Στις αρχές Ιανουαρίου η πολική δίνη που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε πολλούς να αναρωτηθούν πώς είναι δυνατόν να υπερθερμαίνεται ο πλανήτης όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα.
Παρά το πολικό ψύχος
που κυριολεκτικά πάγωσε τις κεντρικές και ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) έδειξαν ότι ο Δεκέμβριος του 2013 ήταν ένας από τους θερμότερους μήνες στα χρονικά.
Συνδυαστικά, η μέση θερμοκρασία σε χερσαίες και θαλάσσιες επιφάνειες κατά το Δεκέμβριο ήταν η τρίτη υψηλότερη για αυτό το μήνα του έτους από το έτος 1880 που υπάρχουν καταγεγραμμένες, συστηματικές μετρήσεις με 0,64 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο των 12,2 βαθμών Κελσίου κατά τον 20ο αιώνα.
Ακόμα και εάν εξαιρέσουμε τους ωκεανούς, ο Δεκέμβριος του προηγούμενου έτους μαζί με αυτόν του 1998 ήταν ο πέμπτος θερμότερος με 1,16 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο.
Στην επιφάνεια των ωκεανών, ήταν ο έβδομος θερμότερος με 0,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, όπως συνέβη το 2004.
Μπορείτε να δείτε την ιστορία των θερμοκρασιακών ανωμαλιών στη Γη από το 1880 και μετά στον παραστατικό χάρτη που ανέπτυξε η NASA: http://youtu.be/9pXFkPTomCI
—Το σύνδρομο της “κοντής” ανθρώπινης μνήμης
Ένα διαδικτυακό κόμικ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα xkcd.com περιέγραψε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη του ανθρώπου τον κάνει να ξεχνά και να επαναπροσδιορίζει αυτό που νοείται -ή που κάποτε γινόταν αντιληπτό- ως κανονικότητα.
Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 28 ετών δεν έχουν ζήσει ούτε ένα μήνα με μέση παγκόσμια θερμοκρασία χαμηλότερη του μέσου όρου.
Αυτό που φαντάζει στα μάτια τους ως κανονικότητα είναι επί της ουσίας κομμάτι μιας μη κανονικής μακροπρόθεσμης πλέον τάσης. Με άλλα λόγια οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα προκάλεσαν τεράστια εντύπωση στους νέους κατοίκους ενός πλανήτη που υπερθερμαίνεται.
Ο μόνος τρόπος να εξάγουμε συμπεράσματα είναι να μελετήσουμε τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις σε βάθος χρόνου και να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει σε παγκόσμιο και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.
Άλλωστε, ενώ στις ΗΠΑ πάγωναν από το κρύο, πρωτοφανής καύσωνας στην Αυστραλία έκανε τις νυχτερίδες να πέφτουν από τα δέντρα σαν κοτόπουλα και τα καγκουρό να καταρρέουν.
Εκεί, στις 16 Ιανουαρίου στη βορειοδυτική Αυστραλία καταγράφηκαν θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών Κελσίου.