efragma

Τεστ αίματος που προβλέπει το έμφραγμα

by

efragma
Μπορεί να αποδειχτεί ενδεχομένως μια σημαντικότατη ανακάλυψη στο χώρο της Υγείας. Πρόκειται για ένα τεστ αίματος που θα προβλέπει με ακρίβεια και έγκαιρα πότε ένας άνθρωπος θα πάθει έμφραγμα. Το τεστ θα είναι διαθέσιμο στο εμπόριο σε ενάμιση χρόνο, και εάν τελικά η αισιοδοξία των ερευνητών επιβεβαιωθεί, θα σωθούν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, που πεθαίνουν από το έμφραγμα.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί μας υποβάλλουν σε εξετάσεις για να δουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή υπάρχει κίνδυνος να φράξει μια αρτηρία και να πάθουμε έμφραγμα. Δεν μπορούν να προβλέψουν όμως το πότε θα συμβεί αυτό. Σύμφωνα με το νέο τεστ, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα μεγάλων και παραμορφωμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημά τους (συχνά μάλιστα τα κύτταρα αυτά αναπτύσσουν πολλαπλούς πυρήνες αντί για έναν), πιθανότατα κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα.

“Έχουμε στο χέρι μας ένα επιπλέον σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο” δήλωσε ο γιατρός Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine». Οι επιστήμονες μελέτησαν 50 ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα και 44 υγιείς. Συμπέραναν ότι τα επίπεδα των συγκεκριμένων ενδοθηλιακών κυττάρων στο αίμα μπορεί να εμφανίζουν αύξηση έως 400% σε όσους κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα, σε σχέση με τους υγιείς.

Με απλά λόγια τα ενδοθηλιακά κύτταρα στο αίμα, αυξάνονται (σε ανιχνεύσιμα επίπεδα), 15 ημέρες πριν το επικείμενο έμφραγμα. Αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε οι γιατροί έχουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» να προλάβουν την θρόμβωση και το φράξιμο της αρτηρίας που οδηγεί στο έμφραγμα. Το νέο τεστ μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, όταν γίνεται εισαγωγή ατόμων με πόνο στο στήθος, αλλά τα παραδοσιακά τεστ δείχνουν φυσιολογικά.

Βέβαια άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί, στο κατά πόσο το νέο τεστ αίματος θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα και ζητούν να υπάρξουν και άλλες μελέτες που να επιβεβαιώνουν την εκ των προτέρων διαγνωστική ικανότητα του νέου βιοδείκτη.