ANDREAS_CHRISTOU_2

ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ: «Η ταλαιπωρία στο κέντρο θα τελειώσει, και τα έργα θα μείνουν»

ANDREAS_CHRISTOU_2

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τη λήξη των δημοτικών εκλογών και τώρα σειρά έχουν οι υλοποιήσεις του περιεχομένου των προεκλογικών προγραμμάτων. Ο επανεκλεγείς δήμαρχος της Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ανοίγει τα χαρτιά του στην “Πράσινη Ασπίδα”, εξηγώντας πώς οι υποσχέσεις του απέναντι στους δημότες της Λεμεσού για αναζωογόνηση και αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με σημαντικά έργα οδεύουν σε τροχιά υλοποίησης.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια του Δήμου για την αναβάθμιση της δυτικής πλευράς της Λεμεσού ο Ανδρέας Χρίστου δηλώνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης. Μιλά για τους πνεύμονες πρασίνου στη Λεμεσό και για τα επιτυχή αποτελέσματα του θεσμού των συνοικιακών συμβουλίων, ενώ όσον αφορά τον αποκλεισμό της πόλης του από το διαγωνισμό επιλογής υποψήφιας πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2017, επισημαίνει ότι , προειδοποιώντας ότι αν απαιτηθεί ο Δήμος δεν θα διστάσει να καταφύγει και σε μέτρα νομικής φύσης.

Ποιες προτεραιότητες και στόχους έχετε θέσει μετά την επανεκλογή σας στη δημαρχία της Λεμεσού;

Οι στόχοι και οι προτεραιότητες είναι:

Να ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία έχουμε ξεκινήσει και κυρίως αυτά στο παραλιακό μέτωπο, στο κέντρο της πόλης και τις σημαντικές πολιτιστικές υποδομές. Να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού. Να ετοιμάσουμε μελέτες και να διεκδικήσουμε νέα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Η δημιουργία του συνεδριακού / εκθεσιακού κέντρου και οι περαιτέρω παρεμβάσεις στις συνοικίες με έργα εξωραϊσμού, ανάπτυξη των δημοσίων χώρων, του πρασίνου, του οδοκαθαρισμού και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής περιλαμβανομένων παρεμβάσεων πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Πώς θα αναβαθμιστεί η δυτική πλευρά της Λεμεσού;

Η δυτική πλευρά της Λεμεσού είναι η παλαιότερη βιομηχανική ζώνη της πόλης, η οποία σιγά – σιγά εγκαταλείπεται από τις βιομηχανίες και προσφέρεται για ένα συνολικό σχεδιασμό, με στόχο να φιλοξενήσει χρήσεις συμβατές με τη θάλασσα και την παραλία, αλλά και με το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ ανατολικά της Μαρίνας και του παλιού λιμανιού και δυτικά του νέου λιμανιού.

Είναι μια περιοχή που μπορεί να φιλοξενήσει χρήσεις τουριστικές, οικιστικές, γραφειακές, εμπορικές και άλλες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη αρχιτεκτονική, πολεοδομική και κυκλοφοριακή μελέτη για την περιοχή από ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους να υποβάλουν τα πορίσματα τους για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Θεωρούμε ότι αυτή η περιοχή μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης και θα πρέπει να της δοθεί όλη η πρέπουσα σημασία.

Όσον αφορά τα έργα για την αναζωογόνηση του κέντρου καταστηματάρχες και περαστικοί δημότες παραπονιούνται. Καθησυχάζοντάς τους τι έχετε να τους πείτε;

Θεωρούμε τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση των έργων ανάπλασης του κέντρου από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία ως μια μεγάλη επιτυχία του Δήμου μας και του Δημοτικού Συμβουλίου. Η χρηματοδότηση τους καλύπτει το 90%, ενώ ο Δήμος καταβάλλει το υπόλοιπο 10% της δαπάνης.

Η υποδομή της πόλης από καιρό έπαυσε να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και είναι ευτυχής συγκυρία ότι αυτά τα έργα ήλθαν στην κατάλληλη στιγμή. Η ανάπλαση περιλαμβάνει πλήρη αντικατάσταση των υποδομών (όμβρια, υπογειοποίηση υπηρεσιών, αντικατάσταση αγωγών ομβρίων και άλλα), νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προτεραιότητα στον πεζό και τον ποδηλάτη, δημιουργία πλακόστρωτων, πλατειών, μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, αποθάρρυνση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, νέο οδικό φωτισμό, νέα επίπλωση και νέες φιλικές χρήσεις των ανοικτών χώρων.

Επομένως αυτό που γίνεται συνιστά μια εκ βάθρων βελτίωση του περιβάλλοντος, δομημένου και φυσικού, που θα αυξήσει ουσιαστικά την εμπορικότητα όλων των περιοχών, θα τις καταστήσει πλέον προσβάσιμες στον επισκέπτη, στον Κύπριο και τον ξένο, στον φοιτητή, στον εν δυνάμει πελάτη των εμπορικών χρήσεων που υπάρχουν εκεί.

Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να υλοποιηθούν έργα τέτοιας κλίμακας στο κέντρο της πόλης χωρίς κάποια ταλαιπωρία και κάποια προβλήματα. Η ταλαιπωρία όμως θα τελειώσει και τα έργα θα μείνουν. Θα μείνουν με πρώτιστο αποδέκτη τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, κέντρων αναψυχής, εστιατορίων και άλλων παρόμοιων χρήσεων. Χρειάζεται υπομονή και συνεργασία με όλους για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Αυτή τη στιγμή ποια περιβαλλοντικά έργα τροχοδρομούνται; Η πόλη στερείται από πνεύμονες πρασίνου.

