Συνέντευξη με το Δρ Ανδρέα Πίττα ιδρυτή και Εκτελεστικό Πρόεδρο της φαρμακευτικής εταιρείας Medochemie
της Δήμητρας Μολυβά
Ο Ανδρέας Πίττας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε Ιατρική στην Αυστρία όπου το 1968 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φαρμακολογία και Φαρμακευτική Ιατρική. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάζεται ως γιατρός. Το 1976 ιδρύει την φαρμακοβιομηχανία Medochemie όπου παρέχει ποιοτικά αλλά και οικονομικά προσιτά φάρμακα για όλους. Το 2018 και 2019 απονέμεται στην εταιρία Medochemie το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος». Η ανώτατη αυτή διάκριση, αποτελεί μια ακόμη αναγνώριση των προσπαθειών της εταιρείας Medochemie για τη συστηματική και υπεύθυνη λειτουργία της σε θέματα περιβάλλοντος.
▇ Ποια είναι η πολιτική της Medochemie για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Η προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της εταιρείας μας.
Η Medochemie αποδεικνύει με πράξεις και με έργα τη μεγάλη ευαισθησία της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τη δημιουργία ενός καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος. Μερικές από την πληθώρα των δραστηριοτήτων της εταιρείας μας στον τομέα αυτό περιγράφονται πιο κάτω:
–
Ιδρυτές της Green dot Cyprus Ltd. H Medochemie για την ανακύκλωση τα απόβλητων συσκευασίας συνέβαλε στα μέγιστα στην ίδρυση της εν λόγω εταιρείας (2004).
–
Ίδρυσε την επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό να διαδραματίσει συμβουλευτικό ρόλο στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά θέματα της Εταιρείας (2010).
Μερικά παραδείγματα από τις καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας περιγράφονται πιο κάτω:
l Καινοτόμος κτιριακή εγκατάσταση. Έχει εγκατασταθεί μεταλλική έγχρωμη κατασκευή περιμετρικά του κτιρίου των εργοστασίων που κάνει σκίαση και ο αέρας μεταξύ του κτιρίου και της κατασκευής δρα σαν θερμικός μονωτής. Το εν λόγω κτίριο μετά από Παγκύπριο διαγωνισμό που οργάνωσε η Green Dot το 2014 έχει πάρει το Περιβαλλοντικό Βραβείο “Πράσινο Κτίριο”.
l Έχει γίνει θερμική μόνωση των οροφών των εργοστασίων με ένα ειδικό μονωτικό υλικό που μειώνει την θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους των εργοστασίων γύρω στους 8°C. Επομένως απαιτείται λιγότερη ψυκτική ενέργεια για την ψύξη των εσωτερικών χώρων που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 στο περιβάλλον από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς (για κάθε KWH παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπουν 0.9Kg Διοξειδίου του Άνθρακα CO2 ).
l Εγκαταστάθηκε Φωτοβολταικό πάρκο με ισχύ 150KW που παράγει 1650KWh/KW/χρόνο πράσινη ενέργεια.
Συμβάλει στη μείωση πέραν των 160.000Kg / ετησίως εκπομπών του Διοξειδίου του Άνθρακα στο περιβάλλον από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς.
l Σύστημα ψύξης του ατμοσφαιρικού αέρα. Έχουμε αναπτύξει και εγκαταστήσει ένα σύστημα ψύξης του ατμοσφαιρικού αέρα μέσω κυψελίδων στις μονάδες συμπύκνωσης. Ψύχει τον ατμοσφαιρικό αέρα κατά 10°C. Επιτυγχάνεται μείωση της εκπομπής του Διοξειδίου του Άνθρακα γύρω στους 323 τόνους τον χρόνο. Για το σύστημα αυτό έχουμε πάρει το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας της ΟΕΒ στο τομέα του μεταποιητικού τομέα για το 2012.
l Επίσης εγκαταστάθηκαν στα εργοστάσια μας: λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, Light Emitting Diodes (LEDs) tubes, Σταθεροποιητές Τάσης, Inverters, που συμβάλουν σημαντικά στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής και επομένως στην ελάττωση της εκπομπής του Διοξειδίου του Άνθρακα.
l Δενδροφυτεύσεις
– Διοργανώνουμε διάφορες δενδροφυτεύσεις. Από αυτές ξεχωρίζουν δύο μεγάλες που έγινα για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών του Σαϊτά (2007) και της Σολέας (2016). Επιπρόσθετα από την εθελοντική δενδροφύτευση του προσωπικού μας, η Medochemie προσέφερε επιταγές χιλιάδων ευρώ τόσο στο τμήμα δασών όσον και στον Φιλοδασικό Σύνδεσμο Κύπρου (ΠΤΚ) για να ενισχύσει την Πρωτοβουλία του «Πρασινίζουμε την Κύπρο».
