Συνέντευξη με το Δήμαρχο Πέγειας Νεόφυτο Ακουρσιώτη

«Με φοβίζει η τσιμεντοποίηση του Ακάμα»

Ο Δήμαρχος της Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης είναι το πρόσωπο που στις 8 Ιανουαρίου, λίγες ώρες προτού ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης παρουσιάσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την πρόταση της διϋπουργικής Επιτροπής για τον Ακάμα, παρουσίασε σε συνάντηση με τον Υπουργό, εκ μέρους όλων των κοινοτήτων και δήμων του Ακάμα, τις θέσεις των τοπικών αρχών. Εκείνο που τόνισε στον υπουργό εκείνο το πρωί ήταν η ίση μεταχείριση και τελευταίου πολίτη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο κ. Ακουρσιώτης σήμερα δηλώνει στην «ΠΑ» ότι παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού, «εμένα προσωπικά με φοβίζει το γεγονός της τσιμεντοποίησης αυτής της περιοχής από μεγάλους επιχειρηματίες».

Ο κ. Ακουρσιώτης ανοίγει τα χαρτιά του Δήμου Πέγειας και μιλάει για τους στόχους του 2016. Παράλληλα αναφέρεται στη βιωσιμότητα του Δήμου και στις προοπτικές συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών με γειτονικές κοινότητες.

Συνέντευξη στον ΠΑΥΛΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

κ. Ακουρσιώτη, πώς κρίνετε την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τη διαχείριση του Ακάμα;

H πρόσφατη απόφαση μάς βρίσκει μπορώ να πω ικανοποιημένους. Ήταν ένα χρόνιο πρόβλημα. Αυτές οι κοινότητες βρίσκονταν σε μαρασμό, δεν υπήρχε ανάπτυξη. Την ίδια ώρα όμως θέλω να δηλώσω ότι εμείς σεβόμαστε απόλυτα το φυσικό περιβάλλον και είμαστε από εκείνους που θέλουμε να το διατηρήσουμε και είμαστε επίσης υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης. Να πω ότι ένα σημαντικό κομμάτι του δήμου της Πέγειας εμπίπτει και στο προηγούμενο σχέδιο της διαχείρισης του Ακάμα, εμπίπτει επίσης στο NATURA 2000, υπάρχουν άλλες ζώνες προστασίας στις παραλίες, υπάρχει λευκή ζώνη, υπάρχει λωρίδα προστασίας του δάσους. Θα έλεγα λοιπόν ότι με τη νέα εκπόνηση του ενιαίου τοπικού σχεδίου της ευρύτερης περιοχής των επηρεαζόμενων κοινοτήτων του Ακάμα και του δήμου της Πέγειας, γιατί επηρεαζόμαστε κι εμείς από αυτές τις εξελίξεις, θα πρέπει να γίνει μια ορθολογική μελέτη και για το NATURA 2000 και για όλες τις υπόλοιπες περιοχές, για αυτές που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Γεωργίας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών και είπαν ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Βέβαια, φρονώ ότι είναι λίγο σύντομη αυτή η διαδικασία για να ολοκληρωθεί ένα εμπεριστατωμένο, σοβαρό και λεπτομερέστατο σχέδιο, που θα έχει σχέση με την ευρύτερη περιοχή της δυτικής περιφέρειας. Ευελπιστώ όμως ότι θα γίνει ένα σωστό σχέδιο, που θα σέβεται το φυσικό περιβάλλον. Επαναλαμβάνω ότι εμείς σεβόμαστε απόλυτα το φυσικό περιβάλλον, αγαπάμε το φυσικό περιβάλλον, επιθυμούμε να υπάρχει ήπια ανάπτυξη σε αυτές της περιοχές, η οποία ουδόλως θα επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον, ούτε τους βιότοπους αλλά ούτε και τη ζώνη προστασίας της παραλίας, χωρίς βέβαια να μηδενίζουμε και τις ήπιες αναπτύξεις.

Εσείς ανησυχείτε για το ενδεχόμενο τσιμεντοποίησης του Ακάμα;

Εγώ είμαι από εκείνους που λένε το εξής: όλες οι αρμόδιες αρχές που χορηγούν τις σχετικές άδειες, όπως συμπεριφέρονται στους επιχειρηματίες να συμπεριφέρονται και στον τελευταίο πολίτη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. Ναι, φοβούμαι! Εμένα προσωπικά με φοβίζει το γεγονός της τσιμεντοποίησης αυτής της περιοχής από μεγάλους επιχειρηματίες. Εμείς θα είμαστε τροχοπέδη σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν και εφόσον υπάρχουν. Το λέω με όλη την ειλικρίνεια, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι θα είμαστε τροχοπέδη σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μην τσιμεντοποιηθεί αυτή η ευαίσθητη περιοχή, χωρίς να αποκλείω βέβαια τις ήπιες, τις εντελώς ήπιες, αναπτύξεις, που θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες της περιοχής.