Η πόλη της Λεμεσού με βάση πρόσφατη στατιστική διαθέτει περισσότερο πράσινο από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Παρά ταύτα υστερεί σε σχέση με πόλεις του εξωτερικού. Συνεχώς φυτεύουμε δένδρα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε ελεύθερο και διαθέσιμο χώρο. Ταυτόχρονα όλες οι κατασκευές μας, όλα τα έργα υποδομής υποβάλλονται σε περιβαλλοντική μελέτη και αξιολόγηση, ούτως ώστε να υπάρχει η λιγότερη καταπόνηση του περιβάλλοντος και η καλύτερη δυνατή αποκατάσταση και εμπλουτισμού του στη συνέχεια. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τους δασικούς χώρους στην Αγία Φύλα και στο Φασούρι, να αναπτύξουμε την ανακύκλωση στο Βατί, όπως και την αξιοποίηση του βιοαερίου, να σχεδιάσουμε ένα δεύτερο γραμμικό πάρκο κατά μήκος του καναλιού του Γαρύλλη, να δημιουργήσουμε διαδημοτικό χώρο φύλαξης σκύλων σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, να ολοκληρώσουμε τη διαμόρφωση όλων των δημοτικών πάρκων στις συνοικίες, να ολοκληρώσουμε το αποχετευτικό σύστημα σε ολόκληρη τη μείζονα Λεμεσό, και άλλα μικρότερης σημασίας έργα.

Ποια είναι τα συνήθη παράπονα που σας υποβάλλουν τελευταία οι δημότες; Πώς συνήθως ανταποκρίνεστε σε αυτά;

Τα συνήθη παράπονα έχουν σχέση με την κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, με οικοδομικές παρανομίες σε γειτονικά υποστατικά, με στάθμευση επί των πεζοδρομίων, με ενίσχυση του οδικού φωτισμού, με ποικίλες οχληρίες από εργαστήρια, σκύλους και άλλα. Υπάρχει το Γραφείο Παραπόνων, το οποίο είναι ο κύριος αποδέκτης όλων αυτών των αιτημάτων, ενώ ανάλογα με το θέμα τυγχάνει διαχείρισης από αρμόδιο λειτουργό του Υγειονομείου, του Τεχνικού Τμήματος, της Τροχονομίας κλπ. Πολλών από αυτά επιλαμβάνομαι προσωπικά. Τα πλείστα επιλύονται, υπάρχουν όμως και ζητήματα που αναπόφευκτα οδηγούνται στο Δικαστήριο.

Η Λεμεσός είναι ο μοναδικός Δήμος που εισήγαγε και λειτούργησε το θεσμό των συνοικιακών συμβουλίων. Μέχρι στιγμής, κατά πόσο ο συγκεκριμένος θεσμός έχει προσφέρει θετικά αποτελέσματα;

Είναι σωστό ότι είμαστε ο μόνος Δήμος που εισήγαγε και λειτούργησε τον θεσμό των συνοικιακών συμβουλίων, με πολύ θετικά αποτελέσματα για το Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τις συνοικίες. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα όταν στα συνοικιακά συμβούλια υπάρχουν δραστήρια μέλη που αφιερώνουν χρόνο και αποδίδουν την πρέπουσα σημασία στα ζητήματα των συνοικιών και των κατοίκων τους. ΄Εχει οργανωθεί μια ειδική υπηρεσία που ασχολείται με αυτά τα ζητήματα, με στόχο την προώθηση και την επίλυση τους, όμως το πιο μεγάλο όφελος είναι η άμεση επαφή που έχει ο Δήμος με τις συνοικίες μέσω των συνοικιακών συμβουλίων.

Συνδυασμένη με τα συνοικιακά συμβούλια είναι και η δημιουργία περιφερειακών γραφείων του Δήμου, όπως στην Αγία Φύλα και στο Ζακάκι, τα οποία στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό για να επιβλέπουν συστηματικά την καθαριότητα και τα υγειονομικά ζητήματα στις συνοικίες και να παρεμβαίνουν άμεσα χωρίς παραπομπή των προβλημάτων στο κέντρο και ξανά πίσω από το κέντρο στις συνοικίες.

Δηλώσατε ότι στο διαγωνισμό επιλογής υποψήφιας πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2017 η Λεμεσός δεν κρίθηκε αντικειμενικά. Πού το στηρίζετε αυτό; Να αναμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες του Δήμου επί του θέματος;

Από την αρχή διακρίναμε καχυποψία και προκατάληψη απέναντι στην πρόταση της Λεμεσού που αφορούσε την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στη συνέχεια περιήλθαν στα χέρια μας στοιχεία και ήλθαν σε γνώση μας γεγονότα που έχουν δικαιώσει τους δικούς μας ισχυρισμούς. Ακόμα, η έκθεση της Επιτροπής Επιλογής που δημοσιεύτηκε ενισχύει περαιτέρω τη θέση μας ότι για κάποιους λόγους η Λεμεσός δεν κρίθηκε ούτε αντικειμενικά, ούτε δίκαια. ΄Εχουμε υποβάλει γραπτή ένσταση στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, όπως και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε και σε μέτρα νομικής φύσης αν αυτό απαιτηθεί. Λόγω του ότι η ένσταση μας βρίσκεται υπό μελέτη ενώπιον του Υπουργού, στο παρόν στάδιο δεν θα θέλαμε να πούμε περισσότερα.