Φωτοβολταϊκά Στο Σπίτι Σας
Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε
Τα Φωτοβολταϊκά αναδύονται στις μέρες μας ως μια σημαντική πηγή ενέργειας, λόγω των πολλών περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελειών και την αποδεδειγμένη αξιοπιστία τους. Κάθε επενδυτής μπορεί, εφόσον πληρεί κάποιες λογικές προϋποθέσεις, να επενδύσει στην πράσινη ενέργεια και στον ήλιο, διοχετεύοντας έτσι το ρεύμα που παράγει άμεσα στην ΑΗΚ ή επιλέγοντας ένα αυτόνομο σύστημα που καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της οικέιας του. Τα πώς και τα γιατί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολλά. Εμείς σας παρέχουμε κάποιες διαφωτιστικές απαντήσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τελική σας απόφαση.
Της Μαρίας Αριστείδου
Απόδοση Φ/Β συστήματος
Η απόδοση ενός Φ/Β κρίνεται από την ετήσια παραγωγή σε κιλοβατωρες (kWh) και το κόστος παραγωγής. Σύμωνα με στοιχεία του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών, έναν μη κερδοσκοπικό φορέα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (75%) και από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου (25%), για την Kύπρο ένα Φ/Β σύστημα με βέλτιστη κλίση και βέλτιστο προσανατολισμό παράγει κατά μέσο όρο γύρω στα 1.200-1.6 00 kWh/έτος/kWp. Όμως εδώ πρέπει να τονιστεί ότι γενικά η απόδοση ενός Φ/Β εξαρτάται από συγκεκριμένους παράγοντες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι α)οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής (όσο λιγότερες είναι οι ημέρες της ηλιοφάνειας τόσο χαμηλότερη η απόδοση – για αυτό η Κύπρος δεν μπορεί να ανησυχεί ιδιαίτερα), β) η σωστή κλίση του φωτοβολταϊκού σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο και ο προσανατολισμός τους (η βέλτιστη απόδοση για την Κύπρο επιτυγχάνεται με νότιο προσανατολισμό και κλίση περίπου 30 μοίρες λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας) και γ) η ηλικία των Φ/Β πλαισίων (υπολογίζεται ότι τα πλαίσια έχουν ζωή 25-30 χρόνια με απόδοση τουλάχιστον 80% για τα πρώτα 20 έτη).
Προϋποθέσεις εγκατάστασης
Ανάλογα με την εφαρμογή που επιλέγεται να χρησιμοποιηθεί, τα Φ/Β συστήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Αυτόνομα (μη συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ)
Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενένέργειας που καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου για οικιακή χρήση. Η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μονάδα αποθήκευσης και διαχείρισης της παραγόμενης ενέργειας (μπαταρία) και μετατροπέα του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Ο τύπος αυτός της εγκατάστασης δεν απαιτεί καμία σύνδεση στο δημόσιο δίκτυο. Είναι ιδανικά για εξοχικές κατοικίες απομακρυσμένες από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ.
Συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ
Ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΑΗΚ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Στην περίπτωση αυτή, πουλάμε το ηλιακό ρεύμα που παράγεται από την εγκατάστασή μας στο δημόσιο δίκτυο έναντι μιας ορισμένης τιμής. Δεν χρειάζεται η αποθήκευση της ενέργειας σε μπαταρίες, απαιτείται όμως η εγκατάσταση μετατροπέα. Σύμφωνα με το ΕΓΚΠ, για να εγκατασταθεί ένα Φ/Β σύστημα σε μία κατοικία θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια. Το πρώτο που μας επισημαίνει είναι η ηλιοφάνεια και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Να σημειωθεί ότι στις πεδινές περιοχές ο μέσος αριθμός ωρών ηλιοφάνειας για ολόκληρο το έτος αποτελεί το 75% των ωρών που ο ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα. Σ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ηλιοφάνεια είναι κατά μέσο όρο 11,5 ώρες/μέρα, ενώ το Δεκέμβρη και το Γενάρη που παρατηρείται μεγάλη νέφωση η διάρκεια της ηλιοφάνειας μειώνεται στις 5,5 ώρες την ημέρα. Ακόμα και στις πιο ψηλές περιοχές της οροσειράς του Τροόδους, η μέση ηλιοφάνεια, κατά τους χειμερινούς μήνες -με πολύ μεγάλη νέφωση, είναι περίπου 4 ώρες/μέρα, ενώ τον Ιούνη και τον Ιούλη φτάνει στις 11 ώρες/μέρα. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου η μεγαλύτερη δυνατή ηλιοφάνεια (από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου) στην Κύπρο κυμαίνεται από 9,8 ώρες/μέρα το Δεκέμβρη ως 14,5 ώρες/μέρα τον Ιούνη, ενώ η μέση ημερήσια ηλιακή ακτινοβολία σε οριζόντιο επίπεδο στην Κύπρο εκτιμάται σε 5,4 KWh/m2.
Μία άλλη σημαντική παράμετρος, η οποία αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι η στέγη ή ο χώρος που θα τοποθετηθούν τα πλαίσια. Το ΕΓΚΠ τονίζει ότι η βέλτιστη απόδοση επιτυγχάνεται όταν τα πλαίσια έχουν νότιο προσανατολισμό και βρίσκονται σε γωνία 25-30ο. Αποκλίσεις από το Νότο έως και 45o είναι επιτρεπτές, μειώνουν όμως την απόδοση. Στην περίπτωση επίπεδης στέγης – πολύ συνηθισμένο στην Κύπρο, τα πλαίσια μπορούν να τοποθετηθούν σε κεκλιμένες μεταλλικές βάσεις οι οποίες στερεώνονται στην οροφή. Στην περίπτωση κεκλιμένης στέγης, τα πλαίσια στερεώνονται στα κεραμίδια (σε βάσεις) ακολουθώντας την κλίση της οροφής, η ενσωματώνονται αντικαθιστώντας το οικοδομικό υλικό.
Τέλος, οι σκιάσεις, αποτελούν αρνητική παράμετρο. Είναι σημαντικό για την τοποθέτηση Φ/Β να υπάρχει επαρκής ελεύθερος και ασκίαστος χώρος. Ένα ύψωμα, ένα διπλανό κτίριο, δέντρα, καπνοδόχοι, κεραίες ή άλλα εμπόδια ενδέχεται να δημιουργήσουν σκιάσεις και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό ενός Φ/Β συστήματος, καθώς μπορεί να συντελέσουν στη μείωση της απόδοσής του.
Να σημειωθεί ακόμη ότι μια τυπική εγκατάσταση απαιτεί επιφάνεια περίπου 15m2/kWp. Αν επιλεγεί αυτόνομο σύστημα χρειάζεται επιπλέον, κατάλληλος χώρος, για τα ηλεκτρονικά συστήματα και τους συσσωρευτές. Σε περίπτωση διασυνδεδεμένου συστήματος, η εγκατάσταση θα πρέπει να μην είναι σε μεγάλη απόσταση από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα Φ/Β πλαίσια, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται, ενδέχεται να έχουν σημαντικό βάρος. Έτσι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν η στέγη μπορεί να δεχτεί αυτό το βάρος (πχ. στην περίπτωση τοποθέτησης πάνω σε κεραμίδια). Ωστόσο ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα μαζί με τις βάσεις του ζυγίζει περίπου 15 – 20 kg/m2 και συνήθως δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στα στατικά του κτιρίου.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών
Από τη μέχρι τώρα έρευνα τα φωτοβολταϊκά συστήματα φαίνεται να έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
-Απευθείας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και σε πολύ μικρή κλίμακα
-Μεγάλη διάρκεια ζωής και αξιοπιστία κατά τη λειτουργία. Οι εγγυήσεις που δίνονται από τους κατασκευαστές είναι 20-30 χρόνια καλής λειτουργίας.
-Με τη λειτουργία τους αποφεύγεται η χρήση ορυκτών, εισαγομένων, καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
-Η λειτουργία του συστήματος είναι αθόρυβη, ενώ συγχρόνως δεν προκαλούνται ρύποι.
-Έχουν μικρό λειτουργικό κόστος, δεν απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης .
