O υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής μιλά αποκλειστικά στην «Πράσινη Ασπίδα»

O υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής μιλά αποκλειστικά στην «Πράσινη Ασπίδα»

«Το περιβάλλον μπορεί να ενώσει E/K και Τ/Κ»

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

 

Με τον υπoυργό Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστα Καδή είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια σύντομη συνομιλία μετά το πέρας της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στη Λεμεσό. Εκείνο το απόγευμα γνωρίσαμε τον Κώστα Καδή από μια άλλη, άγνωστη στο ευρύ κοινό, ιδιότητα, αυτή του Βιολόγου, του οποίου η ενδιαφέρουσα διάλεξη είχε θέμα «Τα φυτά του Πενταδακτύλου».Η διάλεξη του εστίασε στις εξής θεματικές ενότητες:

-Πενταδάκτυλος: Φυσικά Χαρακτηριστικά

-Χλωρίδα και Οικότοποι

-Πενταδάκτυλος και Δίκτυο Νatura 2000

-Απειλές για τη βιοποικιλότητα του Πενταδακτύλου

-Το ερευνητικό έργο «ΚΕΡΥΝΕΙΑ»

Ποια είναι η σημασία τέτοιων εκδηλώσεων κ. Καδή;

Είναι καλά μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να γνωρίζουμε τη φυσική μας κληρονομιά, να κατανοούμε την αξία και τη σημασία της και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και ως πολιτεία και ως άτομα για να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά και να την παραδώσουμε όσο γίνεται πιο ακέραιη και στις επόμενες γενιές.

Μέχρι στιγμής κρίνετε ικανοποιητικές τις δράσεις της δικής μας πλευράς όσον αφορά τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου στα κατεχόμενα;

Κοιτάξετε, εκ των πραγμάτων η δική μας πλευρά δεν μπορεί να κάνει πολλές ενέργειες, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για είδη χλωρίδας στα κατεχόμενα. Δράσεις αναπτύχθηκαν μέσα από προγράμματα, όπως αυτό που περίγραψα στην ομιλία μου, ότι κανείς μπορεί να μαζέψει υλικό και να το μελετήσει, να το διατηρήσει εκτός του φυσικού οικότοπου των ειδών αυτών και στη συνέχεια να μπορέσει να έχει μια συλλογή είτε σε βοτανικό κήπο είτε σε τράπεζα σπερμάτων, από την οποία μπορεί να αντλήσει υλικό για επανεγκατάσταση στους φυσικούς οικοτόπους όταν και εφόσον χρειαστεί και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να κάνει κάποιος και ήδη έχει γίνει μέσα από μερικά προγράμματα.

Το φυσικό περιβάλλον θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους;

Πιστεύω ότι σίγουρα στα πλαίσια της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κοινές δράσεις ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων με επίκεντρο τη διατήρηση της κοινής φυσικής τους κληρονομιάς. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας που μπορεί να ενώσει, είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες, μπορούμε να δουλέψουμε μαζί ακριβώς για να διατηρήσουμε την κοινή μας φυσική κληρονομιά. Και ίσως αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να βγει από τέτοιες εκδηλώσεις.

kadis2

Ο Δρ Κώστας Καδής κατά την διάλεξή του στο ΤΕΠΑΚ

Share this post