Να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να μειώσουν τα θαλάσσια απορρίμματα τουλάχιστον κατά 50% ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη θαλάσσια στρατηγική τα κράτη μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο για να ανακοινώσουν δέσμη μέτρων σχετικά με τη μείωση των πλαστικών και άλλων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τις θάλασσες.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Seas at Risk, με έδρα τις Βρυξέλλες, και άλλες επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν στο μισό τα απορρίμματά τους μέχρι το 2020. Το θέμα τέθηκε και πάλι στο επίκεντρο με αφορμή τη συνάντηση, από τις 16 Απριλίου, 15 παράκτιων και νησιωτικών κρατών στη Χάγη, όπου συζητούν τις περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά ύδατα. «Ο στόχος του 50% είναι φιλόδοξος, όμως κατά τη δική μας άποψη μπορεί να επιτευχθεί», δήλωσε στο EurActiv ο Chris Carroll, εκπρόσωπος της οργάνωσης Seas At Risk.
Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα η οργάνωση κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν μέχρι τον Ιούλιο εθνικά προγράμματα δράσης, να προωθήσουν την ανακύκλωση πλαστικών και να επιβάλλουν στα πλοία να εναποθέτουν τα απόβλητά τους πριν εγκαταλείψουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τα απορρίμματα έχουν πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή, καθώς περιέχουν τοξίνες, ενώ συχνά τα ψάρια τα καταπίνουν.
Η Διεθνής Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία απαγορεύει την απόρριψη πλαστικών στη θάλασσα, ωστόσο οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι σπάνια εφαρμόζεται. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, τα πλαστικά που απορρίπτονται στη θάλασσα διαλύονται μετά από 450 χρόνια, ενώ τα μεταλλικά δοχεία μετά από 500 χρόνια.