ΣΑΒΒΑΣ-ΒΕΡΓΑΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΦΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΠΑ»

ΣΑΒΒΑΣ-ΒΕΡΓΑΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΦΟΥ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΠΑ»

Σάββας Βέργας: Με το πάθος των Παφιτών …

 

Με το πάθος των Παφιτών εγγυάται την επιτυχία της Πάφου ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 ο Σάββας Βέργας. Θεωρεί την πορεία προς το 2017 ως προϋπόθεση που μπορεί να δώσει την ανάκαμψη στον μαρασμό της οικονομίας μιας πόλης, που όπως τονίζει, έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Μιλά επίσης για την κάθοδο πολλών Κινέζων επενδυτών, εκτιμώντας ότι μέχρι στιγμής έχουν φτάσει περίπου τους 1000, καθώς και για τις πολύ θετικές ενδείξεις για τη φετινή τουριστική κίνηση.

Ο Δήμαρχος της Πάφου δηλώνει ότι περιμένει πάρα πολλά από τη νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη και ξεκαθαρίζει ότι θα ξεκινήσει από μέρους του μια διεκδιτική πολιτική, «για να πάρει η Πάφος αυτά που της αναλογούν».  Θα διεκδικήσει τα μεγάλα πολεοδομικά έργα, τα οποία, όπως τονίζει, είναι ώριμα και δεν έτυχαν της έγκρισης να μπουν στους προϋπολογισμούς του κράτους, αλλά και έργα που έχουν σχέση με υπερτοπικά θέματα μεγάλης σημασίας, που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία, όπως το μεγάλο θέμα της μαρίνας. Ο Σάββας Βέργας επιστρατεύει παραδείγματα για να περιγράψει στην «ΠΑ» τη διάθεσή του για μια πράσινη πόλη.

 

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

 

κ. Βέργα, η Πάφος τι να αναμένει από τη νέα κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη;

Περιμένουμε πάρα πολλά, γιατί η Πάφος τα τελευταία χρόνια παραμένει δυστυχώς να εισπράττει από τις κυβερνήσεις λιγότερα από εκείνα που τις αναλογούν. Και είναι για αυτό το λόγο που και σε προεκλογικές συναντήσεις που είχα με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και με αρκετούς Υπουργούς είχα τονίσει ότι πρέπει να τύχει στήριξης η επαρχία Πάφου και η πόλη μας. Είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, που η ανεργία έχει καλπάζουσα αυξητική τάση, με ανησυχητικούς βαθμούς, και δεν μπορούμε να βλέπουμε άλλο τους νέους μας, ακόμη και με μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα, να μην μπορούν να βρουν μια δουλειά. Και να αποφασίζουν να παίρνουν τη μεγάλη αποφαση να πάνε σε άλλες πόλεις, ακόμη και εκτός Κύπρου. Είναι για αυτό το λόγο που αναμένω πάρα πολλά. Οπωσδήποτε θα δώσουμε εκείνο το χρονικό διάστημα ώστε να εγληματιστεί η νέα κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει από μέρους μου μια διεκδιτική πολιτική, για να πάρει η Πάφος αυτά που της αναλογούν. Πρώτα και κύρια τα μεγάλα πολεοδομικά έργα, τα οποία είναι και ώριμα και δεν έτυχαν της έγκρισης να μπουν στους προϋπολογισμούς του κράτους αλλά και έργα που έχουν σχέση με υπερτοπικά θέματα μεγάλης σημασίας, που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία, όπως π.χ. το μεγάλο θέμα της μαρίνας.

Ακούστηκαν σχόλια ότι η Πάφος θα έπρεπε να εκπροσωπείται στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Είναι η πρώτη κριτική που έχω κάνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του έχω πει ότι ως Δήμαρχος της πόλης δεν μπορώ να κάνω εκπτώσεις σε καμία περίπτωση και σε καμία κυβέρνηση. Και έχω επισημάνει ότι από το 1980 από κανένα Υπουργικό Συμβούλιο δεν απουσίαζε Υπουργός από την Πάφο. Και θα σας εξηγήσω γιατί το απαιτούμε αυτό ως Παφίτες, γιατί ένας Υπουργός από την Πάφο ήταν η γέφυρα των παραγόντων και των αξιωματούχων της πόλης και της επαρχίας με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, με πρώτο και κύριο το Υπουργικό Συμβούλιο. Άρα η μη επιλογή μιας προσωπικότητας από την Πάφο, που πιστεύω υπάρχουν πάρα πολλές, για μένα και για ολόκληρη την Πάφο είναι κάτι το οποίο έχει προξενήσει μια μεγάλη πίκρα.

