det_Pelargoi2

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Προβληματισμοί με την αποδέσμευση γης των Βάσεων

Προσοχή στις ζώνες προστασίας της φύσης

 det_Pelargoi2

Εύλογο είναι να γεννιούνται προβληματισμοί από την πρόσφατη συμφωνία για αποδέσμευση γης, με δυνατότητα πολεοδομικής ανάπτυξης εντός των βρετανικών βάσεων, αφού ο φόβος οικιστικής επέκτασης σε προστατευμένες ζώνες δεν μπορεί εύκολα να παραβλευθεί. Το ζητούμενο είναι ένα και επιτακτικό: να διατηρηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα και η οικολογική αξία της χερσονήσου Ακρωτηρίου. Καμία ανοχή σε άλλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και αντικατάσταση του πρασίνου από μπετόν!

Σε αυτές τις ξεκλειδωμένες περιοχές, όπου υπάρχουν ζώνες προστασίας της φύσης, η όποια ανάπτυξη θα πρέπει να γίνει με αυστηρότατη τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών και νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο όποιος προγραμματισμός ανάπτυξης θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα την αποφυγή περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και καθορισμός του μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή αφού καθοριστούν οι προστευμένες ζώνες πριν δοθεί οποιαδήποτε οικιστική άδεια. Φυσικά για την τήρηση όλων αυτών απαιτείται διαφάνεια, απαιτείται δημόσια διαβούλευση, ισχυρή αντίσταση απένατι στις όποιες πιέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών της γης, που τυχόν θα ζητήσουν τη χαλάρωση των περιορισμών.

Γνωρίζουμε πλέον τα επώδυνα αποτελέσματα των στρατηγικών ανάπτυξης στο όνομα του πλούτου και μόνο. Λάθος σοβαρό είναι να συνδέεται ο όρος ‘Ανάπτυξη’ με τη στενή έννοια της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενός ‘βασικού μισθού’ και κερδών από βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Απαιτείται η δημιουργία αξίας για τον τόπο, τον άνθρωπο, τις επιχειρήσεις και το κράτος μας, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους με σεβασμό. Εξάλλου το φυσικό μας περιβάλλον είναι κοινωνικό αγαθό και πόρος μαζί.

Η οικολογική αξία της Χερσονήσου του Ακρωτηριού θεωρείται ανεκτίμητη. Μια κακοδιαχείριση της περιοχής θα επιφέρει αναπόφευκτες συνέπειες πάνω σε πολλά είδη μεταναστευτικών υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών, τα οποία χρησιμοποιούν την περιοχή ως δίοδο για την τροφοδοσία τους στις ακτές, ενώ παράλληλα θα επηρεαστεί και η υδρολογία της περιοχής. Ανάμεσα στις Βρετανικές Βάσεις είναι και η εξαιρετικά σημαντική οικολογικά και περιβαλλοντικά περιοχή της λίμνης Ακρωτηρίου και είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε το τι περιλαμβάνει η συμφωνία και πως αυτή θα επηρεάσει αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή. Επίσης κάθε χρόνο η περιοχή προσελκύει εκατοντάδες πτηνοπαρατηρητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Σημαντική είναι και η αρχαιολογική αξία της περιοχής. Κατ’ ακρίβεια η πιο παλιά αρχαιολογική περιοχή της Κύπρου, στον αετόκρεμμο είναι απο το 12.000 πχ και υπάρχουν πάνω από 1000 τάφοι που έχουν εντοπιστεί.

Για το καλό όλων μας είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τους φυσικούς πόρους και να βάλουμε τέλος στην υπερεκμετάλλευση τους, αναγνωρίζοντας την αξία του οικοσυστήματος.

[Πράσινη Ασπίδα – Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ]