Το Aquila είναι ένα ηλιακό αεροσκάφος, σαν το Solar Impulse αλλά χωρίς πλήρωμα, ελαφρύτερο από ένα μικρό αυτοκίνητο, αλλά με άνοιγμα φτερών μακρύτερο από ένα αεροπλάνο Boeing 767.
«Αεροσκάφη σαν αυτά θα βοηθήσουν
να συνδέσουν όλο τον κόσμο, επειδή θα μπορέσουν με χαμηλό κόστος να εξυπηρετήσουν το 10% του πληθυσμού του πλανήτη, που ζουν σε απομονωμένες κοινότητες, χωρίς υποδομές διαδικτύου», δήλωσε ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν διαδικτυακή πρόσβαση σήμερα.
Τα drones αυτά θα ίπτανται πάνω από μια περιοχή σε ύψος άνω των 20 χιλιομέτρων επί αρκετούς μήνες κάθε φορά και θα μεταδίδουν μέσω ακτίνων λέιζερ στο έδαφος ραδιοκύματα ασύρματου δικτύου.
Το Facebook φιλοδοξεί να συγκεντρώσει ένα στόλο από 1.000 τέτοια αεροσκάφη σε χρονικό ορίζοντα αρκετών ετών με τη μεγαλύτερη πρόκληση να είναι η αδειοδότηση του εγχειρήματος σε όλο τον κόσμο. Άγνωστο παραμένει, επίσης, το κόστος κάθε τέτοιου drone και κατά πόσο θα υπάρχει το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα για το Facebook, κάτι που απασχολεί ήδη τους αναλυτές και τους επενδυτές.
Όπως, εξάλλου, δήλωσε σε συνέδριο προγραμματιστών εφαρμογών στο Σαν Φρανσίσκο ο διευθυντής τεχνολογίας του Facebook Μάικ Σρέπφερ, η διασύνδεση τόσων ανθρώπων στο διαδίκτυο θα απαιτήσει νέα μεγάλα κέντρα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και πιο «έξυπνους» υπολογιστές, εφοδιασμένους με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν αποτελεσματικά όλο αυτό το έξτρα φορτίο πληροφοριών.
Ένα αντίστοιχο εγχείρημα με την ονομασία Project Loon έχει βάλει στα σκαριά και η Google:  γιγάντια αερόστατα με αέριο ήλιο, τα οποία θα πετούν γύρω από τη Γη σε ύψος 19 χιλιομέτρων και θα στέλνουν με ακτίνες ασύρματο ίντερνετ στο έδαφος.
Στο μέλλον, η Amazon οραματίζεται μία πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία παραδόσεων με drones, την οποία αποκαλεί «Amazon Prime Air» και προορίζεται να φτάνει πολύ πιο μακριά από τις αποθήκες της.