Μια σπάνια επίθεση χρυσαετού σε νεαρό ελάφι κατέγραψε κάμερα για την παρακολούθηση απειλούμενων τίγρεων Σιβηρίας.
Το ελάφι (Cervus nippon) βρέθηκε νεκρό τον Δεκέμβριο του 2011 από μια ερευνήτρια που είχε κατασκηνώσει κοντά στην κάμερα παρακολούθησης, η οποία κατέγραφε τη ζωή των τίγρεων στο καταφύγιο της επαρχίας Lazovsky στη Ρωσία.
Η ερευνήτρια Linda Kerley, από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, αμέσως αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά καθώς πλησίαζε το νεκρό ελάφι.
«Δεν υπήρχαν ίχνη μεγάλου σαρκοβόρου ζώου στο χιόνι και φαινόταν σαν το ελάφι να έτρεχε και ξαφνικά να σταμάτησε και να πέθανε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ερευνήτρια, που είναι επικεφαλής του προγράμματος για την παρακολούθηση των τίγρεων στο ρωσικό καταφύγιο.
«Μόνο όταν γυρίσαμε στη βάση κοίταξα τις εικόνες από την κάμερα κατάφερα να ενώσω τα κομμάτια του παζλ. Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου», προσέθεσε.
Η κάμερα έχει καταγράψει σε τρείς φωτογραφίες δυο δευτερόλεπτα της επίθεσης, ωστόσο φαίνεται ξεκάθαρα πως ένας χρυσαετός (Aquila chrysaetos) ορμά στην πλάτη ενός νεαρού ελαφιού.
«Αξιολογώ αιτίες θανάτου των ελαφιών στη Ρωσία για 18 χρόνια, πρώτη φορά όμως βλέπω κάτι τέτοιο», τόνισε η ερευνήτρια.
Ο χρυσαετός μπορεί να φτάσει σε βάρος τα 5,4 κιλά και το άνοιγμα των φτερών του τα 2,3 μέτρα. Αν και συνήθως δεν επιτίθεται σε ελάφια, το αρπακτικό είναι γνωστό για τις επιθέσεις του σε μεγάλα ζώα.
«Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι γεμάτη αναφορές για επιθέσεις χρυσαετών σε διαφορετικά ζώα παγκοσμίως. Επιτίθενται σε ζώα μικρά όπως οι λαγοί μέχρι σε κογιότ και ελάφια. Μάλιστα το 2004 ένας αετός επιτέθηκε σε μια νεογέννητη καφέ αρκούδα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο Jonathan Slaght από την Εταιρεία Διατήρησης Άγριας Ζωής.
Η σπάνια επίθεση του χρυσαετού στο νεαρό ελάφι δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Raptor Research.