Τρεις σταθμοί στην Ανταρκτική εκκενώνονται λόγω του αμερικανικού «λουκέτου»

by

usa
 Μέχρι το Νότιο Πόλο φτάνουν οι επιπτώσεις από το λουκέτο στο αμερικανικό Δημόσιο. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ έδωσε εντολή για την εκκένωση και των τριών αμερικανικών σταθμών στην Ανταρκτική, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα σε σημαντικές, μακρόχρονες έρευνες.
 
Αστρονομία, κλιματική αλλαγή, σωματιδιακή φυσική και βιολογία είναι ορισμένα από τα αντικείμενα των ερευνών στο σταθμό «ΜακMούρντο», τη μεγαλύτερη από τις τρεις βάσεις, καθώς και το σταθμό «Άμουδσεν-Σκοτ» στο Νότιο Πόλο και «Πάλμερ» στην Ανταρκτική Χερσόνησο.
 
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (NSF) δαπανά σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για τους τρεις σταθμούς, στους οποίους ταξιδεύουν περίπου 1.200 επιστήμονες από τον Οκτώβριο μέχρι το Φεβρουάριο, όταν ο καιρός είναι καλός στο Νότιο Ημισφαίριο.
 
Η διαχείριση των σταθμών έχει ανατεθεί στην εταιρεία Lockheed Martin, η οποία έχει λάβει κονδύλια που επαρκούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
 
Ορισμένα από τα ερευνητικά προγράμματα θα ήταν αδύνατο να ξαναρχίσουν ακόμα και αν υπάρξει λύση στο Κογκρέσο για το λεγόμενο shutdown.
 
«Αν χάσουμε τη σεζόν θα τα χάσουμε όλα οριστικά», διαμαρτυρήθηκε ο Χιου Ντάκλοου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, υπεύθυνος του εικοσαετούς προγράμματος παρακολούθησης των πιγκουίνων Pygoscelis adeliae, των οποίων ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί κατά 95% τα τελευταία χρόνια.
 
Η εκκένωση των αμερικανικών σταθμών, στους οποίους θα παραμείνει μόνο ένα ολιγάριθμο προσωπικό ασφαλείας, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις ερευνητικές βάσεις και άλλων χωρών στην Ανταρκτική. 
 
Η νεοζηλανδική βάση «Σκοτ» και o γαλλο-ιταλικός σταθμός «Concordia» εξαρτώνται από το παγωμένο διάδρομο τροχοδρόμησης του σταθμού «ΜακΜούρντο» για τις μετακινήσεις του προσωπικού τους.