Τότε η Σελήνη θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο σκοτεινιάζοντας τον ουρανό της Ευρώπης (σε ποσοστό 82%) και άλλων περιοχών του Βορείου Ημισφαιρίου.
Στη Γερμανία, όπου το 26 τοις εκατό της συνολικής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και ειδικά το 6 τοις εκατό από 1,4 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά συστήματα, εάν
την ώρα της έκλειψης επικρατεί ηλιοφάνεια -και οι ηλιακές κυψέλες παράγουν ενέργεια- η εκδήλωση της έκλειψης αναμένεται να προκαλέσει απότομη πτώση και στη συνέχεια άνοδο στα φορτία ηλεκτρισμού.
Το γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer για τα Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας το οποίο εδρεύει στο Φράιμπουργκ πραγματοποίησε προσομοιώσεις του αντίκτυπου της έκλειψης για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συμβατικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μαζί με τα υδροηλεκτρικά συστήματα θα μπορούσαν να τον αμβλύνουν.
Οι διαχειριστές του δικτύου παρομοίασαν τις συνέπειες της έκλειψης με την απότομη διακοπή της λειτουργίας 12 μεγάλων σταθμών παραγωγής ενέργειας και την εξίσου απότομη έναρξη της λειτουργίας 19 μεγάλων σταθμών με την ολοκλήρωση του φαινομένου. Εάν ο ουρανός είναι νεφελώδης οι συνέπειες θα είναι λιγότερο σοβαρές καθώς τα φωτοβολταϊκά δεν θα παράγουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει στόχο να καλύψει το 80 τοις εκατό των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050.