vatrahos

Επιστήμονες «ανέστησαν» εξαφανισμένο βάτραχο

vatrahos

Ένα εξαφανισμένο είδος βατράχου κατάφεραν να «αναστήσουν» ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ. Ο βάτραχος Rheobatrachus silus έχει εξαφανιστεί επισήμως από το 1983, όμως βρήκε και πάλι ζωή μέσα από το επιστημονικό πρόγραμμα «Λάζαρος».



Στο πλαίσιο του προγράμματος οι επιστήμονες εμφύτευσαν DNA από κατεψυγμένα κύτταρα του Rheobatrachus silus σε υγιή ωάρια ενός άλλου είδους βατράχου, που θεωρείται ο κοντινότερος συγγενής του.

«Κάναμε μακρύ δρόμο. Αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο είναι ότι είδαμε ένα έμβρυο να αναπτύσσεται από το πρώτο 24ωρο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ, Michael Mahony.

Ο βάτραχος Rheobatrachus silus διέφερε σημαντικά από τα υπόλοιπα είδη. Κατάπινε τα αυγά του και τα «κυοφορούσε» στο στομάχι του, μέχρι να τα γεννήσει από το στόμα.

Τα αίτια εξαφάνισης του είδους δεν είναι γνωστά, ωστόσο οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για την εξέλιξη του προγράμματος και πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να «αναστήσουν» τον χαμένο βάτραχο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα εμπόδια είναι πολλά, ωστόσο αν το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα εξαφανισμένα είδη.

Η κλωνοποίηση εξαφανισμένων ειδών δεν είναι καινούριο εγχείρημα. Το 2009 ένας εξαφανισμένος αίγαγρος των Πυρηναίων, ή αλλιώς μπουκάρδο, γεννήθηκε από μια κοινή κατσίκα.

Στα ωάρια της κατσίκας είχε εμφυτευθεί DNA που διασώθηκε από το τελευταίο μπουκάρδο, λίγο μετά τον θάνατό του από πτώση δέντρου.
Το κλωνοποιημένο ζώο έζησε μόλις επτά λεπτά και πέθανε λόγω προβλημάτων στους πνεύμονες.

Το μπουκάρδο ήταν ένα αγριοκάτσικο, βάρους περίπου 110 κιλών, με μακριά κέρατα.

Το τελευταίο άτομο του είδους πέθανε το 1999. Κύριο αίτιο της εξαφάνισης θεωρείται το ανελέητο κυνήγι του ζώου.