Η Κλιματική Αλλαγή προκαλεί διάρροια που σκοτώνει

by

climate-change-diarroia

 Μην θορυβείστε από τον τίτλο, η είδηση δεν αφορά στη χώρα μας, αλλά στη Μποτσουάνα στα νότια της αφρικανικής ηπείρου, όπου η κλιματική αλλαγή συνδέεται με έκρηξη των κρουσμάτων διάρροιας σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health.

“Οι διάρροιες αποτελούν ένα από τασημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείαςστη Μποτσουάνα” δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Κάθλην Αλεξάντερ βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία που κάλυψαν περίοδο 30 ετών, από το 1974 ως το 2003.

Ως χώρα με περιορισμένου υδατικούς πόρους, η Μποτσουάνα αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την Κλιματική Αλλαγή η οποία θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι 760.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούν διάρροια.

Η διάρροια αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παγκοσμίως και πλήττει κυρίως παιδιά που διαβιούν σε κοινότητες χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και κακές συνθήκες υγιεινής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 780 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 2,5 δισεκατομμύρια ζουν σε πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.

Η Αλεξάντερ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τον αριθμό των επισκέψεων σε κλινικές και τις συνέδεσαν με κλιματικές και μετεωρολογικές μετρήσεις.

Ανακάλυψαν ότι κατά την ξηρή περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου τα περιστατικά διάρροιας αυξάνονταν κατά 20% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την “υγρή” περίοδο, παρότι ανέμεναν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Οι λόγοι προς τον παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστοι με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι οι αυξημένοι πληθυσμοί της μύγας κατά την ξηρή περίοδο βρίσκονται πίσω από την έξαρση του φαινομένου.

Με μόλις τρεις μόνιμες επιφανειακές πηγές νερού, τον υδροφόρο ορίζοντα και τη βροχή, η παροχή νερού στη Μποτσουάνα είναι προβληματική και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μάλιστα, 2013-14 έχουν κηρυχθεί ως έτη ξηρασίας με τις επιπτώσεις να αφορούν όχι μόνο στο νερό, αλλά και στις καλλιέργειες με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παιδική θνησιμότητα.