-Μπορούν να εγκατασταθούν σε απομονωμένες περιοχές και να λειτουργούν ως αποκεντρωμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
-Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του συστήματος ανάλογα με τις ανάγκες, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες πηγές ενέργειας (υβριδικά συστήματα). Έτσι, αν η ζήτηση ενέργειας αυξηθεί υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής.
Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στα φωτοβολταϊκά συστήματα το αρχικό κόστος τους, το οποίο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις παραμένει ακόμη αρκετά υψηλό, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να γίνουν ανταγωνιστικά, λόγω του ρυθμού μείωσης κόστους παραγωγής, και της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή μια γενική ενδεικτική τιμή είναι έξι χιλιάδες ευρώ ανά εγκατεστημένο ηλεκτρικής ισχυός. Το ποσό αυτο, ωστόσο, μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου τέσσερα-έξι χρόνια και το Φ/Β σύστημα θα συνεχίσει να παράγει δωρεάν για τουλάχιστον άλλα είκοσιπέντε χρόνια. Στις χώρες όπου εφαρμόζονται κίνητρα ή συστήματα χρηματοδότησης, όπως τα Σχέδια Χορηγιών για την επιχορήγηση/επιδότηση επενδύσεων σε Φ/Β στην Κύπρο, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Φ/Β, είναι ήδη μια ελκυστική επένδυση.
Άλλα μειονεκτήματα είναι τα εξής:
– Απαιτούν συνήθως μεγάλο χώρο για την εγκατάστασή τους προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητικό επίπεδο παραγωγής ενέργειας.
– Η παραγωγή ενέργειας επηρεάζεται από πιθανές νεφώσεις και τη ρύπανση του αέρα.
– Κατά τις νυχτερινές ώρες, δεν υπάρχει παραγωγή ενέργειας, επομένως για αυτόνομα συστήματα απαιτείται η χρήση συσσωρευτών.
– Τα Φ/Β πλαίσια παράγουν συνεχή τάση η οποία πρέπει να μετατραπεί σε εναλλασσόμενη (με τη χρήση αντιστροφέα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας κατά 4-12%.
– Οι απόψεις για την αισθητική (οπτική) επίπτωση τους διίστανται, αν και σήμερα υπάρχει πληθώρα καινοτόμων υλικών που ικανοποιούν και τις πιο απαιτητικές αισθητικές παραμέτρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Η αγορά Φωτοβολταϊκών στην Κύπρο
Για την ιστορία, στην Κύπρο, το πρώτο Φ/Β Σύστημα ισχύος 4,84 kW συνδέθηκε στις 17/02/2005. Η εγκατεστημένη ισχύς των διασυνδεδεμένων με το σύστημα διανομής της ΑΗΚ Φ/Β ανήλθε στα 2,7 MW ενώ η συνολική παραγωγή ενέργειας των Φ/Β που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο ήταν 2.908.511 kWh, για το έτος 2009, σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αυτόνομων Φ/Β (μη συνδεδεμένα με το δίκτυο) σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας ανήλθε στα 0,8 ΜW. Επομένως η συνολική εγκατεστημένη Φ/Β ισχύς στην Κύπρο, το 2009, ανήρθε σε 3,5 MW.
Στην Κύπρο, το 2009, παρήχθησαν από Φ/Β (αυτόνομα και συνδεδεμένα) περίπου 3.800.000 kWh. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 3.500 τόνων CO2 από την αποφυγή χρήσης συμβατικών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρισμού.
Το νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση Φ/Β
Τρεις είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τη χωροθέτηση των Φ/Β στην Κύπρο :
1. Η Εντολή αρ.2 του 2006 με βάση το άρθρο 6 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου (19 Απριλίου 2006 ).
2. Η Εγκύκλιος 3/2008, για εγκαταστάσεις Φ/Β συστημάτων για τα οποία δεν απαιτείται Πολεοδομική άδεια (13 Μαΐου 2008).
3. Η τροποποίηση της Εντολής 2/2006 (19 Μαρτίου 2009).
