Τους λόγους που καθιστούν τη μεσογειακή δίαιτα “υγιεινή” διατροφική επιλογή διακρίβωσαν αμερικανοί και βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ Ήτον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μυστικό κρύβεται στη χημική αντίδραση ανάμεσα στα ακόρεστα λίπη του παρθένου ελαιολάδου και τα νιτρικά άλατα των λαχανικών.
Τα νιτρικά λιπαρά οξέα που προκύπτουν από τη χημική αντίδραση θεωρείται ότι αντιμετωπίζουν την υπέρταση εμποδίζοντας την επενέργεια του ενζύμου εποξείδιο της υδρολάσης.
Το ίδιο χημικό αποτέλεσμα ενδέχεται να
έχει ο συνδυασμός λαχανικών με ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ελαιόλαδο, πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια και φυτικά λίπη και λιγότερο κόκκινο κρέας, βούτυρο ή άλλα ζωικά λίπη.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS και εν μέρει χρηματοδοτείται από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Οι πρώτες δοκιμές διενεργήθηκαν σε ποντίκια. Ωστόσο, η παρουσία του ίδιου ενζύμου στους ανθρώπους κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του οργανισμού μας.
Όπως δήλωσε στο BBC ο Φίλιπ Ήτον, «πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».
Επίκεινται σχετικές κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.