Τι ρόλο επιδιώκει να έχει η Πέγεια στη διαχείριση και προβολή του Ακάμα;

Γνωρίζετε ότι η Πέγεια αποτελεί της πύλες του Ακάμα, είναι η είσοδος του Ακάμα, γι’ αυτό εμείς ενδιαφερόμαστε για θέματα προβολής περισσότερο από τον κάθε άλλο, πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν. Εφόσον είμαστε η είσοδος του Ακάμα θα μπορούσαν να γίνουν συγκεκριμένα έργα στον Δήμο της Πέγειας για σκοπούς προβολής. Για παράδειγμα γραφείο εξυπηρέτησης, γραφείο πληροφόρησης για τον Ακάμα. Εφόσον θα επωφεληθούμε, άρα μας ενδιαφέρει ο σωστός τρόπος διαχείρισης του Ακάμα, μας ενδιαφέρει και η αειφόρος ανάπτυξη και θεωρώ ότι η Πέγεια θα αποτελέσει και πόλο έλξης, εφόσον, όπως είπα και προηγουμένως, είμαστε οι πύλες του Ακάμα, γι΄αυτό θα είμαστε διπλά προσεκτικοί όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

pegeia1

Πόλο έλξης για την Πέγεια αποτελεί αναμφίβολα και η παραλία Κόλπος των Κοραλίων. Ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μετά την ανάληψη της διαχείρισης της από το Δήμο Πέγειας;

Να πω ότι η παραλία Κόλπου των Κοραλίων πραγματικά είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας, ένα στολίδι που επιφέρει πολλά οικονομικά οφέλη στο Δήμο της Πέγειας. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε εν τη σοφία του να την διαχειριστεί με δικούς του υπαλλήλους και αυτό πραγματικά έχει αυξήσει σημαντικότητα τις εισπράξεις του Δήμου της Πέγειας από τα κρεβατάκια της παραλίας και από τα δύο περίπτερα που διατηρεί εκεί. Εδώ και δύο χρόνια χειριζόμαστε οι ίδιοι την παραλία και βλέπουμε ότι η αύξηση που παρουσιάζεται είναι σημαντική σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της οφέλη.

Όσον αφορά την περιβαλλοντική της προστασία;

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε κάθε χρόνο βραβευόμαστε με το χρίσμα της γαλάζιας σημαίας. Και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν συστηματικοί έλεγχοι, όπως πυκνά και συστηματικά υπάρχουν. Ως εκ τούτου εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, που δεν αναφέρθηκε μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα, αν αναφερθεί, είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Είναι ένας φυσικός κόλπος, θέλουμε να διατηρηθεί φυσικός, δεν απαιτούνται κυματοθραύστες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη διάβρωση των ακτών. Εκείνο που αποφασίσαμε να κάνουμε, εφόσον οι παραλίες είναι κάτι σημαντικό για το Δήμο της Πέγειας, είναι να προτείνουμε και άλλες δύο περιοχές έτσι ώστε να δημιουργηθούν παραλίες λουόμενων. Πιστεύουμε και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθούν τα αρμόδια τμήματα θετικά και αντιλαμβάνεστε ότι τα έσοδα μας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

pegeia3

Ποιες είναι οι περιοχές;

οι δύο περιοχές για τις οποίες υπάρχει η πρόταση και το αίτημα από την τοπική Αρχή είναι οι περιοχές στο “Κερατίδι” και στο ”Μανίκι”. Αν εγκριθούν οι δύο περιοχές λουομένων, που ήδη προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες, θα βοηθήσουν το Δήμο να αυξήσει τα έσοδα του αλλά και να δώσει τη δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης για τους λουόμενους.

Ποιοι οι στόχοι του Δήμου για το 2016 με βάση και τον Προϋπολογισμό;

Το 2016 θα σημαδέψουν δύο σημαντικά γεγονότα το Δήμο της Πέγειας. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ο σταθμός ασθενοφόρου. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην Κύπρο έχουν εγκριθεί να δημιουργηθούν τέσσερις σταθμοί ασθενοφόρων. Ευτυχήσαμε ο ένας εκ των τεσσάρων να δημιουργηθεί στο δήμο της Πέγειας. Εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης έχουμε παραχωρήσει συγκεκριμένο χώρο, έχουμε προβεί στην αγορά έτοιμου εξοπλισμού, που θα χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό για την επάρκεια του σταθμού, έχουμε προβεί σε κατασκευαστικές εργασίες για όλα όσα απαιτούνται έτσι ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία αυτού του σταθμού. Να πω ότι αυτός ο σταθμός ασθενοφόρων θα λειτουργεί επί εικοσιτετράωρου βάσεως. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, θα επανδρωθεί από 12 νοσηλευτές και 12 διασώστες, οι οποίοι έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης, πρόκειται για τους οδηγούς των ασθενοφόρων, οι οποίοι έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης δύο χρόνια και για αυτό ονομάζονται διασώστες. Θα μπορέσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του άμεσα στους ασθενείς που μεταφέρουν στο νοσοκομείο Πάφου. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο σταθμός θα είναι κάτι σημαντικό όχι μόνο για το δήμο της Πέγειας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ένα ασθενοφόρο για να μεταφέρει κάποιον ασθενή από το δήμο της Πέγειας μέχρι το νοσοκομείο χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά και άλλα τόσα στην επιστροφή, σύνολο μία ώρα. Προηγουμένως είναι αλήθεια ότι έχουν χαθεί ζωές. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να λειτουργήσουμε αυτό το σταθμό. Μένουν μόνο οι προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας. Θεωρώ ότι εντός του μήνα, το αργότερο εντός του επόμενου μήνα, θα λειτουργήσει κανονικά και θα ευτυχήσουμε να εγκαινιάσουμε το σταθμό ασθενοφόρου στην Πέγεια.

