Η συνέχιση του αποχετευτικού της Σολέας σημαίνει νέες θέσεις εργασίας
Γράφει ο Παντελής Σοφοκλέους
Πολιτικός Μηχανικός/Μηχανικός Περιβάλλοντος
Εκπρόσωπος Τύπου Πράσινης Ασπίδας
Όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις προσπάθησαν και προσπαθούν να φέρουν ξένους επενδυτές. Δεν είναι ευκολότερο να πείσουμε τους “δικούς μας“ επιχειρηματίες να επενδύσουν στην “Πατρίδα“ τους; Μας λένε, ότι διοχετεύτηκαν τον τελευταίο καιρό 20 δις ευρώ προς το εξωτερικό. Το στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι: πως πείθουμε (με καλούς – πολύ καλούς όρους) να επενδύσουν τα χρήματα τους στην κυπριακή εγχώρια αγορά. Επομένως χρήματα υπάρχουν για επενδύσεις. Και πάρα πολλά…
Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Τεχνολογίας , Δρ Philipp Rösler ανέφερε στις 23-10-2013 τα εξής: “Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάπτυξης. υποστηρίζοντας ότι ο πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι εγχώριες οικονομικές δυνάμεις. Οι γερμανικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην παραγωγή και στις κατασκευές κτιρίων, ούτως ώστε η απασχόληση και τα εισοδήματα να συνεχίζουν να αυξάνονται αισθητά με προορισμό την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το έτος 2013 δημιουργήθηκαν 235.000 και για το 2014 αναμένονται ακόμη 180.000 θέσεις εργασίας. Οι πραγματικές καθαρές αποδοχές και οι μισθοί ανά εργαζόμενο αυξήθηκαν κατά 0,6 το 2013 και το 2014 κατά 0,9 %. (βλ. Ανακοίνωση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών και τεχνολογίας). Διαπιστώνεται δε, ότι οι γερμανοί επιχειρηματίες επενδύουν τα κέρδη των επιχειρήσεων στη Γερμανία.
Θα παρουσιάσω ένα απλό παράδειγμα το πώς ένας κύπριος επιχειρηματίας θα μπορούσε να επενδύσει στην περιοχή Σολέας και πόσες θέσεις εργασίας άμεσα μπορούν να δημιουργηθούν.
Τα κεντρικά αποχετευτικά συστήματα κατασκευάζονται για τη διοχέτευση των υγρών λυμάτων και με μια βιομηχανοποιημένη επεξεργασία των θα μπορούσε πλέον το πεντακάθαρο ανακυκλωμένο νερό να επαναχρησιμοποιείται στη γεωργία. Με αυτή την επένδυση προστατεύονται τα υπόγεια και επιφανειακά νερά μας, αφού σήμερα διοχετεύονται τα υγρά λύματα λόγω μη ικανοποιητικής απορροφητικότητας του εδάφους στα παρακείμενα ρυάκια.
Το Αποχετευτικό Σύστημα Συμπλέγματος Σολέας αποτελείται από τέσσερις κατασκευαστικές συμβάσεις, τα οποία περιλαμβάνουν
- το αποχετευτικό δίκτυο στην Κακοπετριά και Γαλάτα
- το δίκτυο Καλλιάνα- Σινά Όρος- Τεμβριά- Ευρύχου
- τον αγωγό μεταφοράς από τις κοινότητες προς το βιολογικό σταθμό
- και τη μελέτη- κατασκευή του κοινού Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων και αντλιοστασίων.
Η ολική εκτίμηση δαπάνης του έργου ανέρχεται περίπου στα €22.000.000 και η μέγιστη συνεισφορά που δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. ανέρχεται στα €16 εκ περίπου. Ήδη το κυπριακό Κράτος επένδυσε 4,5 εκ για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην Κακοπετριά και Γαλάτα. Το υπόλοιπο 1,5 εκ. αποπληρώνεται ήδη από τους δημότες των κοινοτήτων ως τέλος αποχετευτικού.
Στα επόμενα 3 χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας:
- Κατασκευή Δικτύου (Σινά Όρος, Καλιάνα, Τεμπριά, Ευρύχου): 60
- Κατασκευή μικρών Αντλιοστασίων: 20
- Κατασκευή μεγάλων Αντλιοστασίων και Βιολογικού Σταθμού: 50
- Οικιακές Συνδέσεις: 150
- Λειτουργία και συντήρηση του συστήματος: 20
Με τη συνέχιση της κατασκευής του κεντρικού αποχετευτικού συστήματος της Σολέας στηρίζονται κυρίως επίσης οι κύπριοι επιχειρηματίες των λατομείων, υλικών οικοδομής, σωλήνων, φρεατίων. Και τα μπακάλικα, καφενεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, βενζινάδικα της περιοχής θα έχουν τα ανάλογα εισοδήματα.
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποταμιεύσει τα 16 εκ. ευρώ, εάν και εφόσον κατασκευαστεί ολόκληρο το έργο και λειτουργήσει ο βιολογικός σταθμός. Επομένως η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τα υπόλοιπα απαιτούμενα χρήματα από κύπριους επιχειρηματίες με πολύ καλούς όρους.
Χαλάλι του Κύπριου επιχειρηματία, αφού με την κατασκευή και λειτουργία του συστήματος θα
- -θα προστατευτεί το φυσικό μας περιβάλλον
- -παραμένουν τα χρήματα στους ΤΟΠΑΚΕΣ και θα επενδύονται
- -θα στηριχθεί έμπρακτα η ύπαιθρος
- -παραμένουν οι τόπακες στα χωριά τους
- -θα στηριχθεί η φιλοσοφία της αποκέντρωσης
Και καταληκτικά θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η μη λειτουργία του βιολογικού σταθμού μέχρι το τέλος του 2015 σημαίνει χάσιμο των 16 εκ. και πρόστιμο…