Οικοτουρισμός, η νέα μεγάλη οικολογική και τουριστική βιομηχανία
Οι προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη δέχονται 8 δισεκατομμύρια επισκέψεις ετησίως, 80 τοις εκατό εκ των οποίων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οικοτουρισμός παράγει περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναφέρει η έρευνα, η οποία επισημαίνει πως η προστασία του περιβάλλοντος από τις οικολογικές ζημιές δεν αποτελεί σπατάλη, αλλά μία επένδυση που αποδίδει τεράστια οικονομικά οφέλη στις χώρες που φιλοξενούν τους απειλούμενους βιοτόπους.
Τα νούμερα αυτά αποτελούν το καλύτερο αντεπιχείρημα για την αντίκρουση των προθέσεων οικονομικής εκμετάλλευσης προστατευόμενων περιοχών μέσω υλοτομίας, εξόρυξης ή γεώτρησης.
«Τα 600 δισεκατομμύρια ετησίως αποτελούν πιθανώς μία αρκετά χαμηλή εκτίμηση της πραγματικής αξίας που παράγει ο τουρισμός σε προστατευόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο παραμένει εξαιρετικά μεγαλύτερη από τα 10 δισεκατομμύρια που δαπανώνται ετησίως για την προστασία και διαχείριση των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ρόμπιν Ναϊντού, μέλος της ερευνητικής ομάδας και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Τα εθνικά πάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες δέχονται περισσότερες από 2,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις κάθε χρόνο, ενώ οι αντίστοιχες στην Κίνα δέχονται ένα δισεκατομμύριο επισκέψεις.
Ο αριθμός των 8 δισεκατομμυρίων επισκέψεων παγκοσμίως φαίνεται ιλιγγιώδης, μιας και είναι υψηλότερος από το συνολικό πληθυσμό του πλανήτη, όμως στην πραγματικότητα ίσως και να αποτελεί μία συντηρητική εκτίμηση.
Το μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές δε λαμβάνει υπ’ όψιν του προστατευόμενες περιοχές μικρότερες από 25 στρέμματα, θαλάσσιες και ανταρκτικές περιοχές, καθώς και περιοχές όπου αποθαρρύνεται η επίσκεψη τουριστών.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr