Να υπερτριπλασιάσει τη φωτοβολταϊκή της ισχύ από τα 20 Γιγαβάτ στα τέλη του 2013 στα 70 Γιγαβάτ έως το 2017 φιλοδοξεί η Κίνα.
Εάν σε αυτά προσθέσουμε 150 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας, 11 γιγαβάτ βιομάζας και 330 γιγαβάτ υδροηλεκτρικών η Κίνα εξελίσσεται σε έναν από τους δυνατότερους παίκτες της αγοράς των ΑΠΕ παγκοσμίως με απώτερο στόχο να καλύψει το 13% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών από ΑΠΕ και έτσι να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μεγάλα αστικά και βιομηχανικά κέντρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Σχολής της Φρανκφούρτης
και του ΟΗΕ, το 2013, η Κίνα διατήρησε την παγκόσμια πρωτιά σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά την πτώση των επενδύσεων – μια τάση που κατεγράφη άλλωστε σε διεθνές επίπεδο – οι Κινέζοι επένδυσαν για πρώτη φορά στις ΑΠΕ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλη έκθεση, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας, επιβεβαίωσε την πρωτοκαθεδρία της Κίνας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πλέον, στον κλάδο απασχολούνται 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι – αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με το 2011 – τα δύο τρίτα εξ αυτών στην ηλιακή ενέργεια.
Ωστόσο, παρότι η ατμοσφαιρική ρύπανση κλυδωνίζει ακόμα και το πανίσχυρο “κομμουνιστικό” καθεστώς, η Κίνα ενέκρινε την κατασκευή νέων μονάδων λιθάνθρακα συνολικής παραγωγής 100 εκατομμυρίων τόνων, με κόστος σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αύξηση είναι έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν του προηγούμενου έτους, όταν είχαν εγκριθεί μόλις τέσσερις τέτοιες μονάδες.