Η Εγκύκλιος 3/2008, η οποία ακολούθησε την Εντολή 2/2006 , διευκρινίζει τις περιπτώσεις εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων (είτε σε οικοδομή, είτε στο έδαφος σε σχέση με την οικοδομή), που εμπίπτουν στον όρο της «δευτερεύουσας εργασίας» και δεν επηρεάζουν ουσιωδώς την εξωτερική εμφάνιση της οικοδομής. Για τις εγκαταστάσεις αυτές, δεν είναι αναγκαία η υποβολή σχετικής αίτησης στην Πολεοδομική Αρχή, εφόσον ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Α. Όταν η εγκατάσταση γίνεται πάνω σε νόμιμα υφιστάμενη οικοδομή:
• Η εγκατάσταση να γίνεται στην οροφή ή σε άλλο τμήμα του κελύφους.
• Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια να είναι οργανικά και αρμονικά ενταγμένα στο κέλυφος της οικοδομής.
• Η οικοδομή να μην έχει κηρυχθεί ως διατηρητέα ή αρχαίο μνημείο και να μην εμπίπτει σε ελεγχόμενη περιοχή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ή σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου ή σε Ειδική ζώνη αερολιμένα.
• Σε περίπτωση τοποθέτησης του συστήματος σε κεκλιμένη στέγη, όλα τα πλαίσια πρέπει να εφάπτονται μεταξύ τους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις οικοδομών που διαθέτουν δύο ή περισσότερες νότιες κεκλιμένες στέγες. Η κλίση των στεγών πρέπει να κυμαίνεται από 14 μοίρες μέχρι 45 μοίρες.
• Σε περίπτωση τοποθέτησης του συστήματος σε οριζόντια στέγη, το ύψος των πλαισίων δεν θα ξεπερνά το 1,20 m από το τελείωμα της στέγης, αυτά θα τοποθετούνται σε ομοιόμορφες παράλληλες σειρές και πρέπει να απέχουν από τα άκρα της στέγης απόσταση τουλάχιστον ίση με το μέγιστο ύψος των πλαισίων. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις προσπελάσιμων, βατών στεγών, πρέπει να τοποθετείται περιτείχισμα με ελάχιστο ύψος 1,10 m .
Β. Όταν το φωτοβολταϊκό σύστημα τοποθετείται πάνω στο έδαφος, εντός οικοπέδου στο οποίο υπάρχει νόμιμη οικοδομή:
• το σύστημα να είναι μικρής κλίμακας, μέχρι 20 kW και να αποσκοπεί στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της οικοδομής.
Επίσης – και αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί – σύμφωνα με την τροποποίηση της Εντολής 2/2006 , τα στοιχεία παραγωγής ενέργειας φωτοβολταϊκών ή ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων δεν θα προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης και το ποσοστό κάλυψης που καθορίζονται στην Πολεοδομική Ζώνη όπου βρίσκεται η εγκατάσταση.
Κίνητρα και σχέδια χορηγιών
Στην Κύπρο η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες επιχορηγείται από το Σχέδιο Χορηγιών για εξοικονόμηση ενέργειας και ενθάρρυνσης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 2009-2013 του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Οι ενδιαφερόμενοι, που επιθυμούν να επενδύσουν σε εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων μέχρι 20 kW συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ, με βάση το υφιστάμενο Σχέδιο Χορηγιών(Ιούλιος 2010), έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο επιλογών:
Επιλογή 1:
Επιχορήγηση 55% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού (μέγιστο ποσό χορηγίας €33.000).
Επιδότηση της πωλούμενης kWh στο Δίκτυο με συνολική τιμή 22,5 σεντ/kWh (επιδότηση=22,5 σεντ/kWh – τιμή αγοράς ΑΗΚ).
Επιλογή 2:
Επιδότηση της πωλούμενης kWh στο Δίκτυο με συνολική τιμή 38,3 σεντ/kWh (επιδότηση= 38,3 σεντ/kWh – τιμή αγοράς ΑΗΚ)
Για τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα (μέχρι 20 kW μη ενωμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ) υπάρχει μόνο επιχορήγηση 55% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού (μέγιστο ποσό χορηγίας €44.000).
