OMHROS_OMHROU

ΟΜΗΡΟΣ ΟΜΗΡΟΥ: Έχουμε «ανασκουμπωθεί» και δουλεύουμε μεθοδικά

by

OMHROS_OMHROU

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

Ο νέος επαρχιακός πρόεδρος της ΕΔΕΚ Πάφου και αδερφός του νυν προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, μιλά στην για τη νέα Επαρχιακή Επιτροπή, δηλώνοντας ότι σε ελάχιστο χρόνο έχει επιλύσει αγκυλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος. Κάνει αναφορά στα προβλήματα της Πάφου, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυτά οξύνθηκαν επικίνδυνα, καθώς και στην οικολογική δράση του Σοσιαλιστικού Κινήματος, το οποίο αξιώνει την ίδρυση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Υπουργείο Γεωργίας. Παράλληλα, από τη θέση του διευθυντή σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, δεν διστάζει να αμφισβητήσει την τελική επιτυχία της εν εξελίξει Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, για την οποία παρατηρεί ότι πορεύεται με βραδύτητα. , επισημαίνει ο κ. Ομήρου στην .

Κύριε Ομήρου, η νέα επαρχιακή επιτροπή ποια αλλαγή πιστεύετε ότι θα δώσει στη δράση του κόμματός σας στην επαρχία Πάφου;

Θέλω κατ΄αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο αξιόλογο έργο σας. Αναφορικά με την ερώτησή σας, έχω να πω ότι η νέα Επαρχιακή Επιτροπή της ΕΔΕΚ Πάφου, κλήθηκε να αναλάβει ρόλο και ευθύνες σε μια δύσκολη περίοδο για το Κίνημα, αφού η Συνδιάσκεψη οργανώθηκε μερικές, μόνο μέρες μετά από τις Δημοτικές Εκλογές. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και σύνθετες, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά μας φοβίζει. Έχουμε ήδη «ανασκουμπωθεί» και δουλεύουμε μεθοδικά. Έχουμε σε ελάχιστο χρόνο επιλύσει αγκυλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος, ανακαινίζουμε το οίκημά μας, εκσυγχρονίζουμε τη δουλειά μας και αναβαθμιζόμαστε ηλεκτρονικά. Η αλλαγή που συντελείται είναι αισθητή και δημιουργεί στον κόσμο μας κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.

Ποια προβλήματα της Πάφου απασχολούν τόσο εσάς προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής;

Τα προβλήματα της Πάφου είναι δυστυχώς πολλά και δυσεπίλυτα. Και πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν επικίνδυνα. Η ανεργία ανεβαίνει ανησυχητικά, οι νέοι πλήττονται διπλά από αυτή την κατάσταση, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, η φτώχεια και η ακρίβεια υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ο τουρισμός φυτοζωεί, η οικοδομική δραστηριότητα έχει παραλύσει και το γενικό περιβάλλον εξελίσσεται σε εφιαλτικό. Βεβαίως, τα προβλήματα αυτά, δεν είναι «προνόμιο» της Πάφου, αλλά όλοι ξέρουμε πως η επαρχία μας, έχει πληγεί πολύ περισσότερο από αυτή την καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων.

Εσεις ως ΕΔΕΚ ποιες πρωτοβουλίες πρότιθεσθε να πάρετε για την αντιμετώπισή τους;

Είναι γνωστό πως η ΕΔΕΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και δεν ασκεί εξουσία. Αυτό σημαίνει πως τα περιθώρια επίλυσης προβλημάτων δεν είναι μεγάλα. Όμως μετέχουμε στη Βουλή και έχουμε εκλεγμένους εκπροσώπους σε όλους τους Δήμους. Αξιοποιώντας αυτά τα βήματα αναπτύσσουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για απάμβλυνση των προβλημάτων και ιδιαίτερα της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο και κατά συνέπεια και την Πάφο. Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω τη σημαντική δράση που αναπτύσσει ο Βουλευτής μας Φειδίας Σαρίκας, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και στην πόλη της Πάφου, καταγράφοντας τοπικά προβλήματα και προωθώντας τα για λύση είτε μέσω κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, είτε με παρεμβάσεις προς την εκτελεστική εξουσία.

Πολλές φορές ακούγεται η απόψη ότι η Πάφος είναι αδικημένη επαρχία. Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Αν αναφερθούμε σε συγκεκριμένα στοιχεία, η άποψη δυστυχώς, επιβεβαιώνεται. Τα μεγάλα έργα που εξαγγέλθηκαν για την Πάφο, ακόμη αναμένονται και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι τελικά θα απογίνουν. Αναφέρομαι στον δρόμο Πάφου – Πόλης, στη Μαρίνα και σε μεγάλα οδικά έργα που εξαγγέλλονται χωρίς να προωθούνται. Γνωστή, εξάλλου είναι η υποβάθμιση με κυβερνητική ευθύνη, του διεθνούς αεροδρομίου Πάφου. Αν κοντά σ΄αυτά βάλουμε και την ψηλότερη ανεργία της Πάφου, τότε η άποψη επιβεβαιώνεται απόλυτα.

