη θυγατρική ΜΕΤ. Και φυσικά κατά πόσον αυτό φαινόταν στις οικονομικές καταστάσεις και καταστάσεις ρευστότητας και κινδύνου που υπέβαλλε η Λαϊκή στην Κεντρική τράπεζα. Αντίγραφο της επιστολής έχω στείλει και στον Γενικό Εισαγγελεα και είμαι εν αναμονή της απάντησης της κεντρικής τράπεζας.

 

Θα μπορούσατε να μας πείτε γιατί τέτοια στοιχεία δεν δημοσιεύτηκαν προτού βρεθούμε στην παρούσα οικονομική κατάσταση;  

Αυτοί που γνώριζαν σωπούσαν. Δεν είναι εμφανές αυτό; Άλλοι γιατί ήταν ανεπαρκείς και άλλοι γιατί είχαν ίδια συμφέροντα και κάποιοι άλλοι, αν κρίνω το μένος με το οποίο προστάτευαν τον Α. Ορφανίδη, από αντιπολιτευτική διάθεση.

 

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα αυτό το διάστημα τους πολίτες είναι η αποτελεσματικότητα του κυπριακού συστήματος δικαιοσύνης. Ως βουλευτής της Επιτροπής Θεσμών ποια είναι η δική σας άποψη;

Όταν αναφέρεστε σε σύστημα ουσιαστικά εννοείτε το δικαστικό σύστημα και επ’ αυτού δεν θα ήθελα να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο. Άλλωστε η έκβαση μιας υπόθεσης στηρίζεται στο πόσο καλά θα αποδειχθεί ενώπιων δικαστηρίου. Απ’ εκεί και πέρα αυτό που θα πρέπει να εδραιώσουμε στη συνείδηση του κόσμου είναι η βούληση για διαφάνεια και η αποφασιστικότητα πάταξης της διαπλοκής. Και σε αυτή την προσπάθεια όλοι πρέπει να είμαστε υπερκομματικοί. Τι εννοώ με αυτό; Σημασία δεν έχει σε ποιο κόμμα ανήκεις, αλλά η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ένας άνθρωπος να φτάσει στην αλήθεια και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζονται πολλοί και έτοιμοι να συστρατευτούν ενάντια σε πρακτικές που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, μας οδήγησαν στο τραγικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Και αυτή η καθαρότητα δεν αφορά μόνο σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε ΜΜΕ και σε όσους βρισκονται σε θέσεις που έχουν τη δυνατότητα με τις ενέργειες τους να καθορίσουν πορεία κάθαρσης.

 

Πώς βλέπετε το έργο της διερευνητικής επιτροπής για την οικονομία;

Είναι να αναρωτιέται κανείς, εδώ και ένα μήνα με παρεμβάσεις μου ζητώ να δοθεί μια εξήγηση γιατί δεν έχουν κλειδωθεί τα αρχεία των τραπεζών αλλά και του υπ . οικονομικών. Πώς σε περίπτωση τεκμηρίωσης ποινικών ευθυνών θα μπορέσει να στοιχειοθετηθεί υπόθεση σε δικαστήριο όταν καταγράφονται καταστροφές τεκμηρίων και αρχείων απο τις τράπεζες και πολύ πιθανόν και από το υπουργείο οικονομικών; Στην έκθεση της Anlvarez and Marsal επισημαίνεται ότι έχουν καταστραφεί σημαντικά αρχεία της τράπεζας Κύπρου. Ποιος είχε την ευθύνη να τα διαφυλάξει, αφού διενεργείται έρευνα; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης; Η Νομική Υπηρεσία; Να μας πουν! Αυτό δεν ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να είχε γίνει; Και μετα, ποιοι ήταν υπεύθυνοι του IT τμήματος των τραπεζών; Τι συνέπειες είχαν, αφού δεν κατάφεραν να προστατεύσουν πλροφοριακό υλικό των τραπεζών; Μα εδώ ακόμα περιμένουμε επιστροφή των σκληρών δίσκων που πήρε ο Ορφανίδης και κανείς δεν κινήθηκε ή έπραξε οτιδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι να αναρωτιέται λοιπόν κανείς τί παιχνίδι εντυπώσεων και μόνο βρισκεται και πάλι σε εξέλιξη;