Κόστος αγοράς φωτοβολταϊκού συστήματος
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΓΚΠ, το κόστος ανά εγκατεστημένο kWp κυμαίνεται μεταξύ 3.300€ και 4.500 € και εξαρτάται από το μέγεθος του φωτοβολταϊκού συστήματος και από την τεχνολογία. Συνήθως το κόστος μειώνεται όσο αυξάνεται το σύνολο των εγκατεστημένων kWp. Για παράδειγμα, το κόστος ανά εγκατεστημένο kWp είναι λιγότερο για ένα σύστημα 10 kWp σε σχέση με ένα 3 kWp.
Οικονομική βιωσιμότητα Φ/Β Συστήματος
Η μέση παραγόμενη ενέργεια ανά εγκατεστημένο kW στην Κύπρο εκτιμάται περίπου σε 1.500 kWh, ανά έτος, για τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του Φ/Β. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα Φ/Β συστήματα εξαρτάται από τον προσανατολισμό και την κλίση των πλαισίων καθώς επίσης από την περιοχή και την ύπαρξη φυσικών εμποδίων που προκαλούν σκίαση. Οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό ενός μέσου νοικοκυριού με τετραμελή οικογένεια στην Κύπρο είναι περίπου 4.500 με 5.000 kWh. Επομένως ένα σύστημα 3 kW είναι αρκετό για την κάλυψη τους.
Το ΕΓΚΠ επισημαίνει ότι είναι σημαντικό ότι η Φ/Β επένδυση συνεχίζει να είναι κερδοφόρα και μετά το 15ο έτος λειτουργίας της (δηλαδή πέραν του σεναρίου που εξετάζεται παραπάνω) για ακόμη 10 με 15 χρόνια. Ο ενδιαφερόμενος, μετά η λήξη του υφιστάμενου συμβολαίου του, εάν το επιθυμεί μπορεί να συνάψει εκ νέου πενταετούς διάρκειας συμβόλαια για πώληση της παραγόμενης ενέργειας με την τότε ισχύουσα τιμή κιλοβατώρας.
Περιβαλλοντικό όφελος
Ωε γνωστό, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των Φ/Β συστημάτων είναι ότι δεν εκπέμπουν CO2 κατά τη λειτουργία τους. Παρόλο που κατά το στάδιο της παραγωγής τους ευθύνονται για ένα μικρό ποσό εκπομπών (21–6 5 g CO2/kWh, ανάλογα την τεχνολογία), αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από τις εκπομπές που αποφεύγονται με τη χρήση τους. Για παράδειγμα οι μέσες εκπομπές από θερμοηλεκτρικά στην Ευρώπη υπολογίζονται ως 0,900 Kg CO2/kWh. Στην Κύπρο ή μέση τιμή για τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενη kWh στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς υπολογίζεται στα 0,920 Kg CO2/kWh (μαζί με τις απώλειες δικτύου).
Σύμφωνα με την EPIA, την Ένωση των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Φ/Β, η παραγωγή ηλεκτρισμού από Φ/Β μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 1,6 τόνους εκπομπές CO2 το χρόνο παγκοσμίως, ως το 2030 (advanced scenario). Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση εκπομπών από 450 ηλεκτροθερμικές μονάδες άνθρακα (μέσο μέγεθος 750 MW). Το αθροιστικό περιβαλλοντικό όφελος από το 2005-2030, σε όρους εξοικονόμησης εκπομπών CO2 θα μπορούσε να φτάσει τους 9 εκατομμύρια τόνους.
Συνοπτικά, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης περίπου 0,920 Κg CO2 στην ατμόσφαιρα. Ένα σύστημα 3kW, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες μιας μέσης οικογένειας στην Κύπρο, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 4,2 τόνων CO2 περίπου όσο θα απορροφούσαν 6 στρέμματα δάσους (ή 300 δέντρα). Για τον υπολογισμό των εκπομπών έχουν ληφθεί υπόψη η αποδοτικότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Α.Η.Κ (≈ 35%) καθώς και οι απώλειες στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής (≈ 13,6 %).