– Τα δέντρα κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης τους, μπορούν να “παγιδεύσουν” ένα ποσό διοξείδιον του άνθρακα. Επομένως η δενδροφύτευση θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
– Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η εταιρεία μας καλείται να διαδραματίσει σημαντικό και ενεργητικό ρόλο και να συμβάλει δυναμικά βάλλοντας σαν μακροχρόνιο στόχο την δενδροφύτευση πέραν των 50,000 δενδρυλλίων.
Σε συνεργασία με την κοινότητα του Αγίου Τύχωνα και του οργανισμού 300.000 trees in Limassol έχει ήδη κάνει μία δενδροφύτευση (Φεβρουάριος 2020) και σε ένα περίπου μήνα διοργανώνεται δεύτερη.
l Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥ.Κ.Π.Ε.Ε.) και η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας την ευαισθητοποίηση της εταιρείας μας για το Περιβάλλον και την συμβολή της ως προς την προστασία του, βράβευσαν την Medochemie για δύο συνεχόμενα χρόνια με τα βραβεία
–
“Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2018”.
–
“Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος 2019”.
▇ Θεωρείστε ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές στον τόπο μας του περιβάλλοντος και κοινωνικών ομάδων. Μήπως έχετε δημιουργήσει κάποιο ίδρυμα?
Δεν θέλουμε να εστιάσουμε την περιβαλλοντική μας δράση στην δημιουργία ενός ιδρύματος άλλα θέλουμε να συνεργαστούμε ομαδικά με όλες τις τοπικές αρχές και άλλους περιβαλλοντικούς φορείς διότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και καθήκον όλων μας. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη τροχιοδρομήσει την συνεργασία μας με διάφορους δήμους και κοινότητες. Λόγου χάριν για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανακύκλωση πλαστικών, στην ενεργή συμμετοχή του σε ενέργειες φιλικές προς το περιβάλλον και της δημιουργίας περιβαλλοντικής κουλτούρας, έχουμε ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές την τοποθέτηση έργων τέχνης όπως π.χ. “ανακυκλόψαρων” στις παραλίες.
▇ Δώστε μας μία αναδρομή της δημιουργίας της Medochemie, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείας στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως
Η Medochemie ιδρύθηκε το 1976 δηλαδή 2 χρόνια μετα την Τουρκική εισβολή, όταν διαπίστωσα ότι υπήρχε έλλειψη φαρμάκων στην Κύπρο.
Η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στην παροχή ποιοτικής και οικονομικά προσιτής φαρμακευτικής αγωγής σε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη.
Η Medochemie έχει αποκτήσει και διατηρεί 4,355 άδειες κυκλοφορίας παγκόσμια μέσα από 630 διαφορετικούς συνδυασμούς προϊόντων. Διαθέτει τοπικά γραφεία σε 21 χώρες και εξάγει σε 107, δίνοντας την δυνατότητα σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.
Κατατάσσεται ανάμεσα στις 200 κορυφαίες εταιρείες ομοιοδραστικών φαρμάκων στην κόσμο.
Κατέχει το 29% των βιομηχανικών εξαγωγών της Κύπρου και εργοδοτεί 1800 άτομα παγκοσμίως, εκ των οποίων το 60% είναι επιστήμονες.
Διαθέτει 13 υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Οι εννέα μονάδες βρίσκονται στην Κύπρο, μια στην Ολλανδία και τρείς στο Βιετνάμ, στις οποίες παρασκευάζεται μια ευρεία γκάμα προϊόντων πέραν των 10 θεραπευτικών κατηγοριών.
▇ Πείτε μας για τις εξαγωγές σας, σε ποιες και πόσες χώρες
H Medochemie εξάγει σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο.
▇ Έχετε σχέδια για περεταίρω επέκταση, σε άλλες χώρες? Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια
Ανερχόμαστε με σταθερούς ρυθμούς και επεκτεινόμαστε μέσα στο μέτρο του δυνατού αποφεύγοντας ριψοκίνδυνες υπερβολές. Ενδυναμώνουμε συνεχώς τα γραφεία μας σε όλο τον κόσμο και μελετούμε επιστημονικά νέες αγορές. Επίσης ενισχύουμε σημαντικά το τμήμα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας μας και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε νέα ακόμη και καινοτόμα προϊόντα στην αγορά.
▇ Θεωρείστε μιά από τις πλέον αξιέπαινες προσωπικότητες στην Κύπρο και όχι μόνο. Έχετε σκεφτεί ποτέ την πολιτική?
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια που εμπεριέχει η ερώτηση σας.
‘Οσον αφορά την πολιτική, παρόλο ότι την θεωρώ άκρως σημαντική και θα πρέπει κάθε πολίτης να επιδεικνύει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα, θέλω να παρατηρήσω ότι σε κάθε τι όπου διαδραματίζουμε ηγετικούς ρόλους εκτός από ταλέντο και γνώσεις που είναι απαραίτητα, θα πρέπει να διαθέτουμε άπλετο χρόνο και αφοσίωση. Νομίζω ότι με την δουλειά μου προσφέρω και πρόσφερα αρκετά στο τόπο μας
Leave a Reply