misiaouli

Σ. Μισιαούλη: Σε νέες βάσεις το ΓΕΣΥ το 2012

misiaouli

«Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οικονομικής περισυλλογής, δεν θα μπορούσε το προτεινόμενο Σχέδιο Υγείας, να εφαρμοστεί», ήταν η δήλωση της Βουλευτού κας Στέλλας Μισιαούλη, η οποία μίλησε στην Πράσινη Ασπίδα και μας ανέλυσε το σκεπτικό της μη εφαρμογής του ΓΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται στα συρτάρια εδώ και χρόνια. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε φυσικά ότι το 2012 θα μπουν γερές βάσεις, ώστε να προχωρήσει το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Η κα Μισιαούλη, ως Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, αναφέρθηκε στα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης που έχουμε στην Κύπρο, ενώ μας επιβεβαίωσε την λειτουργία Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2013 και ότι μάλιστα θα φοιτήσουν περίπου 40 φοιτητές.

Κυρία Μισιαούλη θα ήθελα να αναφερθούμε αρχικά για το Σχέδιο Υγείας. Πιστεύετε ότι την φετινή χρονιά θα προχωρήσει; Για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα;

Αναμενόμενο το ερώτημα σας για το Σχέδιο Υγείας, στο οποίο δεν μπορείς να δώσεις μια μονολεκτική απάντηση. Το Γενικό Σχέδιο Υγείας, συζητείται εδώ και δεκαετίες, από το 2001 που έχει ψηφιστεί ο πρώτος νόμος. Ένας από τους κύριους λόγους που δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, είναι η βιωσιμότητα του. Ιδιαίτερα μιλώντας για τη σημερινή κυβέρνηση, του Δημήτρη Χριστόφια, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οικονομικής περισυλλογής, δεν θα μπορούσε το προτεινόμενο Σχέδιο Υγείας, να εφαρμοστεί.

Ο νυν υπουργός Υγείας, κος. Σταύρος Μαλάς, μελέτησε από άλλη οπτική γωνία την πιθανότητα εφαρμογής του, την οποία μας ανάλυσε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Έχοντας κατά νου το φόρτο εργασίας που ζουν σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά και κατά κύριο λόγο την εξυπηρέτηση του κύπριου πολίτη, ο Υπουργός εισηγείται να αρχίσει η λειτουργία του ΓΕΣΥ από την ενδονοσοκομειακή ιατρική περίθαλψη αντί της πρωτοβάθμιας. Με αυτή την εισήγηση θα αποφευχθεί η πολύ ψηλή συνεισφορά των συμβαλλομένων, δηλαδή του κύπριου πολίτη.

Για το 2012, είμαι σίγουρη ότι θα προχωρήσει η συζήτηση στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τρόπους εφαρμογής ενός βιώσιμου και λειτουργικού Σχεδίου Υγείας. Εμείς ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, έχουμε την καλή διάθεση να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση του τροποποιητικού νόμου που εκκρεμεί μπροστά μας εδώ και μερικά χρόνια.

Πρόβλεψη μου είναι ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ στη χρονιά που περνούμε αλλά θα μπει πάνω σε νέες βάσεις. Βλέποντας τη μεγάλη δυσκολία που περνά ο τομέας της υγείας, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία ώστε να μειωθούν και οι λίστες αναμονής και η ταλαιπωρία του κόσμου.

Είστε Αντιπρόεδρος του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Υπάρχουν στην Κύπρο κέντρα απεξάρτησης, τα οποία να είναι κατάλληλα για να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις;

Η Κύπρος βάση ευρωπαϊκών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων με κάποιες χώρες της Ε.Ε. βρίσκεται στα ίδια επίπεδα και με άλλες συγκρίνεται ευνοϊκά, σε σχέση με προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ), με τη νέα σύνθεση του, και για μένα είναι πολύ σημαντικό ότι στη θέση του Προέδρου έχει διοριστεί νεαρό άτομο, ο Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, δουλεύει σκληρά, συντονισμένο με άλλες Εθνικές Επιτροπές χωρών μελών της Ε.Ε. Είναι καλά να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 το ΑΣΚ έχει συμπεριλάβει νέα προγράμματα σε όλους τους τομείς, πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης. Υπογραμμίζουμε τις 15 νέες θέσεις γυναικών χρηστών που θα γίνουν δεχτές στην Αγία Σκέπη για θεραπεία. Πολύ σημαντικό έργο, είναι το νέο πρόγραμμα απεξάρτησης και επανένταξης χρηστών που έχουν καταδικαστεί και γίνονται δεχτοί σε προγράμματα αντί να εκτίσουν ποινή φυλάκισης. Το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω στον κόσμο είναι ότι αν κάποιος βρεθεί σε άμεση ανάγκη είτε ως χρήστης είτε ως συγγενής χρηστών ή οποιοσδήποτε, υπάρχουν οι δομές και άνθρωποι που εργάζονται εκεί, και μπορεί να ζητήσει βοήθεια και θα του δοθεί.

Πρόσφατα δόθηκε Προεδρική χάρη από την Κυβέρνηση σε ένα από τους πιο μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών, ο οποίος πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ την ίδια στιγμή Κυβέρνηση και Αστυνομία κάνει μεγάλες προσπάθειες για να συλλαμβάνει τους χρήστες. Πώς το σχολιάζετε;

Εξ όσων γνωρίζω υπήρξε εισήγηση από το Γενικό Εισαγγελέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να του δοθεί άδεια για αποθεραπεία καρκίνου στο εξωτερικό. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι μετά την αποθεραπεία οποιουδήποτε φυλακισμένου, θα πρέπει να επανέρχεται στη φυλακή για συνέχιση της ποινής φυλάκισης του, πόσο μάλλον όταν αυτός είναι ένας έμπορας ναρκωτικών.

Όσο αφορά την λειτουργία της Ιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμη μέχρι το 2013; Θα δούμε να υλοποιείται αυτή δέσμευση της Κυβέρνησης;

Πρόσφατα στη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2012, είχαμε την ευκαιρία επαναβεβαίωσης από τον Υπουργό Υγείας ότι η Ιατρική Σχολή θα λειτουργήσει οπωσδήποτε το 2013. Περιττό να υπογραμμίσουμε, ακόμη μια φορά, τη μεγάλη σημασία που έχει για τον τομέα της υγείας, αλλά και για την Κύπρο γενικότερα, η ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής.

Το Υπουργείο Υγείας διόρισε επιτελική ομάδα η οποία επεξεργάστηκε το όλο θέμα της Ιατρικής Σχολής και προχώρησε στην πρακτική επίλυση των προβλημάτων π.χ. στέγαση στο Σιακόλειο και στην ετοιμασία νομοθετικής ρύθμισης για την έναρξη της Ιατρικής Σχολής. Ξεκαθάρισε το εργασιακό καθεστώς των ακαδημαϊκών και υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου για πρόσληψη ακαδημαϊκών κλινικών επιστημόνων που θα γίνει μέσα στο 2012. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουμε ότι το 2013 θα φοιτήσουν γύρω στους 40 φοιτητές στην Ιατρική Σχολή.