Στην προεκλογική περίοδο έγινε λόγος για εξυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εσείς πώς βλέπετε αυτό τον εξυγχρονισμό;

Πρώτα και κύρια, εάν θέλουμε εξυγχρονισμό, πρέπει να προχωρήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που να περιέχει μέσα τη συμπλεγματοποίηση. Δεν μπορεί ένα μικρό νησί, που είναι και μοιρασμένο στα δύο, να έχει 39 Δήμους. Άρα 39 τεχνικές υπηρεσίες, 39 υπηρεσίες καθαριότητας κτλ. Απαραίτητα πρέπει να προχωρήσει ένα σχέδιο, αν θέλουμε να περιορίσουμε και τα οικονομικά, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλιώς. Να μειώσουμε τους  Δήμους μας, τουλάχιστον από 15 έως 20, και να υπάρξει ένα συγκεκριμένο και σύγχρονο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Αναφερθήκατε προηγουμένως στις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο Δήμος Πάφου πώς πολεμά αυτή την κρίση;

Ο Δήμος Πάφου, και εγώ προσωπικά, δίνουμε συνεχώς μάχες. Πρώτα-πρώτα η διεκδίκηση στην ένταξη κάποιων έργων στον κρατικό προϋπολογισμό. Τελευταίο επίτευγμα, και είναι ένα επίτευγμα το οποίο δεν φοβάμαι να το πω, παρόλο που κάποιοι φοβούνται, είναι οι υπογραφές των συμβολαίων της ανακατασκευής της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων, ένα έργο του οποίου η αξία θα φτάσει στα 14 εκατομμύρια Ευρώ, θα έχει διάρκεια 18 μήνες, και αντιλαμβάνεστε πόσος κόσμος θα εργοδοτηθεί. Πέρα της διεκδίκησης των πολεοδομικών και άλλων έργων, έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες αξιοποίησης του νέου μας αεροδρομίου, γιατί για μένα για να πετύχει μια τουριστική βιομηχανία πρέπει πρώτα και κύρια να έχεις αεροδρόμιο με πτήσεις, ώστε να έχεις και επισκέπτες. Η κατάληξη που είχα στην τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο των Κυπριακών Αερογραμμών για επαναφορά του εθνικού μας αερομεταφορέα στο αεροδρόμιό μας είναι κάτι το οποίο χαιρετίζω. Έτσι από τις 15 Απριλίου ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών για Μόσχα, δύο φορές την εβδομάδα. Κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον τουρισμό μας και την οικονομία μας. Πέρα από αυτό έχουμε ξεκινήσει μια τεράστια προβολή της Πάφου στο εξωτερικό, μέσω διεθνών εκθέσεων και άλλων προβολών που θα γίνουν με έντυπα για τα οποία έχουμε ήδη κλήσει συμφωνίες και οργανωθεί κινήσεις. Επίσης η αγορά της Κίνας, που είναι μια αγορά την οποία παρατηρούμε να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα και η πορεία της μεγάλης πρόκλησης, με την Πάφο να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, μια πορεία την οποία έχουμε ξεκινήσει από τώρα, πιστεύω ότι είναι προϋποθέσεις που μπορούν να δώσουν την ανάκαμψη στον μαρασμό της τοπικής μας οικονομίας. Αυτοί είναι οι στόχοι μου. 

Το εμπορικό κέντρο έχει μαρανθεί. Ποιες προσπάθειες γίνονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Δεν έχουμε άλλο περιθώριο καθυστέρησης: το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και έχει κάνει μια εξαιρετική μελέτη για ανάπλαση του εμπορικού κέντρου και της πλατείας Κέννεντυ. Θα στοιχίσει περίπου δέκα εκατομμύρια Ευρώ και η κυβέρνηση μάς έκλεισε την πόρτα. Και εδώ θέλω να κάνω κριτική, γιατί εάν η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τη μικρομεσαία τάξη, όφειλε αυτό το έργο να το προωθήσεικαι και όχι να το παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες. Αναμένω από τη νέα κυβέρνηση την προώθηση του έργου, για να σώσουμε τους μικρομεσαίους καταστηματάρχες και να δούμε επιτέλους άσπρη μέρα στο εμπορικό μας κέντρο, προτού να είναι αργά. Χωρίς την ανάπλαση με ένα έργο το οποίο – επαναλαμβάνω – θα δώσει πνοή, όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Τι ενδείξεις έχετε για τη φετινή τουριστική περίοδο;

Οι ενδείξεις που έχουμε για το 2013 φαίνεται να είναι πολύ καλύτερες από το ’12 και το ’11. Αυτή είναι μια ένδειξη πάρα πολύ σημαντική για εμάς που ασχολούμαστε πάρα πολύ στην ενδυνάμωση αυτού του προϊόντος, γιατί σημαίνει ότι ο πάτος έχει φύγει. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε προορισμούς όπως οι σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία κυρίως, και όπως η Ιταλία. Η επιτυχία που είχαμε με την κάθοδο της Ryanair και η αύξηση των πτήσεων από προς άλλους προορισμούς για τη φετεινή χρονιά μάς δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι ξεκινούμε μια νέα πορεία, ώστε σαν Πάφος να μην είμαστε τελείως εξαρτώμενοι από την αγγλική αγορά – αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος των προηγούμενων χρόνων. Γενικά πιστεύω ότι με αυτές τις προοπτικές θα αναπνέουμε καλύτερα.

Φέτος ο βασιλιάς Καρνάβαλος της Πάφου είναι ένας Κινέζος επενδυτής. Πώς εξελίσσεται η κάθοδος Κινέζων επενδυτών;

Είναι με σατιρική διάθεση που έχουμε εντάξει αυτό το θέμα στο παφίτικο καρναβάλι, για το οποίο θέλω να σας πω ότι φέτος θα είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένο, με πάρα πολλές εκδηλώσεις. Έχει ήδη αγκαλιαστεί πάρα πολύ από τους δημότες μας. Πρέπει να σας πω για το μεγάλο ρεκόρ που ήδη υπάρχει, ότι στη μεγάλη παρέλαση που θα έχουμε στις 16 Μαρτίου θα παρελάσουν πέρα των 4.0000 καρναβαλιστών, ένα πρωτοφανές για την Πάφο ρεκόρ.

Το θέμα έχει επιλεγεί όντως από την κάθοδο πάρα πολλών Κινέζων, στους οποίους άρεσε η Πάφος και θέλουν να έρθουν για να επενδύσουν εδώ, αφού κυρίως έχουν έρθει για επενδύσεις και όχι για τουρισμό. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητο από εμάς, και επειδή θέλουμε να το υποστηρίξουμε και να του δώσουμε μια έμφαση, αλλά κυρίως έμφαση στην κινέζικη κουλτούρα, το εντάξαμε σε εκδηλώσεις μας,  για να μπορούμε να δώσουμε τη σημασία σε αυτούς που αποφάσισαν να επισκέπτονται την Πάφο. Είναι για αυτό το λόγο που με σατιρική διάθεση αποφασίσαμε να δώσουμε αυτό το θέμα.

Προς το παρόν για τι αριθμούς μπορούμε να μιλάμε;

Σύμφωνα με μία κατάσταση πράξεων που έχω στα χέρια μου, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2012 οι αγοραπωλησίες έχουν ξεπεράσει τις 600. Ένας σημαντικός αριθμός. Τώρα είμαστε στον Μάρτιο και δεδομένου ότι ακολούθησαν κι άλλες πράξεις, τώρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ κοντά στις 1000 αγοραπωλησίες από Κινέζους επενδυτές, που είναι ένα νούμερο το οποίο δενν μπορεί να μείνει απαρατήρητο.

