Η Ιαπωνία “σβήνει” προσωρινά τα πυρηνικά και “δίνει το παράδειγμα”

by

iaponia-pyrinika

 Η Ιαπωνία βρίσκεται χωρίς πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια εν λειτουργία για τρίτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια και χωρίς να έχει τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία επανεκκίνησης των ατομικών αντιδραστήρων, οι οποίοι κάλυπταν το ένα τρίτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Την Κυριακή διακόπηκε η λειτουργία του αντιδραστήρα νούμερο 4 της Kansai Electric Power, στο Όι της κεντροδυτικής Ιαπωνίας.

Η μονάδα ισχύος 1.180 Μεγαβάτ αποσυνδέθηκε από το δίκτυο για να υποβληθεί σε εργασίες συντήρησης.

Πρόκειται για την μοναδική εν λειτουργία πυρηνική μονάδα στην Ιαπωνία μετά το δυστύχημα της 11ης Μαρτίου 2011 στη Φουκουσίμα.

Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία έμεινε χωρίς πυρηνική ενέργεια από τη δεκαετία του 1970 ήταν κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2012.

Διάφορες εταιρείες διαχείρισης πυρηνικών μονάδων κατέθεσαν αιτήσεις επανέναρξης των δραστηριοτήτων τους τον Ιούλιο υπό νέους αυστηρότερους κανόνες. Ωστόσο, οι εγκρίσεις θα αργήσουν καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να δείξουν στη θορυβημένη κοινή γνώμη ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα της ασφάλειας.

Παρότι, ο οικονομικός αντίκτυπος της απομάκρυνσης από την πυρηνική ενέργεια είναι τεράστιος, εξαιτίας των μαζικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων για να καλυφθεί η ζήτηση, ο Τσετσουνάρι Ίιντα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών Ανανεώσιμης Ενέργειας της Ιαπωνίας επισημαίνει ότι “μια δεύτερη Φουκουσίμα θα σήμαινε τεράστιες ζημίες και κατάρρευση της διεθνούς αξιοπιστίας”.

Η Ιαπωνία είναι ο τρίτος καταναλωτής υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και αναμένεται να εκτινάξει τη ζήτηση σε πρωτοφανή επίπεδα την επόμενη διετία.

Το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας της Ιαπωνίας εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2015 θα έχουν τεθεί σε λειτουργία 16 ατομικοί αντιδραστήρες.

—Έμπνευση για τη Βραζιλία

Ο φόβος μιας τραγωδίας “α λα Φουκουσίμα” έχει περάσει τα σύνορα της Ιαπωνίας και έχει αγγίξει -για παράδειγμα- τη Βραζιλία όπου η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει τα πυρηνικά της σχέδια για να επενδύσει στην αιολική ενέργεια.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Μαουρίτσιο Τολμασκίμ, επικεφαλής της Εταιρείας Ενεργειακών Ερευνώντης Βραζιλίας, είναι “απίθανο” η κυβέρνηση της χώρας να επιμείνει στο σχέδιο κατασκευής τεσσάρων νέων αντιδραστήρων ως το 2030, χωρίς να διευκρινήσει πόσα έργα θα προχωρήσουν.

Η Βραζιλία θεωρείται ελκυστικός προορισμός για την πυρηνική ενέργεια καθώς ανήκει στη μικρή ομάδα των χωρών που διαθέτουν τα απαραίτητα φυσικά αποθέματα για την παραγωγή της. Ήδη στη χώρα λειτουργούν δύο πυρηνικές μονάδες στην περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Τομαλσκίμ θεωρεί ότι οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας χάρη στην εντεινόμενο ανταγωνισμό, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη μείωση των τιμών της αιολικής κιλοβατώρας.

Παρά το υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό και τη χαμηλή τους διείσδυση, η Βραζιλία έχει πολύ υψηλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της υψηλής φορολογίας.