Οριστικό «όχι» για άσυλο στον πρώτο κλιματικό πρόσφυγα – «Δεν μας πείθετε», λέει ο δικαστής

by

climate-change-refugee

 Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίαςαπέρριψε το αίτημα του 37χρονου Ioane Teitiota, του πρώτου κλιματικού πρόσφυγα από το Κιριμπάτι, για τη χορήγηση ασύλου.

Το Κιριμπάτι είναι ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον 

Ειρηνικό, που σταδιακά εξαφανίζεται εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.

Οι δικηγόροι του 37χρονου υποστήριξαν πως η Νέα Ζηλανδία δεν πρέπει να τον απελάσει, παρά το γεγονός ότι η βίζα του έληξε, επειδή η κλιματική αλλαγή σταδιακά καταστρέφει το σπίτι του στο Κιριμπάτι.

Επιπλέον, όπως τόνισαν, οι δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο 37χρονος και η οικογένειά του στο μικροσκοπικό κράτος, το οποίο αποτελείται από περίπου 30 ατόλλες λίγα μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, επιτάσσουν την αναγνώρισή του ως κλιματικό πρόσφυγα.

Στην απόφασή του ο δικαστής αναγνώρισε πως το Κιριμπάτι μαστίζεται από την περιβαλλοντική υποβάθμιση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο ανέφερε πως εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες χαμηλού υψομέτρου βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση και πως ο 37χρονος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

Ειδικότερα, ο δικαστής επισήμανε πως, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, για να χαρακτηριστεί κάποιος πρόσφυγας πρέπει να φοβάται πως διωχθεί αν επιστρέψει στην πατρίδα του, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του 37χρονου από το Κιριμπάτι.

«Το οικονομικό περιβάλλον του Κιριμπάτι σίγουρα δεν είναι τόσο ελκυστικό για τον ίδιο και για τους ομοεθνείς του όσο το οικονομικό περιβάλλον και οι προοπτικές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο η θέση του δεν είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους πολίτες του Κιριμπάτι», ανέφερε.

Επιπλέον, ο δικαστής απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι ο 37χρονος «διώκεται παθητικά»λόγω της κλιματικής αλλαγής, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει η κυβέρνηση του Κιριμπάτι, λέγοντας πως δεν είναι αρκετά πειστικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως αν γινόταν δεκτό το αίτημα παραμονής, εκατομμύρια άνθρωποι που υφίστανται οικονομική εξαθλίωση, βιώνουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών ή πλήττονται από την κλιματική αλλαγή θα δικαιούνταν προστασίας.

Όπως ανέφερε, δεκάδες άνθρωποι από τα νησιά Τόνγκα, τα νησιά Φίτζι και το Μπαγκλαντές έχουν υποβάλλει αντίστοιχα αιτήματα για να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, ωστόσο όλα απορρίφθηκαν.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας δεν σκοπεύει να αλλάξει το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», δήλωσε ο δικαστής.

Μεταξύ άλλων, ο δικαστής ανέφερε πως ο 37χρονος και η σύζυγός τους εισήλθαν στη Νέα Ζηλανδία το 2007 και αποφάσισαν να παραμείνουν στη χώρα παράνομα επειδή τους προσέφερε ένα καλύτερο μέλλον από το Κιριμπάτι.

Έκαναν τρία παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία αλλά επίσης θα απελαθούν επειδή τα παιδιά των παράνομων μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα δεν αναγνωρίζονται ως πολίτες.

Το Κιριμπάτι είναι ένα από τα πολλά νησιωτικά κράτη, μεταξύ των οποίων το Τουβαλού, το Τοκελάου και οι Μαλδίβες, τα οποία σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενδέχεται να μείνουν χωρίς πατρίδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.