Σύσσωμοι οι κάτοικοι των τεσσάρων κοινοτήτων Λυθροδόντα, Δελίκηπου, Μαθιάτη και Κόρνου αντιτίθενται στη βεβήλωση ενός από τα σπάνια, προστατευόμενα δάση της Κύπρου. Η «Πράσινη Ασπίδα» βρέθηκε εκεί για εκφράσει την τρανταχτή αντίθεση της στη δημιουργία λατομείου στην περιοχή και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των τεσσάρων αυτών κοινοτήτων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το κρατικό πευκοδάσος, θυσία στο βωμό της επιχειρηματικότητας και του κέρδους.
Η μία πρόταση για τη δημιουργία λατομείου αφορά περιοχή του κρατικού δάσους Μαχαιρά, με βλάστηση από πεύκα, αγριελιές, σχοινιές και μοσφιλιές, μεταξύ των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα και Δελίκηπο. Εκεί σχεδιάζεται στην τοποθεσία «Αετόμουττη» η λειτουργία λατομείου και σκυροθραυστικής μονάδας αδρανών υλικών.
Σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό χάρτη η εν λόγω περιοχή συμπεριλαμβάνεται σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής καλλονής. Η περιοχή βρίσκεται κοντά σε περιοχή ενταγμένη στο «Δίκτυο Φύση 2000.
Η άλλη περίπτωση αφορά περιοχή στο Τοπικό Σχέδιο Λευκάρων όπου απαγορεύεται η λειτουργία λατομείων γιατί θεωρείται «εξαιρετικού φυσικού κάλλους».
Οργή προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Τμήμα Δασών που οφείλει να προστατεύει τα δάση διάκεινται ευνοϊκά στην παραχώρηση των δύο αδειών και κρίνει ότι αυτό δε θα επηρεάσει καθόλου τη βλάστηση της περιοχής. Τα επιχειρήματα των τεσσάρων κοινοταρχών είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά.
Η δημιουργία λατομείων θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή, θα καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον, θα αποκοπούν δέντρα και πυκνή βλάστηση μεγάλης έκτασης για να κατασκευαστούν δρόμοι πρόσβασης. Με τη δημιουργία λατομείου θα καταστραφούν 329.000τμ κρατικού προστατευόμενου δάσους. Η σκυροθραυστική μονάδα θα καταλαμβάνει έκταση 34 χιλιάδων μέτρων ενώ μια έκταση 15 χιλιάδων μέτρων με πυκνή βλάστηση θα καταστραφεί για να κατασκευαστεί δρόμος πρόσβασης.
Η σκόνη θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα, θα καταστρέψει τα υδροφόρα στρώματα. Η χλωρίδας και η πανίδα της περιοχής σε μια ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το λατομείο θα καταστραφεί από της σκόνη. Οι ιδιωτικές κατοικίες πλησίον των οικιστικών περιοχών θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα από τη σκόνη και την ηχορύπανση.
Τεράστια ηχορύπανση θα δημιουργηθεί από τις δυνατές εκρήξεις και τα μηχανήματα. Οχληρία από τη διέλευση φορτηγών στο δρόμο Λευκάρων-Δελίκηπου-Κόρνου (και συνεχείς ζημιές στο οδόστρωμα αυτών). Η διέλευση των φορτηγών αναμένεται να προκαλέσει σωρεία κυκλοφοριακών προβλημάτων και κινδύνων για την τροχαία κίνηση και την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Τεράστια σύννεφα από σκόνη θα καλύψουν τα δάση από τις εκρήξεις, την κίνηση των φορτηγών και τη λειτουργία της σκυροθραυστικής μονάδας.
Για τα χωριά αυτά που χρόνια τώρα προσπαθούν να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τους κατοίκους τους, αυτή η ενέργεια θα αναστείλει όλες τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σκοπός είναι να γίνουν ενέργειες που θα αναπτύξουν τους φυσικούς χώρους του χωριού και όχι που θα τους καταστρέψουν , έτσι ώστε να ελκύσουμε παραπάνω κατοίκους.
Οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι καταλαβαίνουν την χρησιμότητα ενός λατομείου στην οικονομία και ανάπτυξη της χώρας, αλλά όχι σε έναν από τους κύριους πνεύμονες της Κύπρου. Γι αυτό και έχουν να αντιπροτείνουν στις αρχές από τη στιγμή που στην περιοχή λειτουργούν άλλα τρία λατομεία να αυξηθεί η λατόμευση στα ήδη εν λειτουργιά λατομεία.