Του Σταύρου Θεοδοσιάδη
Η κινητή τηλεφωνία αποτελεί σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 21ου αιώνα. Έχει φέρει στις ζωές όλων μας τεράστιες αλλαγές. Κρατώντας σήμερα ένα Smartphone, έχουμε στην κατοχή μας ένα υπέροχο εργαλείο το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε “τον κόσμο στα χέρια μας”.
Για να είναι δυνατή η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, απαιτείται ένα δίκτυο καλά διεσπαρμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας ( ή σταθμών βάσης ) όπως ονομάζονται, που να επιτρέπουν την μετάδοση δεδομένων από το κινητό τηλέφωνο του ενός χρήστη, στο κινητό τηλέφωνο του άλλου χρήστη. Αυτό γίνεται με την αποστολή των δεδομένων μέσω της Μη Ιονίζουσας Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας σε διάφορα φάσματα συχνοτήτων πολύ υψηλών για να εξυπηρετείται ο τεράστιος όγκος δεδομένων.(900Mhz-2200Mhz)
Κοντά στα τόσα όμως θετικά από την κινητή τηλεφωνία, όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναδύονται ως παγόβουνο οι οποίες επιβεβαιώνουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου , τόσο από την Χρόνια Χρήση κινητού τηλεφώνου, tablet , wi-fi δικτύου η άλλων ασύρματων συσκευών όσο και από την Χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία, ανθρώπων που ζουν η εργάζονται πλησίον κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Μπορούμε με βεβαιότητα να υποθέσουμε ότι η ανθρωπότητα έχει υποβληθεί στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα όλων των εποχών. Bertil R Persson, Malmgren, L., Arne Brun & Leif Salford 2014..Ο λόγος; Απλά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει δημιουργηθεί για να ζει σε ένα περιβάλλον διάσπαρτο από μια θάλασσα ακτινοβολίας. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, στη γη υπήρχε μόνο η κοσμική ακτινοβολία στην οποία ο ανθρώπινος οργανισμός προγραμματίστηκε να ζει.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Οι πιο κάτω επιπτώσεις στην υγεία έχουν επιβεβαιωθεί από έρευνες που έχουν διεξάγει ανεξάρτητοι επιστήμονες ανά το παγκόσμιο. Πέραν αυτού θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κατέταξε την Ακτινοβολία Κινητής Τηλεφωνίας, Περιλαμβανομένης αυτής που εκπέμπεται από τις κεραίες, στην Κατηγορία 2Β Δυνητικά Καρκινογόνος για τον Άνθρωπο. (World Health Organisation Release No 208 31/05/2011)
Βλάβες στο DNA
Καρκίνος
Επιπτώσεις στην εγκυμονούσα και το έμβρυο.
Επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και υπογονιμότητα
Νευρολογικές παθήσεις
Εγκεφαλικές παθήσεις
Παθήσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.
Προβλήματα ακοής
Προβλήματα όρασης
Aύξηση των περιστατικών Αυτισμού και συνδρόμου ΔΕΠΥ στα παιδιά
Οξειδωτικό στρές στα κύτταρα.
Ορμονικές διαταραχές
Καρδιακές νόσοι
(Livio Giuliani & Morando Sofritti , 2010)
ΤΑ ΟΡΙΑ ΦΑΡΣΑ!!!!
Η ICNIRP, (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection), έχει κάνει εισήγηση προς τα κράτη να ακολουθούν κάποια όρια έκθεσης του κοινού τα οποία θεωρήθηκαν ως συνιστώμενα όρια έκθεσης. Τα όρια αυτά τέθηκαν σε εφαρμογή το 1999 όμως όπως αποδεικνύεται από την σύγχρονη βιβλιογραφία είναι ανεπαρκή καθώς λαμβάνουν υπόψη μόνο την βραχυπρόθεσμη έκθεση του κοινού σε ακτινοβολία κινητής τηλεφωνίας και μόνον τις θερμικές επιδράσεις (αύξηση του ιστού κατά 1 Βαθμό κελσίου σε 6 λεπτά χρήσης κινητού). Οι μακροχρόνιες βιολογικές επιδράσεις από χρόνια έκθεση σε ακτινοβολία καθώς και η έκθεση των παιδιών σε ακτινοβολία κινητής, δε λήφθηκαν υπόψη.( Δρ. Χρήστος Γεωργίου , 2018) .Με βάση σύγχρονες έρευνες, βλάβες στην υγεία παρουσιάζονται σε άτομα τα οποία ακτινοβολούνται χρόνια από τέτοιου είδους ακτινοβολία (όπως άτομα που ζουν και εργάζονται πλησίον κεραιών κινητής τηλεφωνίας η κάνουν βαριά χρήση κινητού τηλεφώνου κ.λ.π.) Επίσης οι τιμές ακτινοβολίας στις οποίες εμφανίζονται οι βλάβες, είναι εκατοντάδες φορές κάτω από τα όρια της ICNIRP, τα οποία δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη ακόμη ακολουθεί ως δήθεν ασφαλή όρια έκθεσης του κοινού. (Pr. J.G. Heyland 2005).
