Μελέτη του Πανεπιστημίου Ταφτς των ΗΠΑ
Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, βελτιώνοντας την λειτουργία των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην βελτίωση της κύριας δυσλειτουργίας στον διαβήτη τύπου ΙΙ», γράφει ο Δρ Αναστάσιος Πίττας, ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η συχνότερη μορφή διαβήτη, χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα λόγω της κακής ανταπόκρισης του οργανισμού να παράξει ινσουλίνη, η οποία αφαιρεί το σάκχαρο από την αιματική κυκλοφορία και το αποθηκεύει στο ήπαρ και τους μύες. Η ινσουλίνη παράγεται από τα β-κύτταρα του παγκρέατος.
Για να μελετήσουν αν η λήψη βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί το σάκχαρο, οι ερευνητές χορήγησαν σε 93 προ-διαβητικούς ασθενείς είτε συμπληρώματα βιταμίνης D3, ασβεστίου, και τα δύο ή εικονικά συμπληρώματα. Μετά από τέσσερις μήνες, ελέγχθηκαν δείγματα αίματος των συμμετεχόντων για αρκετούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.
Στις μετρήσεις περιλαμβάνονταν η αιμοσφαιρίνη A1C, δείκτης του σακχάρου του αίματος και η β-κυτταρική λειτουργικότητα, όπως αντανακλάται στην ποσότητα της ινσουλίνης που εκκρίνεται και την καλή ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτήν.
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν προ-διαβητικοί εφόσον ήταν υπέρβαροι και είχαν σάκχαρο αίματος πάνω από το φυσιολογικό όριο, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να θεωρηθούν διαβητικοί.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η βιταμίνη D αύξησε σημαντικά την λειτουργικότητα των β-κυττάρων στους προ-διαβητικούς. Η εν λόγω ομάδα συμμετεχόντων είχε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C. Το ασβέστιο δεν είχε καμιά επίδραση στην λειτουργία των β-κυττάρων, μόνη της ή συνδυαστικά με την βιταμίνη D.
Τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν απαραιτήτως ότι η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι το συμπλήρωμα επηρεάζει την βιολογία του οργανισμού. Η βελτίωση υπολογίζεται στο 15-30%.
Παλαιότερη έρευνα που είχε διερευνήσει την σχέση βιταμίνης D και διαβήτη, είχε καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Έκτοτε αρκετές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, αν και δεν έχουν τεκμηριώσει επαρκώς ότι η λήψη βιταμινών μπορεί να προλάβει τον διαβήτη.