Η ΕΔΕΚ Πάφου ενδιαφέρεται για τα περιβαλλοντικά θέματα της Πάφου;

Ως σοσιαλιστές ιεραρχούμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας την οικολογική έγνοια και ευαισθησία. Και στην Πάφο και Παγκύπρια, οι Σοσιαλιστές αναπτύσσουν συγκεκριμένη οικολογική δράση και σε αρκετές περιπτώσεις οι παρεμβάσεις μας είχαν αποτέλεσμα. Στην οργανωτική δομή του Κινήματος, υπάρχει και λειτουργεί «Θεματική Περιβάλλοντος», επικεφαλής της οποίας είναι ο Μάκης Ρουσής, Αντιδήμαρχος Πάφου. Η Θεματική αυτή, έχει οργανώσει αξιόλογες Ημερίδες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη, αναλαμβάνει συχνά εκστρατείες καθαρισμού ευαίσθητων περιοχών στην Πάφο και αλλού, ενώ έχει συμβάλει με θετικές προτάσεις στο ζήτημα που προέκυψε για τη χερσόνησο του Ακάμα. Παράλληλα αρκετά στελέχη της ΕΔΕΚ, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος του Κινήματος, επισκέπτονται σχολεία και μιλούν σε εκδηλώσεις για το περιβάλλον. Να μην παραλείψω τη βασική μας θέση για την ανάγκη ίδρυσης ενός φορέα – μοντέλου μόνιμης διαχείρισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων της πατρίδας μας και επειδή στην Κύπρο συνταγματικά δεν μπορεί να ιδρυθεί άλλο Υπουργείο, ζητούμε την ίδρυση στο Υπουργείο Γεωργίας, Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Κατέχετε τη θέση διευθυντή σε Γυμνάσιο. Βιώνοντας τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος από πρώτο χέρι πώς θα το αξιολογούσατε;

Θεωρώ πως το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα, όχι μόνο έχει κλείσει τον κύκλο του, αλλά βρίσκεται από καιρό μπροστά σε αδιέξοδο. Βεβαίως έχουμε σε εξέλιξη την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και αναμένουμε πολλά. Και επειδή για το θέμα αυτό ακούω συχνά-πυκνά μεγαλόστομες διακηρύξεις και θριαμβολογίες, θέλω να πω αυτό: Έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια από τότε που σχεδιάστηκε η Μεταρρύθμιση. Μέχρι σήμερα σε ελάχιστα θέματα έχει επέλθει η αλλαγή. Τα περισσότερα αναμένουν σειρά που ουδείς γνωρίζει πότε θα έρθει. Αν η πορεία συνεχιστεί με την ίδια βραδύτητα τότε η Μεταρρύθμιση θα έχει ανάγκη…μεταρρύθμισης! Δηλαδή, θα την έχουν ξεπεράσει η ζωή και η πραγματικότητα. Όταν γύρω μας τα πάντα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δεν μπορεί να επιχειρούμε αλλαγή που σχεδιάστηκε μια δεκαετία πριν. Αυτό, δυστυχώς, δε βλέπω να απασχολεί τους αρμοδίους, που συνεχίζουν ανέμελοι να κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Προσωπικά λοιπόν, δεν είμαι αισιόδοξος για την τελική επιτυχία αυτής της Μεταρρύθμισης.

Τελικά ποιά θέση πιστεύετε ότι σας ταιριάζει περισσότερο; Αυτή του διευθυντή σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης ή αυτή του προέδρου έπαρχιακής επιτροπής κόμματος;

Δεν είμαι πολιτικός και δεν ανέλαβα τη θέση αυτή, προσβλέποντας σε πολιτική σταδιοδρομία. Δε θα με δείτε ποτέ υποψήφιο σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Είμαι εκπαιδευτικός με προοδευτική ιδεολογία, που έχει στο επίκεντρό της την πατρίδα και τον άνθρωπο. Όμως δεν μπαίνει θέμα να επιλέξω τη μια από τις δυο ιδιότητες, γιατί μέσα μου, ούτε συγκρούονται ούτε αντιπαλεύουν. Ξέρω πολύ καλά πως δεν είναι θεμιτό να κομματίζομαι στο εκπαιδευτήριο που διευθύνω και ποτέ δεν το έκανα. Είναι θέμα υπευθυνότητας και σοβαρότητας. Νομίζω πως ισορροπώ με επιτυχία ανάμεσα στα δυο και χαίρομαι γιατί έχω πια την ευκαιρία να υπηρετώ τις αρχές μου από δύο και όχι από ένα βήμα. Σας ευχαριστώ ξανά για τη φιλοξενία.