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι η αναπαλαίωση του παλιού σινεμά. Εκεί θα δημιουργηθεί ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων αλλά και δημοτικής βιβλιοθήκης. Είναι ένα έργο σημαντικό. Αντιλαμβάνεστε ότι στον δήμο της Πέγειας γίνονται πάρα πολλές διαλέξεις, πάρα πολλά σεμινάρια, επίσης στα πλαίσια του ΠΑΦΟΣ 2017 η Πέγεια θα παίξει σημαντικό ρόλο. Θα είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις στο αναπαλαιωμένο παλιό σινεμά. Και αντιλαμβάνεστε, εκτός του ότι θα προσφέρουμε και κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες μας, θα επέλθουν και στον Δήμο και οικονομικά οφέλη.

pegeia2

Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου και ποια λύση μπορεί να δοθεί σε αυτό;

Αντιλαμβάνεστε ότι η έκταση του δήμου της Πέγειας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη έκταση στους ελεύθερους Δήμους. Ως εκ τούτου, οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Λόγω της μεγάλης έκτασης υπάρχουν και αρκετές κατοικίες, υπάρχουν και αρκετές μεμονωμένες κατοικίες. Για να υπάρχει όμως μια μεμονωμένη κατοικία βέβαια πρέπει να υπάρχουν και οι υποδομές. Και αναφέρομαι στην εγκατάσταση του οδικού φωτισμού, στην παροχή υδατοπρομήθειας, στην ασφαλτόστρωση των υφιστάμενων δρόμων, αλλά αναφέρομαι και σε άλλες υπηρεσίες. Βέβαια να πω ότι σε ολόκληρη την επικράτεια της Πέγειας ο δήμος της Πέγειας έχει προβεί σε όλα αυτά. Αντιλαμβάνεστε ότι λόγω της έκτασης του δήμου απαιτείται περισσότερη κατανάλωση της υδατοπρομήθειας και είμαστε έτοιμοι να είμαστε λίγο προσεχτικοί σε ό,τι αφορά αυτή την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως και ιδιαίτερα για τους λόγους της παροχής της υδατοπρομήθειας.

Είναι βιώσιμος οικονομικά ο δήμος της Πέγειας;

Σίγουρα οικονομικά είναι βιώσιμος ο δήμος της Πέγειας. Καταρχάς να πω για το 2015 ότι ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για το δήμο της Πέγειας. Θεωρώ ότι εάν κάποιος δήμος εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά του, τους μισθούς των υπαλλήλων και τις άλλες υποχρεώσεις, θεωρώ ότι είναι καλή χρονιά. Επίσης να πω ότι υπάρχουν τα έσοδα από τους πολιτικούς γάμους, τα τελευταία χρόνια είναι πολύ αυξημένα τα έσοδα μας από τους πολιτικούς γάμους, διαθέτουμε υπέροχους χώρους όπου μπορούν να τελεστούν οι πολιτικού γάμοι και θα μπορούσα να αναφερθώ και στη Βρύση των Πεγειώτισσων και στις Θαλασσινές σπηλιές, στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας, για αυτό έχουμε περισσότερα και αυξημένα έσοδα, όπως επίσης και λόγω των μειωμένων τελών που έχουμε για τους πολιτικούς γάμους. Είμαστε βιώσιμοι, υπάρχουν αρκετά έσοδα και από τα νοικοκυριά και από τους υδρομετρητές, λόγω της έκτασης υπάρχουν κάπου 10.000 υδρομετρητές, έχουμε τα έσοδα από τις παραλίες, έχουμε τη συνεισφορά από το κράτος.

pegeia4

Άρα το θέμα συγχώνευσης Δήμων εσάς καθόλου δεν σας ενδιαφέρει.

Φρονώ ότι δεν θα γίνει καμία συγχώνευση με το Δήμο της Πέγειας. Εκείνο που θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει είναι η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με τις γειτονικές κοινότητες. Και αυτό το έχουμε αρχίσει και με την κοινότητα της Ακουρσού και φαίνεται ότι θα υπάρχει επιθυμία και με άλλες κοινότητες να συνεργαστούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν συμπλεγματοποιήσεις, όπως για παράδειγμα, της αποκομιδής των σκυβάλων, της καθ


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *