Στην Ανδρολύκου η πληγή είναι ακόμα ανοιχτή….

Στην Ανδρολύκου η πληγή είναι ακόμα ανοιχτή….

Του Χαράλαμπου Ευσταθίου

Περιβαλλοντικά η Ανδρολύκου δείχνει να έφτασε στα όριά της και όφειλε η Πολιτεία να απαγόρευε τη λατόμευση στην περιοχή εδώ και χρόνια. Πληροφορίες που λάβαμε από έγκυρη πηγή κάνουν λόγο για πρόθεση επέκτασης της λατόμευσης στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα και στη ζώνη προστασίας Φύση 2000 και είναι από τις ομορφότερες της Κύπρου, με μοναδική και σπάνια χλωρίδα και πανίδα και άλλο φυσικό πλούτο. Ας μην μας διαφεύγει της προσοχής ότι αυτή τη στιγμή μια λατόμευση εντοπίζεται σε απόσταση αναπνοής από το πιο μεγάλο -και αξιόλογο- από τα τρία φαράγγια της περιοχής.

Οι πληροφορίες λένε ότι άρχισε ήδη η εξόρυξη πετρών-ογκόλιθων, που προορίζονται για κατασκευή νέων κυματοθραυστών στον κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς, παρά το ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο ήταν, μέχρι τώρα, εναντίον της έκδοσης νέων αδειών λατόμευσης στην Ανδρολύκου. Σημειώνουμε ότι τα λατομεία της Ανδρολύκου τροφοδοτούν όλη σχεδόν την Πάφο με οικοδομικά υλικά, εξαιρετικής ποιότητας, όπως είναι γενικά παραδεκτό. Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κινούνται σε υπουργικό επίπεδο, για να ακυρωθεί η αρνητική απόφαση του Τμήματος Πολεοδομίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος. Έχει κατατεθεί, όπως πληροφορηθήκαμε, ιεραρχική προσφυγή στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή, η οποία ενδεχομένως να ακυρώσει τις προηγούμενες αρνητικές αποφάσεις της πολεοδομίας, η οποία απέρριψε τις αιτήσεις για επέκταση της λατόμευσης μέσα στην περιοχή προστασίας της Φύσης στην Ανδρολύκου της Χερσονήσου Ακάμα.

Read More

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε καταγγελθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αρχική απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για επέκταση των λατομείων στην περιοχή προστασίας της Φύσης 2000 στην Ανδρολύκου. Κι εδώ αντέδρασε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος τότε (2012), με σθένος και αποφασιστικότητα. Σήμερα όμως φαίνεται ότι δεν εκδηλώνεται καμία αντίδραση.

Το όραμα όταν πάψουν οι λατομεύσεις

Να σημειώσουμε ότι η Ανδρολύκου, που ήταν αμιγές τουρκοκυπριακό χωριό πριν από την εισβολή και σήμερα κατοικείται από περίπου δέκα οικογένειες και άλλους που ενοικιάζουν σπίτια, περιλαμβάνεται στις κοινότητες Ακάμα, όπου προωθούνται έργα ανάδειξης της παραδοσιακής πολιτιστικής και φυσικής ιδιαιτερότητας και ομορφιάς της περιοχής, στο πλαίσιο του Διαχειριστικού Σχεδίου Χερσονήσου Ακάμα. Πρόκειται για κοινωφελή έργα, φιλικά στο περιβάλλον, που μπορούν να στηρίξουν και να βοηθήσουν τις κοινότητες, και που βρίσκονται εντός πολεοδομικών ζωνών ανάπτυξης και εκτός των περιοχών προστασίας του δικτύου Natura 2000, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και προτάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Σημερινή» πριν από λίγους μήνες η Διευθύντρια του Έργου Αντωνία Θεοδοσίου, «τα έργα προωθούνται σε συμφωνία, πάντα, με τις κοινότητες, τα αρμόδια τμήματα αλλά και σε συνεργασία και σύμπνοια με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και φορείς όπως την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου, που διαχειρίζονται μέρος των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων».

Σε ό,τι αφορά την Ανδρολύκου, η κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι «στόχος είναι να εξωραϊστεί μια πολεοδομικά ωραία πλατεία, περιμετρικά της οποίας να γίνουν διάφορες αναπτύξεις όπως Μουσείο Τεύκρου Ανθία – στο σπίτι όπου έζησε εκεί για ένα διάστημα, εξόριστος από τους Βρετανούς. Επίσης, θα γίνει καφενείο, κοινοτικός ξενώνας. Επιδίωξη είναι επίσης να λειτουργήσει σχολή ξερολιθιάς και παραδοσιακών τεχνικών στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου, το οποίο χρειάζεται απλώς κάποιες επιδιορθώσεις. Θα γίνει προσπάθεια με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού ή μέσω κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να διεξαχθούν εκεί σεμινάρια και να δίνονται και πιστοποιητικά παρακολούθησης».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «προβλήματα δημιουργούν στην Ανδρολύκου τα αδειοδοτημένα λατομεία και ένα από τα οράματά μας, όταν τελειώσουν οι λατομήσεις, είναι να στηριχτούν τα εδάφη που γεωλογικά είναι πολύ αξιόλογα και περιέχουν απολιθώματα, και να κάνουμε εκεί ανοιχτούς χώρους θεάτρου και εκδηλώσεων».

Share this post