Μια νέα έρευνα έδειξε ότι το 97% των μελετημένων ειδών αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό σε “περασμένη” ηλικία.
Είναι γνωστό πως τα περισσότερα όντα -συμπεριλαμβανομένου
και του ανθρώπου- έχουν μια έκρηξη ανάπτυξης όταν είναι μικρά, ενώ στη συνέχεια αυτό επιβραδύνεται και σταματάει εντελώς. Στα δέντρα όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Nature έδειξε ότι τα παλαιότερα δέντρα “μεγαλώνουν” γρηγορότερα από ό,τι τα νεότερα σε ηλικία. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, διότι έρχεται σε αντίθεση με μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα μεγάλα δέντρα δεν είναι τόσο παραγωγικά όσο τα μικρά, σχετικά με την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Οι ερευνητές εξέτασαν 403 τροπικά και εύκρατα είδη δέντρων και διαπίστωσαν ότι το 97% αυτών αναπτύσσεται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς μεγαλώνοντας.
Τα “ηλικιωμένα” δέντρα δεν δρουν απλώς ως γερασμένες δεξαμενές του άνθρακα, αλλά “φτιάχνουν” μεγαλύτερες ποσότητες σε σύγκριση με τα μικρότερα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι, σε ακραίες περιπτώσεις, ένα μεγάλο δέντρο μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να προσθέσει την ίδια ποσότητα άνθρακα στο δάσος, όση περιέχει ένα ολόκληρο μεσαίου μεγέθους δέντρο.
Ακόμα και τα δέντρα που δεν ψηλώνουν, αλλά μεγαλώνουν στο μήκος, καταφέρνουν να μετατρέψουν πιο γρήγορα το διοξείδιο του άνθρακα σε ξύλο με αυξανόμενους ρυθμούς.
Η μελέτη αυτή ήταν μια συνεργασία 38 επιστημόνων από όλο τον κόσμο και βασίστηκε σε 673.046 μεμονωμένα δέντρα χρησιμοποιώντας πληροφορίες 80 και άνω χρόνων.