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΗΜΕΡΑ
Η εγκατάσταση των κεραιών σήμερα, στην Κύπρο, διέπεται από την υπουργική εντολή 3/2006 η οποία καθορίζει την εγκατάσταση των κεραιών κινητής, ενώ τα Εθνικά Όρια Έκθεσης καθορίζονται από το Υπουργείο υγείας. Δυστυχώς, διαπιστώνονται συνεχείς περιπτώσεις μη τήρησης της νομοθεσίας στην εγκατάσταση των κεραιών αφού με παραδοχή των ίδιων των υπευθύνων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, οι περισσότερες κεραίες εγκαταστάθηκαν πριν την έκδοση της εντολής 3/2006 και δεν έχουν πολεοδομική άδεια, βρίσκονται δε σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες , σε χαμηλότερα αντί στα ψηλότερα κτίρια και έτσι με μαθηματική ακρίβεια υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που εκτίθεται σε υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας με όλες τις πιθανές συνέπειες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω πολιτικό-οικονομικών συμφερόντων, ανοίγουν τις πόρτες διάπλατα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να εγκαθιστούν τις κεραίες όπου κρίνουν ότι υπάρχει ανάγκη, αγνοώντας παντελώς την Αρχή της Προφύλαξης και συνετούς αποφυγής. Μάλιστα σε πολύ πρόσφατη απαντητική επιστολή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως προς πολιτικό αρχηγό ημερομηνίας 1ης Νοεμβρίου 2018, γίνεται άρνηση της επανεξέτασης της εντολής 3/2006 επειδή κρίνεται ότι ‘’αυτή καλύπτει τις εγκαταστάσεις κεραιών’’, ενώ σύμφωνα με τον ‘’ειδικό γιατρό’’ του υπουργείου υγείας, “δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για βλάβες στην υγεία που να καθιστούν αναγκαία την μείωση των Εθνικών Ορίων Έκθεσης”. Σημειώνω ότι: τα περισσότερα Κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν μειώσει τα όρια στο 1/10 από αυτά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έχουν θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των κεραιών. (Report on the implementation of the Council Recommendation on the limitation of exposure of the general public to electromagnetic fields (0 Hz – 300 GHz)(1999/519/EC) in the EU Member States).
Θεωρώ την στάση των αρμοδίων φορέων επιεικώς απαράδεκτη, επειδή θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και μάλλον είναι ανεπαρκώς πληροφορημένοι για τους ορατούς κινδύνους. Είναι άλλωστε κοινώς παραδεκτό ότι τον κίνδυνο, δεν είναι ανάγκη να τον αποδείξεις για να λάβεις προφύλαξη.
Θα πρέπει επιτέλους με τη μορφή του κατεπείγοντος να γίνει μια ολιστική εκ θεμελίων αντιμετώπιση του θέματος της ορθής εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας και μείωσης των επικίνδυνων για την υγεία υιοθετημένων ορίων και οι αρμόδιοι να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν για το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα.
Eνδεικτική Βιβλιογραφία
Report on the implementation of the Council Recommendation on the limitation of exposure of the general public to electromagnetic fields (0 Hz – 300 GHz)(1999/519/EC) in the EU Member Stat
Pr. J.G. Heyland, 2005. How exposure to Mobile Phone base station signals can adversely affect humans
Livio Giuliani & Morando Sofritti, Bologna 2010.Non- thermal effects and mechanisms of interaction between electromagnetic fields and living matter European Journal of Oncology –Library volume 5
World Health Organisation Release No 208 31/05/2011
Bertil R Persson, Malmgren, L., Arne Brun & Leif Salford, 2014, In : Acta Scientiarum Lundensia. 2014 Brain tumour growth in rats exposed to electromagnetic fields used in wireless cellular communication
Δρ. Χρήστος Γεωργίου, 2018 Το Σκάνδαλο των κινητών τηλεφώνων και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας: οι βλάβες στην υγεία μας και τα εμπλεκόμενα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα , downloaded from page:https://www.alopsis.gr/alopsis/kinita2.htm on 27/11/2018
Leave a Reply