Ενεργειακή Πάπια: ένα έργο τέχνης που παράγει ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια

by

H Ενεργειακή Πάπια (Energy Duck) είναι μια εικαστική-ενεργειακή πρόταση που κατατέθηκε στον διαγωνισμό Land Art Generator Initiative (LAGI) 2014, ο οποίος φέτος λαμβάνει χώρα στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Σχεδιαστές του ηλεκτροπαραγωγικού έργου τέχνης είναι οι λονδρέζοι Χάρεθ Πότσι, Άνταμ Καν, Λούις Λέτζερ και Πάτρικ Φράιερ.

Η εικαστική τους πρόταση είναι ένα πρωτότυπο έργο τέχνης, εγκατεστημένο στο δημόσιο χώρο, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως σταθμός παραγωγής καθαρής ενέργειας, αποθήκη, διαδραστικός και εκπαιδευτικός τουριστικός προορισμός και έργο ευαισθητοποίησης για την προστασία της ενδημικής άγριας ζωής.

Η ενεργειακή πάπια έχει

σχεδιαστεί με πρότυπο την πάπια του βορείου ημισφαιρίου ή “πουπουλόπαπια” η οποία συχνάζει στα νερά της Κοπεγχάγης.

Καθώς τα ενδιαιτήματα της πάπιας βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, η ομάδα των σχεδιαστών αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για αυτό το απειλούμενο είδος.

Προτείνουν λοιπόν την εγκατάσταση ενός δωδεκαώροφου πλωτού γλυπτού στα νερά του λιμανιού της Κοπεγχάγης. Θα είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ χαλύβδινο πλαίσιο με ένα ακόμη ελαφρύτερο χαλύβδινο υπόστρωμα που θα υποστηρίζει φωτοβολταϊκά πάνελ.

Μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγουν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά πάνελ θα αποθηκεύεται με τη μορφή αντλησιοταμίευσης καθώς εντός της δομής θα αποθηκεύεται νερό έτοιμο να ριφθεί από ύψος.

Όπως αναφέρουν οι σχεδιαστές “τις βραδινές ώρες, όταν δεν υπάρχει ηλιακή ακτινοβολία, η πίεση του νερού απελευθερώνεται μέσα από υδροηλεκτρικές γεννήτριες εγκατεστημένες στην “κοιλιά” της πάπιας με στόχο το γλυπτό να παράγει ενέργεια όλη την ημέρα”.

Τόσο τα φωτοβολταϊκά πάνελ όσο και η υδροηλεκτρική γεννήτρια θα συνδέονται στο δίκτυο της πόλης με τους όρους που ισχύουν για όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς και η αποδοτικότητα αναμένεται να βρίσκεται στο 75% αυτής ενός πλήρους βελτιστοποιημένου ηλιακού πάρκου στο ίδιο σημείο.

Το βράδυ, η πάπια θα φωτίζεται με λαμπτήρες LED πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Ο φωτισμός τους θα μεταβάλλεται σε αντιστοιχία με τον ρυθμό παραγωγής του υδροηλεκτρικού συστήματος.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινούνται εντός και γύρω από την πάπια μέσα από ένα πλέγμα χαλύβδινων διαδρόμων που θα θυμίζουν κυψέλη μελισσών. Από πάνω τους θα βλέπουν το πλέγμα των φωτοβολταϊκών να διαγράφεται από το φυσικό φως που θα εισέρχεται από τα κενά.

Στο κάτω μέρος, οι επισκέπτες θα βλέπουν το νερό της θάλασσας να σηκώνεται και να πέφτει στις δεξαμενές αντλησιοταμίευσης.

“Η Ενεργειακή Πάπια υπογραμμίζει το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, της οικολογίας και ττης σημασίας της ανανεώσιμης ενέργειας σε τοπικό επίπεδο” επισημαίνουν οι σχεδιαστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού Land Art Generator Initiative (LAGI) είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή δημόσιων εγκαταστάσεων τέχνης (installations) που θα παράγουν καθαρή ενέργεια.

Κάθε γλυπτό θα διανέμει αδιάλειπτα καθαρή ενέργεια στο δίκτυο με δυνατότητα να τροφοδοτήσει χιλιάδες νοικοκυριά.

Η ανάδειξη μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ως έργο τέχνης -που ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον, αναδεικνύει την περιοχή και αποτελεί πόλο οικονομικής ανάπτυξης- αποτελεί έναν από τους τρόπους προώθησης των οικολογικών ζητημάτων από τη σκοπιά της τέχνης.