Στήβεν Χώκινγκ: η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αφανίσει τον άνθρωπο

by

Τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπου εξελιγμένα ρομπότ προικισμένα με τεχνητή νοημοσύνη επιτίθενται στον άνθρωπο και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του ανθρωπίνου είδους δεν αποτελούν εξωπραγματικό σενάριοσύμφωνα με τον διάσημος βρετανό φυσικό Στήβεν Χώκινγκ.

Ο Χώκινγκ χαρακτήρισε υπολογιστές και ρομπότ με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη ως “σοβαρή υπαρξιακή απειλή” για το ανθρώπινο είδος.

Όπως ανέφερε, οι απλοϊκές μορφές τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, έχουν αποδειχτεί πολύ χρήσιμες, όμως εξέφρασε τον φόβο του για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, αν η τεχνητή

νοημοσύνη δημιουργήσει κάτι που θα ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες. «Θα έκανε κουμάντο μόνο του και θα επανασχεδίαζε τον εαυτό του με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έμεναν πίσω», όπως είπε.

Ειδικοί και μη, εμφανίζονται διχασμένοι πάνω στο ζήτημα αυτό. Αρκετοί είναι πιο αισιόδοξοι και λιγότερο επιφυλακτικοί, όμως άλλοι συμμερίζονται τις ανησυχίες του Χώκινγκ, όπως ο Έλον Μασκ, δημιουργός της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Spaxe X, ο οποίος προ ημερών, στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, προειδοποίησε, ότι «η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Χώκινγκ βασίζει την ίδια του τη ζωή στις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και η εξελιγμένη τεχνολογία. Καθώς πάσχει από πλάγια μυατροφική σκλήρυνση και μπορεί πλέον να κινήσει μόνο τα μάτια και ορισμένους μυς του προσώπου του, ο επιστήμονας χρησιμοποιεί μια συσκευή που έχει αναπτυχθεί ειδικά γι’ αυτόν από την Intel για να μπορέσει να μιλήσει.

Οι δηλώσεις του Χώκινγκ έγιναν στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου λογισμικού που ανέπτυξε για τη συσκευή ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός, καθώς η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Μάλιστα το λογισμικό θα είναι διαθέσιμο δωρεάν ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλους ασθενείς.

Η νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί πλέον ο κ. Χώκινγκ βασίζεται στις “μηχανές που μαθαίνουν” μια από τις βασικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.