Τζεφ Μπέζος vs Έλον Μασκ για την εξέδρα εκτόξευσης του Νιλ Άρμστρονγκ

by

                                                                       bezos-vs-mask

Δύο μεγιστάνες του Διαδικτύου, αποφασισμένοι να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στο ιδιωτικοποιημένο Διάστημα, ερίζουν για το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο της εξέδρας 39A στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, από την οποία εκτοξεύτηκε το 1969 η αποστολή Apollo 11 που μετέφερε τον Νιλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη.

Έπειτα από τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της, η NASA σχεδιάζει να αναθέσει σε ιδιώτες τη συντήρηση και διαχείριση της εξέδρας, η οποία κοστίζει 100.000 δολάρια το μήνα.

Ο ανάδοχος προγραμματιζόταν να έχει ανακοινωθεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, η διαδικασία όμως καθυστερεί λόγω της διαμάχης ανάμεσα στον Τζεφ Μπέζος και τον Έλον Μασκ.

Ο Μασκ, συνιδρυτής του PayPal και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors, ίδρυσε πριν από 11 χρόνια την εταιρεία SpaceX, η οποία ήδη πραγματοποιεί για λογαριασμό της NASA αποστολές ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με την κάψουλα Dragon.



Ο Μπέζος, ιδρυτής του Amazon.com, δημιούργησε το 2000 την αντίστοιχη εταιρεία Blue Origin, η οποία αναπτύσσει ένα επαναχρησιμοποιούμενο όχημα υποτροχιακών πτήσεων με την ονομασία New Shepherd. Ένα μικρότερο δοκιμαστικό σκάφος εκτοξεύτηκε με επιτυχία το 2006, ενώ ένα δεύτερο καταστράφηκε το 2011.

Η SpaceX του Έλον Μασκ διαθέτει ήδη δύο σημεία εκτόξευσης για τον πύραυλό της Falcon: μία στη βάση της πολεμικής αεροπορίας στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και μία ακόμα στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια.

Σχεδιάζει επίσης να κατασκευάσει μια ιδιόκτητη εγκατάσταση εκτοξεύσεων, πιθανώς στο Τέξας, και θέλει να αποκτήσει την εξέδρα 39A της NASA για τις αποστολές της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Blue Origin κατέθεσε πριν από δύο εβδομάδες ένσταση στην αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της SpaceX για την εξέδρα 39Α τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης.

Από την πλευρά της η SpaceX διευκρίνισε ότι, εφόσον κερδίσει το συμβόλαιο, το οποίο έχει πενταετή διάρκεια, δεν θα είχε πρόβλημα να χρησιμοποιείται η πλατφόρμα και από άλλες εταιρείες.

«Δεν βλέπω να χρησιμοποιείται η πλατφόρμα από κάποιον άλλο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε ο Μασκ στο Reuters. «Είναι ελαφρώς ανόητο, δεδομένου ότι η Βlue Origin δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα υποτροχιακή πτήση, πόσο μάλλον πτήση σε τροχιά» είπε δηκτικά.

Η διαμάχη αναμένεται τώρα να επιλυθεί στις 12 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ένσταση της Blue Origin.

Η εταιρεία του ΤΖεφ Μπέζος έχει πάντως την υποστήριξη της United Launch Alliances, μιας συνεργασίας ανάμεσα στη Lockheed Martin και της Boeing, των οποίων το μονοπώλιο στις εκτοξεύσεις αμερικανικών στρατιωτικών δορυφόρων απειλείται από την SpaceX.