CO2

«Ηλιακό σφουγγάρι» απορροφά τις εκπομπές CO2

by

CO2

Ομάδα ερευνητών του Monash University της Μελβούρνης και του Ερευνητικού Οργανισμού Επιστήμης και Βιομηχανίας της Κοινοπολιτείας (CSIRO)αναπτύσσουν μια καινοτόμο μέθοδο δέσμευσης, αποθήκευσης και ανακύκλωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός.



Η μέθοδος, που πήρε το όνομα «δυναμικός φωτοδιακόπτης», χρησιμοποιεί ως πλαίσιο ένα φωτοευαίσθητο μεταλλικό, οργανικό υλικό το οποίο απορροφά μεγάλες ποσότητες εκπομπών άνθρακα και τις απελευθερώνει όταν εκτεθεί στο ηλιακό φως.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές πρόκειται για μια ενεργειακά αποδοτική μέθοδο δέσμευσης του άνθρακα η οποία χρειάζεται μόνο την υπεριώδη ακτινοβολία για να λειτουργήσει.

Ο Δρ Μάθιου Χιλ του CSIRO συνέκρινε τη μέθοδο με ένα σφουγγάρι που απορροφά νερό και στη συνέχεια το αποβάλλει με το στίψιμο.

Χαρακτήρισε τη νέα μέθοδο ως «συναρπαστική εξέλιξη στη δέσμευση του άνθρακα διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια αντί για ενέργεια από ορυκτά για να λειτουργήσει».

Η συμβατική τεχνολογία δέσμευσης του άνθρακα στηρίζεται σε υγρές ουσίες απορρόφησης όπως οι αμίνες (αζωτούχες οργανικές ενώσεις) που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Αυτές στη συνέχεια θερμαίνονται ώστε τα δεσμευμένα αέρια να απελευθερωθούν προς αποθήκευση. Η διαδικασία αυτή καταναλώνει το 30% της ενέργειας μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να απορροφήσει 1 λίτρο αερίου αζώτου σε ένα γραμμάριο υλικού με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Αυτή τη στιγμή ο «σπόγγος» απελευθερώνει το 64% του διοξειδίου του άνθρακα που έχει απορροφήσει όταν εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία.