Η Κίνα θα θέσει ως στόχο να φτάσει στο ανώτατο επίπεδο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 και εφεξής να αρχίσει να τις μειώνει, ενώ οι ΗΠΑ θα τις μειώσουν κατά το ένα τέταρτο ως το 2025 με έτος βάσης το 2005 σε μια πρωτοφανή συμφωνία με άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια κλιματική πολιτική.
Παρότι, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ως προς
την επιβολή και την εφαρμογή των σχετικών πολιτικών, η αλήθεια είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αναλαμβάνουν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ενόψει της κρίσιμης παγκόσμιας διάσκεψης για το Κλίμα που θα λάβει χώρα στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015.
Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Κίνα θέτει σαφή προθεσμία κορύφωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ανέφεραν ότι η Κίνα θα στοχεύσει σε κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα “γύρω στο 2030”, ενεργώντας όμως με τρόπο ώστε να επιτύχει το στόχο νωρίτερα, ενώ οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων κατά 26 ως 28% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι δεσμεύσεις αποτελούν τον καρπό πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ότι θα παρακινήσουν και άλλα κράτη να προχωρήσουν σε παραχωρήσεις και ότι γίνονται σε μια κρίσιμη καμπή, ένα χρόνο πριν τις συνομιλίες που θα κρίνουν τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους με ισχύ από το 2020 και μετά.
Δεν λείπουν βέβαια οι αντιδράσεις. Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η κινεζική Greenpeace χαρακτηρίζουν τους στόχους ως “όχι αρκετά φιλόδοξους”, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι δια στόματος του γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ έκαναν λόγο για “ιδεολογικό πόλεμο κατά του άνθρακα” εκ μέρους του Ομπάμα και τόνισαν ότι προτεραιότητα του νέου Κογκρέσου θα είναι η χαλάρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.