[Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ]
Δηλητηριάσεις ζώων – μια καθημερινότητα
Η εσκεμμένη δηλητηρίαση ζώων είναι πράξη παράνομη και τιμωρείται αυστηρά από το Νόμο. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου «απαγορεύεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο εσκεμμένα και χωρίς εύλογη αιτία να χορηγεί ή να προμηθεύει ή να επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια οποιουδήποτε δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σε οποιοδήποτε ζώο ή να προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο».
Δυστυχώς, οι δηλητηριάσεις ζώων στην Κύπρο είναι μια καθημερινότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν φρικτό θάνατο δεκάδες ζώα. Ένα μεγάλο “γιατί;” προκύπτει απ’ αυτή την απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά, καθώς και το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτό το πολύπλοκο θέμα.
Οι συχνότερες αιτίες που κρύβονται πίσω από την δηλητηριάση ζώων αποτελούν:
• Τα προβλήματα κοινής ησυχίας που προκαλούν τα αδέσποτα ή και τα δεσποζόμενα κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας.
• Οι προσωπικές διαφωνίες γειτόνων που ενοχλούνται απ’ την παρουσία αδέσποτων αλλά και από τα δεσποζόμενα των οποίων οι ιδιοκτήτες πολλές φορές φέρονται ανεύθυνα (π.χ. αφήνουν το σκύλο τους μόνιμα δεμένο στο μπαλκόνι ή στη ταράτσα, δεν μαζεύουν τα περιττώματά τους κ.α.)
• Η ραγδαία και υπερβολική αύξηση του πληθυσμού αδέσποτων σε μία περιοχή και η ταυτόχρονη απουσία προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων από το Δήμο.
•οι επιθέσεις άγριων ζώων, σε οικόσιτα, παραγωγικά ζώα (π.χ. αλεπούδες σε κότες) και τέλος σε αγροτικές περιοχές διάφοροι κτηνοτρόφοι μπορεί να ισχυριστούν ότι αδέσποτα σκυλιά επιτίθενται στα κοπάδια τους.
Δυστυχώς, πάντα υπάρχει κάποιος λόγος γι’ αυτές τις συμπεριφορές. Συχνά η μόνη αιτία είναι η αντιπάθεια των ανθρώπων απέναντι στα ζώα. Τίποτα από αυτά όμως δεν δικαιολογεί τον τερματισμό της ζωής ενός ζώου με τόσο οδυνηρό και αγωνιώδη θάνατο.
Παρά την υποχρέωση της αστυνομίας να ασκήσει διώξη, αυτό συχνά δεν γίνεται, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Οι γείτονες και οι ντόπιοι μπορεί να έχουν τις υποψίες τους… ή ακόμα και μαρτυρίες αλλά στις μικρή κοινωνία της Κύπρου αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στραφούν εναντίον γειτόνων και συγχωριανών, πράγμα δύσκολο.
Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Πράσινη Ασπίδα καταδικάζει τις δηλητηριάσεις και τα κρούσματα κακομεταχείρισης ζώων. Οι θανατώσεις και οι βάρβαροι τρόποι με τους οποίους συμπολίτες μας επιλέγουν να συμπεριφέρονται σε ζώα είναι καταδικαστέα και προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Συγχρόνως είναι το λιγότερο απαράδεκτο σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος, η οποία υποτίθεται ότι ακολουθεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη στιγμή που σε άλλες χώρες μέλη υπάρχει τόση μεγάλη ευαισθησία στα θέματα των ζωών, να μετρά τέτοιου είδους απώλειες.
Επιβάλλεται επιτέλους η αστυνομία να προχωρήσει με αποφασιστικές ενέργειες. Η ηγεσία της ας επισπεύσει το θέμα του διορισμού των ειδικών αστυνομικών – σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζει η Κυβέρνηση – οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με τη διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων. Η «αστυνομία των ζώων» θα μπορούσε να χειριστεί αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.
Όμως δεν είναι αρκετό μόνο αυτό. Πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα, που να αποσκοπούν: α)στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών ζώων ώστε να είναι υπεύθυνοι, β)στην εισαγωγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων προαγωγή της ζωοφιλίας στα σχολεία, γ) στην εφαρμογή προγραμμάτων Περισυλλογής, Στείρωσης και Επαναφοράς στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων .
Αυτές είναι μέθοδοι που θα οδηγήσουν σε μια μακροχρόνια,ανθρωπιστικά και ηθικά αποδεκτή λύση του προβλήματος.