Με επιτυχία ο θεσμός των Κοινωνικών Ιατρείων
Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντελώς δωρεάν
Του Πάμπου Ευσταθίου
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης οδήγησαν αρκετούς συμπολίτες μας στην ανέχεια, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και τα βασικότερα για τη διαβίωσή τους, όπως είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με γνώμονα αυτό διάφορες ευαισθητοποιημένες οργανώσεις εδώ και μήνες έχουν κτίσει ένα κοινό μέτωπο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, με στόχο να παρέχουν σε όσους το έχουν ανάγκη αφιλοκερδώς τη βοήθειά τους. Σε αυτές τις οργανώσεις ανήκει εδώ και ένδεκα μήνες η Οργάνωση Εθελοντές Ιατροί Κύπρου, που λειτούργησε με επιτυχία Κοινωνικά Ιατρεία σε όλες τις πόλεις, με στόχο να παρέχεται σε άπορους συμπολίτες μας πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντελώς δωρεάν. Μάλιστα, επειδή ο αριθμός των άπορων ασθενών αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, η Οργάνωση ήρθε σε συνεννόηση και με ιδιώτες γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που δεν προσφέρονται στα Κοινωνικά Ιατρεία, αλλά και με Χημεία, στα οποία παραπέμπει αριθμό ασθενών για περισσότερες εξετάσεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα και το ενδεχόμενο, αν παραστεί ανάγκη, να αυξήσει και τον αριθμό των υφιστάμενων Κοινωνικών Ιατρείων.
Η «ΠΑ» βρέθηκε στο Κοινωνικό Ιατρείο της Οργάνωσης που βρίσκεται στη Λεμεσό, συγκεκριμένα στο κτήριο της Κλινικής Χρυσοβαλάντου, στην οδό Ιερού Λόχου 6, στην περιοχή Κάψαλος, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον υπεύθυνο του “Ιατρείο της Αγάπης”, Δρ. Ανδρέα Προκοπίου. Μας υποδέχθηκε, με εγκαρδιότητα και πλατύ χαμόγελο και μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της προσπάθειας που γίνεται κάθε σαββατοκύριακο στο Ιατρείο της Λεμεσού.
Ο υπεύθυνος στο Κοινωνικό Ιατρείο Λεμεσού, Δρ. Ανδρέας Προκοπίου.
Τα κριτήρια
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο γιατρός Προκομπίου μάς ανέφερε πως τα Κοινωνικά Ιατρεία της Οργάνωσης εργάζονται κυρίως κάθε Σάββατο και Κυριακή, ενώ κάποια εργάζονται και καθημερινά. Σε κάθε ιατρείο, είπε, υπάρχει ένας γιατρός και ένας νοσηλευτής. «Εξετάζουμε ενήλικες άνεργους ή χαμηλοεισοδηματίες, συνταξιούχους και παιδιά κάθε ηλικίας. Αρχικά είχαμε βάλει κάποια κριτήρια. Και ζητούσαμε από όσους επισκέπτονταν τα Κοινωνικά Ιατρεία εάν ήταν άνεργοι την κάρτα ανεργίας τους για να το επιβεβαιώσουμε και από τους χαμηλοεισο δηματίες στοιχεία της τελευταίας μισθοδοσίας τους. Ωστόσο, πλέον, αυτό δεν γίνεται αφού η εμπειρία μάς δίδαξε πως όσοι απευθύνονται κοντά μας είναι όντως όσοι το έχουν ανάγκη. Επομένως όποιος έρθει δεν θα του πούμε όχι, γιατί για να έρθει σημαίνει ότι έχει την ανάγκη. Το μόνο κριτήριο το οποίο είχαμε βάλει από την αρχή και το τηρούμε μέχρι στιγμής είναι η κατοχή ταυτότητας», συμπλήρωσε ο Υπεύθυνος του Δικτύου των Ιατρείων Αλληλεγγύης.
Αναφορικά με τον αριθμό των ασθενών που επισκέπτονται το Κοινωνικό Ιατρείο, ο κ. Προκοπίου μάς ανέφερε πως αρχικά ο αριθμός των ασθενών που κατέφευγαν στο Ιατρείο ήταν μικρός, όμως, όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και αυξάνεται ενώ αναμένεται πως θα αυξηθεί κι άλλο. «Κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η εισαγωγή των νέων τελών στα δημόσια νοσηλευτήρια και κατά δεύτερον αναμένουμε αύξηση του αριθμού των ασθενών λόγω της εποχικότητας και των ασθενειών που παρουσιάζονται τον χειμώνα», εξήγησε ο κ. Προκοπίου.
