Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ σχεδιάζουν να κάψουν το 95% του κατασχεθέντος ελεφαντόδοντου, σαν μία κίνηση για την προστασία των απειλούμενων ζώων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Σχεδόν 30 τόνοι
του ελεφαντόδοντου που κατέχονται από αρχές στο Χονγκ Κονγκ θα αποτεφρωθούν σε γκρίζα στάχτη, μια πράξη για την οποία εδώ και καιρό μάχονται οι οργανισμοί που ασχολούνται με την προστασία των ζώων και την απαγόρευση διακίνησης λαθραίου εμπορεύματος στην περιοχή.
Η διαδικασία αποτέφρωσης θα ξεκινήσει φέτος και αναμένεται να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το ελεφαντόδοντο είναι αποθηκευμένο σε τέσσερις απόρρητες κρατικές υπηρεσίες υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Η επιτροπή για τα απειλούμενα είδη της περιοχής έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αποτέφρωση, προτρέποντας έτσι και άλλες χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των ελεφάντων. Ένας τόνος του αποθέματος θα πρέπει να διατηρηθεί για τις νόμιμες χρήσεις, όπως η εκπαίδευση.
Η απόφαση αυτή ήρθε λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η Κίνα -η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για λαθραίο ελεφαντόδοντο– κατέστρεψε πάνω από 6 τόνους ελεφαντόδοντου στην πρώτη τέτοια δημόσια εκδήλωση. Η αυξανόμενη ζήτηση της χώρας για ελεφαντόδοντο, κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά και ο μικρός ρόλος του πολύτιμου υλικού στην παραδοσιακή ιατρική τροφοδότησε ένα σημαντικό κύμα λαθροθηρίας στην Αφρική.
Περίπου 22.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν παράνομα το 2012, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των αφρικανικών ελεφάντων τώρα υπολογίζεται μεταξύ 420.000 και 650.000.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσης πέρυσι κατέστρεψαν έξι τόνους αποθεμάτων χαυλιόδοντων ελέφαντα, ενώ με παρόμοιες πράξεις προηγήθηκαν οι Φιλιππίνες, Κένυα και Γκαμπόν.
Τέλος, το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε το 1989, αφού ο πληθυσμός των ελεφάντων έπεσε από εκατομμύρια στα μέσα του 20ού αιώνα σε περίπου 600.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80.