Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο στην καρδιά της Λευκωσίας το οποίο, στόχος είναι να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια ανάπτυξης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας που ξεκίνησε με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, του εμπορικού τριγώνου της Στασικράτους, καθώς και την ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου.
Σκοπός του έργου είναι η ανάπλαση στο χώρο του παλιού ΓΣΠ είναι η δημιουργία αστικής Πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης (χωρητικότητας 570 μηχανοκίνητων οχημάτων) αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τις πιο πάνω χρήσεις, όσο και την ευρύτερη περιοχή του αστικού κέντρου, περιλαμβανομένης και της εντός των τειχών πόλης και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας από τον Δήμο Λευκωσίας. Με απλά λόγια ένα έργο που θα δώσει πνοή σε μια περιοχή που είχε αφεθεί στον χρόνο.
Τόσα θα στοιχίσει
Ο προϋπολογισμός του έργου όπως πληροφορούμαστε, ανέρχεται στα 19.720.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, και περιλαμβάνει την κατασκευή του έργου και 10 χρόνια συντήρηση. Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 24 μήνες. Όσον αφορά τα κονδύλια, το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από την τα ευρωπαϊκά ταμεία, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας.
Ο στόχος του Δήμου
Πρωτεύων στόχος του έργου είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ. Ένας πνεύμονας αναπτυγμένος σε εδαφικό ανάγλυφο, με ισχυρό χαρακτήρα, κυρίαρχη τη φύση και διακριτικό το ανθρωπογενές περιβάλλον, μια νέα εμπειρία αυτόνομου δημόσιου χώρου. Το πρώην ΓΣΠ βρίσκεται πάνω στον σημαντικότερο άξονα της σύγχρονης Λευκωσίας. Το πάρκο/πλατεία πρέπει να ενταχθεί δυναμικά σ’ αυτόν, να μη παραμείνει ένας παράπλευρος χώρος, αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας.
Τα πέντε σημεία του έργου
Η συνθετική δομή της πρότασης αποτελείται από ένα κύριο άξονα και πέντε σημεία:
- Εσωστρεφής πράσινος πνεύμονας, μονωμένος από την πόλη και την κυκλοφορία.
- Ανοιχτό αμφιθέατρο αστικών συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε παλιά στο ΓΣΠ.
- Εμπορική υποστήριξη της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του έργου.
- Δύο υπόγειες στάθμες χώρων στάθμευσης , συνολικής χωρητικότητας 570 θέσεων σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ)
- Η ιδέα της παράκαμψης φιλοδοξεί να εξυπηρετήσει τους πιο πάνω στόχους με μία μόνον χειρονομία:
Με την πτύχωση του γηπέδου σε ανάγλυφο, βυθίζοντας το έδαφος στο μέσον και υψώνοντας τα άκρα του. Τα “ανασηκώματα” των άκρων διαμορφώνουν νέα αστικά μέτωπα και προσφέρουν προσβάσεις από το πάρκο/πλατεία στο φουαγιέ του θεάτρου.
ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ ΝΑ ΔΙΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΚ.
ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΥΡΟΥ
WWW.PRASINH-ASPIDA.ORG
Leave a Reply