Πλήρως εξοπλισμένα
Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των Κοινωνικών Ιατρείων, ο Υπεύθυνος του Ιατρείου Αλληλεγγύης Λεμεσού ανέφερε στην εφημερίδα μας πως σε αυτά υπάρχουν όλα τα αναγκαία μηχανήματα, όπως καρδιογράφος, υπερηχογράφος, που μπορούν να εξετάσουν καρδιά και κοιλιά, ζαχαρόμετρα, πιεσόμετρα, απινιδωτής, συστήματα διασωλήνωσης και οξυγόνα εάν παραστεί ανάγκη. «Σε περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνουν εξειδικευμένες εξετάσεις και δεν έχουμε τα απαραίτητα μηχανήματα, αποστέλλουμε τους ασθενείς σε ιδιώτες συναδέλφους μας οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Βέβαια για να αποσταλεί από εμάς κάποιος σε ειδικό, όπως χειρουργό ή νευρολόγο, εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για ακριβή διάγνωση και αν χρειαστεί εξειδικευμένη διάγνωση, τότε παραπέμπουμε τους ασθενείς μας σε συναδέλφους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πέραν, όμως, των γιατρών άλλων ειδικοτήτων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, έχουμε έρθει σε επαφή και συνεννόηση και με διάφορα χημεία όπου παραπέμπουμε ασθενείς για αναλύσεις. Τα χημεία αυτά χρεώνουν τους ασθενείς με ένα συμβολικό ποσό, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον ασθενή. Παράλληλα συνεργαζόμαστε και με ακτινολογικά εργαστήρια όπου παραπέμπουμε, εάν παραστεί ανάγκη, ασθενείς για διάφορες ακτινογραφίες που κρίνουμε ότι είναι αναγκαίες για καλύτερη διάγνωση», συνέχισε ο κ. Προκοπίου.
Ερωτηθείς κατά πόσο γίνονται σκέψεις για επέκταση του θεσμού, ο κ. Προκοπίου, είπε: «Ήδη είμαστε διευρυμένοι, μιας και έχουμε επεκταθεί παγκύπρια πλέον, αλλά δεν το αποκλείουμε. Αν στους επόμενους μήνες διαπιστώσουμε πως ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στα υφιστάμενα Κοινωνικά Ιατρεία, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε κι άλλα Ιατρεία ακόμη και στην ίδια πόλη. Στόχος μας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και προς αυτή την κατεύθυνση εάν παραστεί ανάγκη θα δημιουργήσουμε κι άλλα Ιατρεία, γιατί δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αφήσουμε τους συμπολίτες μας αβοήθητους».
Η ποιότητα
«Πολλές φορές μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι επειδή είναι δωρεάν και εθελοντική η περίθαλψη τότε ίσως να μη δίνεται και η απαιτούμενη προσοχή. Αυτό δεν πρέπει να περνά από το μυαλό κανενός, επειδή οι άνθρωποι που ασχολούνται με την προσφορά είναι άνθρωποι καταρτισμένοι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα του κόσμου, αλλά και την ψυχολογία του ασθενή», ανέφερε ο κ. Προκοπίου. «Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να είμαστε ακόμη καλύτεροι στις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουμε, γιατί δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι υποτιμούμε τον ασθενή ή ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε επιπόλαια. Κάθε άλλο, είναι μια συνειδητή προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει με πολλούς φίλους και συναδέλφους. Και βέβαια εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και την Ελένη Θεοχάρους, η οποία ήταν ο πυρήνας αυτής της προσπάθειας», συμπήρωσε.
Τα Ιατρεία
Στη Λευκωσία το Κοινωνικό Ιατρείο στεγάζεται στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, στην πάροδο των Μύλων Μιτσίδη, δίπλα από το τέμενος ταχτ-Ελ-Καλέ, και δέχεται ασθενείς κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 9 το πρωί έως και τις 3 το απόγευμα (τηλ. επικοινωνίας: 22452390). Στη Λεμεσό το Ιατρείο στεγάζεται στην Κλινική Χρυσοβαλάντου, και είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 9.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι (τηλ. επικοινωνίας: 25334895). Στην Πάφο στεγάζεται στο Οίκημα Συνδέσμου Καρδιοπαθών Πάφου, Νίκου Μούντη 5, Γραφείο 101, Δασούδι, και λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις εννέα το πρωί έως τις τρεις το μεσημέρι (τηλ. επικοινωνίας: 26222885). Τέλος, το Κοινωνικό Ιατρείο Πόλης Χρυσοχούς στεγάζεται στο Οίκημα Συμβουλίου Κοινωνικής Ευημερίας, Αποστόλου Ανδρέα 1, και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, από τις τρεις έως τις έξι το απόγευμα (τηλ.: 99393226).
Γενικές Πληροφορίες
Σημειώνεται πως τα Κοινωνικά Ιατρεία της Οργάνωσης Εθελοντές Γιατροί-Κύπρος έχουν τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Μαρτίου 2013 για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής κρίσης. Στα ιατρεία μπορεί να προσέρχονται όλοι οι άνεργοι, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι καθώς και όλα τα παιδιά κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, αφού τα Δημόσια Ιατρεία της περιοχής τους στα οποία θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν ως δικαιούχοι είναι κλειστά. Προσφέρονται υπηρεσίες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Καρδιολογίας και Παιδιατρικής. Δεν προσφέρονται υπηρεσίες που αφορούν περιστατικά τραυματιολογίας όπως κακώσεις, τραύματα ή κατάγματα. Η εξέταση και η φαρμακευτική αγωγή παρέχονται δωρεάν.