κ. Βέργα, πόσο πράσινη θα χαρακτηρίζατε την Πάφο;

Επι δημαρχίας μου στα πρώτα δύο χρόνια ξεκίνησα μία πάρα πολύ μεγάλη εκστρατεία εξωραϊσμού των χώρων πρασίνου. Έχω πρασινίσει όλες τις κεντρικές νησίδες με γρασίδι και με εποχιακά λουλούδια. Έχω στολίσει όλους τους κυκλικούς κόμβους της πόλης και πάλι με αρκετό πράσινο, έχω αξιοποιήσει τις λωρίδες πρασίνου στον βόρειο παρακαμπτήριο και έχω εξωραϊσει αρκετά πάρκα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί από διαχωρισμούς οικοπέδων, αλλά δεν είχαν δεντροφυτευτεί. Κι εδώ με βοήθησαν και τα εκπαιδευτήρια της πόλης μου και πάρα πολλά οργανωμένα σύνολα. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα σε αυτό το θέμα. Κρατάμε τη χαμηλή δόμηση και κρατάμε τους χώρος πρασινού. Η διάθεσή μου για μια πράσινη πόλη φαίνεται ξεκάθαρα και από τη μεγάλη διαφωνία που έχω με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου, με τον οποίο διαφωνώ και μέχρι τώρα δεν του έχουμε παραχωρήσει την άδεια για ανέγερση Καθεδρικού Ναού στο κεντρικό πάρκο της πόλης μας.   

 

Πώς σχολιάζετε τις φουρτούνες που επικρατούσαν μέχρι πρόσφατα στον Δήμο σας, όσον αφορά την ανάληψη της προεδρίας του Πάφος 2017;

Αυτό είναι κάτι το οποίο με έχει απογοητεύσει πάρα πολύ. Όταν ο Δήμαρχος κατέθετε την πρόταση για να μπούμε στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου, πάρα πολλοί χλεύαζαν και κοροϊδευαν. Εγώ είχα προχωρήσει και είχα πει ότι εγώ δεν μπαίνω μόνο για να δώσω τη μάχη και να χάσω, μπαίνω για να κερδίσω. Καταφέραμε και πήραμε τον τίτλο και αυτό οφείλεται στην ομοψυχία και τη συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της πόλης και τους εθελοντές. Με την ανακύρηξη της πόλης ως πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2017, πάρα πολλοί παράγοντες, κυρίως κομματικοί, ήθελαν να «βάλουν χέρι» σε αυτό τον οργανισμό και αμφισβήτησαν το ενδιαφέρον ακόμη και του πρωτεργάτη της απονομής του τίτλου, του ιδίου του Δημάρχου. Υπήρξε μια αμφισβήτηση, που κατ’ εμένα εξυπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες, όχι τη σκοπιμότητα του να ευνοηθεί και να πάρει όφελος ο οργανισμός. Για ακόμη μια φορά ο Δήμαρχος έκανε την υπέρβαση, γιατί έβαλε πάνω απ’ όλα την Πάφο και απέσυρε το ενδιαφέρον του για πρόεδρος, και από προχθές (6 Μαρτίου) έχουμε γυρίσει σελίδα, με επικεφαλής του οργανισμού τον συμπολίτη μας Χρίστο Πατσαλίδη, τον τέως Υπουργό Υγείας, με τον οποίο είχα στο παρελθόν στενότατη συνεργασία και πιστεύω ότι μαζί και με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες θα κάνουμε μια πετυχημένη προεδρία για το Πάφος 2017.

 

Με ποια επιχειρήματα μπορείτε να εγγυηθείτε την επιτυχία της Πάφου ως πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2017;

Με το πάθος των Παφιτών! Είναι για πρώτη φορά που στεκόμαστε απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της πόλης μας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και αν πραγματικά – επειδή ξέρω ότι οι Παφίτες έχουν καλώπιστα ένα τοπικιστικό αίσθημα – ενώσουμε δυνάμεις και αφήσουμε κατά μέρος κάποιες μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες ή τις προσωπικές μας ατζέντες και βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Πάφου μας, τότε και μόνο τότε αυτό μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εχέγγυο για μια πετυχημένη πορεία και για μια πόλη που θα έχει επιτυχίες το ’17 ως πολιτιστική πρωτεύουσα.