Την προηγούμενη εβδομάδα κλείδωσαν οι ευρωπαϊκοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής: τουλάχιστον 40% μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου CO2 (χωρίς τη χρήση ευέλικτων μηχανισμών) με έτος βάσης το 1990, αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ ενεργειακό μείγμα μέχρι ποσοστού 27% και 27% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, κοινώς εξοικονόμηση ενέργειας.
Πώς όμως αντέδρασαν
ευρωπαϊκοί φορείς και MKO στα μέτρα που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση;
—EPIA:
ÂÂÂ Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (EPIA) ο στόχος για ÂÂÂ ΑΠΕ 27% είναι πολύ χαμηλός για να «ξεκλειδώσει» το πλήρες δυναμικό της ηλιακής ενέργειας και άλλων τεχνολογιών. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό μήνυμα πολιτικής βούλησης για να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια της αγοράς και οι δυσμενείς εθνικές πολιτικές συγκυρίες, όπου ορισμένα κράτη-μέλη έχουν εφαρμόσει αναδρομικά μέτρα για τις ΑΠΕ» σημειώνει η Διευθύντρια Πολιτικής της EPIA, Φράουκε Τάις.
«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιοποιήσει τους ελάχιστους -στόχους ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα έχει νόημα και θα δημιουργήσει μια δίκαιη αγορά για τις ανανεώσιμες. Τεχνολογίες όπως η ηλιακή ενέργεια πρέπει να εκπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους και να διατηρήσουν την Ευρώπη σε τροχιά για την πολυαναμενόμενη μετάβαση», καταλήγει η Τάις.
—EREF:
ÂÂÂ Απογοητευμένη για τους ευρωπαϊκούς στόχους δηλώνει και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, EREF.
“Το αποτέλεσμα ουσιαστικά αντιστοιχεί στο τίποτα για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση με ορίζοντα το 2030 και συνιστά ένα σημαντικό πισωγύρισμα στις προσπάθειες ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, της τόνωσης της πράσινης ανάπτυξης και της μείωσης των ρύπων’, σημείωσε ο πρόεδρος της EREF, Σάββας Σεϊμανίδης.
ÂÂÂ Παράλληλα, η EREF θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη ηγεσίας και στα πλαίσια αυτά θα συνεργαστεί με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε, πρώτον, η Ευρώπη να τεθεί σε τροχιά προς ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα το συντομότερο δυνατόν και, δεύτερον, να ενισχυθεί ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ώστε να επιτύχει το όραμά του και να κάνει την Ευρώπη ηγέτη στις πράσινες τεχνολογίες.
Τέλος, η EREF θεωρεί ότι ο ενθουσιασμός των Ευρωπαίων πολιτών, χωρών και παραγωγών ενέργειας για την πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει σημαντικό οδηγό για τις μελλοντικές εξελίξεις.
—Eurelectric:
ÂÂÂ Την εδραίωση μηχανισμού ETS, εντός της ΕΕ, για την ενίσχυση του ετήσιου συντελεστή και τη σταδιακή μείωση των εκπομπών ρύπων θέλει η Eurelectric (ένωση ευρωπαίων ηλεκτροπαραγωγών, παρόχων, λειτουργών αγοράς και διαχειριστών δικτύου), χαιρετίζοντας παράλληλα τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας για το κλίμα και την ενέργεια, για το 2030.
ÂÂÂ Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος της EURELECTRIC Johannes Teyssen : «Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, θέτει έναν σαφή στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου ÂÂÂ για όλα τα κράτη μέλη και παρέχει το απαραίτητο έναυσμα για επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Υψίστης σημασίας είναι τώρα μια ταχεία μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (ETS) της Ε.Ε. , όπως προβλέπεται από την πλειονότητα των κρατών μελών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι υψίστης σημασίας για την εισαγωγή της αγοράς η Σταθερότητας Αποθεματικού από το 2017.
ÂÂÂ Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας της EURELECTRIC, Hans Berge , τόνισε : «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τρόπο που δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά βιώσιμη. Η EURELECTRIC με ευχαρίστηση διαπιστώνει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν αντιληφθεί τη σημασία του πλαισίου του 2020 για το κλίμα και την ενέργεια και από την πλευρά της αποφάσισε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω οικονομικά αποδοτικών πολιτικών, που βασίζονται στην αγορά».
ÂÂÂ Η EURELECTRIC είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τις σαφείς αναφορές της Συνόδου στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, στην ανάγκη για επιπλέον ενίσχυση των διασυνδέσεων και στη σημασία της περαιτέρω ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά.
—Απογοήτευση ελληνικής Greenpeace:
Για μη φιλόδοξους κλιματικούς στόχους κατόπιν πιέσεων από τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία κάνει λόγο το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
ÂÂÂ
ÂÂÂ Οι στόχοι αυτοί είναι τόσο χαμηλής φιλοδοξίας που η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει ουραγός σε επενδύσεις ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας, όπως υποστηρίζει η Greenpeace. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και η ελληνική κυβέρνηση, με την αρνητική μεταστροφή της τελευταίας στιγμής η οποία θέτει ανοιχτά σε κίνδυνο την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, η Greenpeace παρατηρεί ότι η παράλογη παράταση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα κοστίσει μόνο στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά και πολλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια από το εισόδημα των Ευρωπαίων πολιτών. Εξίσου σημαντικά θα υπονομεύσει την παγκόσμια προσπάθεια για επίτευξη Συμφωνίας για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι”.
ÂÂÂ Τον επόμενο χρόνο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα προτείνει το θεσμικό πλαίσιο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που αποφασίστηκαν σήμερα. Στις επιστολές που έστειλε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι θα ήθελε την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και μία φιλόδοξη κλιματική πολιτική με μία ισχυροποιημένη ευρωπαϊκή αγορά ρύπων.
Ωστόσο, τονίζει η Greenpeace, οι στόχοι είναι ίσως οι χειρότεροι δυνατοί, σε σχέση με τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
ÂÂÂ «Πρόκειται για το απόλυτο ξεπούλημα στη βρώμικη βιομηχανία. Οι στόχοι είναι τόσο γελοίοι που το μόνο ευχάριστο είναι ότι πιθανότατα θα ξεπεραστούν σε φιλοδοξία από τις ίδιες τις εξελίξεις. Η Ευρώπη πλέον θα κατέβει με άδεια χέρια στην κρίσιμη, κλιματική σύνοδο του ΟΗΕ του χρόνου στο Παρίσι, όπου η παγκόσμια κοινότητα θα διαπραγματευτεί τη σωτηρία της από την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη» ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
ÂÂÂ «Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δυστυχώς δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει πράξη στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια: χειρόφρενο στην καθαρή ενέργεια, υποκρισία για την εξοικονόμηση ενέργειας και προσπάθεια σύνδεσης του μέλλοντος της Ελλάδας με ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα», κατέληξε ο κ. Γρηγορίου.