«Οι κροκόδειλοι μάς απειλούν!»
Οδοιπορικό της «ΠΑ» στις κοινότητες Ψεματισμένου-Τόχνης
Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Κάθετα αντίθετοι τάσσονται οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ψεματισμένου-Τόχνης, για τη δημιουργία πάρκου κροκοδείλων στην περιοχή. Η «Πράσινη Ασπίδα» επισκέφτηκε τις δύο κοινότητες και κατέγραψε τις ανησυχίες τους. Φωνάζουν ότι απειλούνται, διότι οι κροκόδειλοι είναι άγρια ζώα και πρέπει να ζουν στο φυσικό δικό τους περιβάλλον, μακριά από τους ανθρώπους, ενώ τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή ικανοποιητικές ποσότητες νερού, ώστε να ξοδεύεται για τις ανάγκες του πάρκου, όπως και ότι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δυσωδίας στη γύρω περιοχή.
Θεματικό πάρκο με 220 κροκόδειλους
Ας δούμε το ακριβές σχέδιο, τι προβλέπει και ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας: Η αρχική μελέτη είχε υποβληθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή μέσω της Πολεοδομίας στις 5 Αυγούστου του 2014 και η νέα στις 9 Ιουνίου 2015. Η αρμόδια Επιτροπή συνεδρίασε στις 5/10/2015 και παρευρέθηκε και ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης πάρκων με κροκοδείλους Samuel Martin, διευθυντής του πάρκου κροκοδείλων La Ferme aux Crocodiles στη Γαλλία. Το Τμήμα Περιβάλλοντος εξέδωσε τελικά θετική γνωμάτευση με όρους που αφορούν μεταξύ άλλων και την εξασφάλιση των μεγάλων ποσοτήτων νερού που απαιτούνται. Το πάρκο χωροθετείται σε πέντε τεμάχια στα όρια Ψεματισμένου και Τόχνης.
Το σχέδιο αφορά μονοθεματικό πάρκο κροκοδείλων, το οποίο θα φιλοξενεί 170-220 κροκόδειλους. Θα είναι επισκέψιμο από το κοινό και θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες τουριστικές/βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως αναψυκτήριο, κατάστημα αναμνηστικών, χώρους ξεκούρασης, μονοπάτια διέλευσης για παρατήρηση των κροκοδείλων, χώρους στάθμευσης κ.λπ. Στην εγκατάσταση δεν θα επιτελείται οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτροφής για σκοπούς αναπαραγωγής, πάχυνσης, σφαγής ή πώλησης των ζώων. Επιπρόσθετα, το μεγαλύτερο μέρος (95%) των λιμνών και των χώρων διαβίωσης των κροκοδείλων, δηλαδή το χερσαίο και λιμναίο τμήμα, θα είναι καλυμμένο με κατασκευές και στέγαστρα τύπου θερμοκηπίου. Λόγω του ότι δεν υπάρχουν εθνικά ή κοινοτικά πρότυπα που να διέπουν την εκτροφή κροκοδείλων, η αξιολόγηση από τα κρατικά τμήματα έγινε με βάση τους Κώδικες Ορθής Πρακτικής της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής. Το συνολικό εμβαδόν της ανάπτυξης φτάνει τα 52.509 τετραγωνικά μέτρα.
Οι αντιδράσεις
Ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι αντιδράσεις από κάτοικους της περιοχής όπου προτείνεται το πάρκο. Στις 23 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον Ψεματισμένο, παρόντων τοπικών αρχών της περιοχής, βουλευτών της επαρχίας Λάρνακας και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το μήνυμα της συγκέντρωσης ήταν ότι απορρίπτεται κατηγορηματικά η δημιουργία φάρμας κροκοδείλων και οι διαμαρτυρόμενοι προειδοποιούν με μέτρα αντίδρασης σε περίπτωση που προχωρήσουν τα σχέδια.
Η συγκέντρωση αποφάσισε να αποσταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, από τον οποίο ζητείται να δοθούν άμεσα οδηγίες τερματισμού των διαδικασιών αδειοδότησης του έργου για λόγους υγείας και ασφάλειας των κατοίκων. Φόβος και τρόμος για τους κάτοικους είναι το σενάριο της απόδρασης κροκόδειλου επί του οποίου προτάσσεται και η μεγάλη εγγύτητα με κατοικημένες περιοχές. Οι διαμαρτυρόμενοι υπογραμμίζουν επίσης ότι οι κροκόδειλοι είναι ένα ζώο εντελώς ξένο προς το οικοσύστημα της Κύπρου.
Στην αντίπερα όχθη, ο διευθυντής της εταιρείας TSA CROCOPARK Ltd, Κώστας Κωνσταντίνου, απορρίπτει τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν τονίζοντας ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει θέσει 16 πολύ αυστηρούς όρους με τους οποίους κατευνάζονται όλες οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής. Το έργο, όπως ανέφερε, όχι μόνο δεν θα προκαλέσει προβλήματα αλλά θα αποφέρει οφέλη στην τόπο ειδικά στον τομέα του τουρισμού, αφού, όπως είπε, τέτοια θεματικά πάρκα είναι πόλοι έλξης τουριστών ειδικά από τις αγορές στις οποίες στηρίζεται η Κύπρος. Σε ό,τι αφορά τους φόβους που έχουν εκφραστεί από κατοίκους των κοινοτήτων για πιθανή απόδραση κροκοδείλων, σημείωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας, όπως η περίφραξη, καθιστούν την απόδραση αδύνατη.
Άλλα οφέλη που υπόσχεται η εταιρεία είναι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, 40 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία, οικονομικά οφέλη για τις γειτνιάζουσες κοινότητες μέσω συναφών δραστηριοτήτων, δημιουργία συνθηκών για ανάπτυξη αγροτουρισμού και τουριστικών καταλυμάτων, τοπιοτέχνηση της περιοχής με τη φύτευση και συντήρηση 10-15 χιλιάδων δένδρων και κήπων, φυτών, βοτάνων κ.ά.